Prva „veštica“ spaljena na lomači dobija spomenik
15. sep 2015. @ 09:10  |  vesti

Prva „veštica“ spaljena na lomači dobija spomenik

Starica iz Hvališeva“, prva žena koja je u Poljskoj umrla na lomači nakon što je osuđena za veštičarenje, neće biti zaboravljena.

Inicijativa lokalne odbornice i umetnice Eve Lovžil da se „starici iz Hvališeva“, kako su nazivali travarku i isceliteljku, prvoj žrtvi lova na veštice u Poljskoj, podigne spomenik naišla je na široko odobravanje, a žitelji Poznanja masovno potpisuju peticiju za spomenik na internetu.
"U istoriji Poznanja bili su i slavni i neslavni momenti. Moramo da pamtimo i ove i one. Čini mi se da čak i danas izrazite ličnosti među ženama nailaze na podozrenje, a i danas su lažne optužbe veoma ubojito oružje“, kazala je Lovžilova.

Četvrt Hvališevo u Poznanju pre pet stoleća bilo je selo u kojem se pravilo pivo za grad, a oko Uskrsa 1511. godine od tog piva otrovalo se više žitelja Poznanja i okolnih mesta.


Pivo je svojevremeno bilo veoma važno piće, pili su i po tri litra dnevno i zločin je za njih bio ogroman. Odmah je pala sumnja na staru vračaru, isceliteljku koja je bila na glasu da leči biljem. Iako o njoj govore kao o 'starici iz Hvališeva', bila je to žena stara oko 30 godina, jer se živelo kraće", podsetio je za portal Onet.pl Aleksej Artišuk s Univerziteta „Adam Mickijevič“ u Poznanju.

Ta poznata travarka nakon kratkog procesa spaljena je na lomači 1511. godine, a lov na veštice, suđenja i lomače nastavile su se sve do 1776. godine, kada je parlamentu Varšavi definitivno zabranio mučenja, smrtne kazne i spaljivanja zbog navodnih vradžbina.


Prema procenama poljskih istoričara, od 16. do kraja 18. veka zbog navodnih vradžbina kao veštice stradalo je na lomačama ili kažnjeno na neki drugi način možda i 20.000 žena u Poljskoj.
Povezane teme: veštica, lomača, zanimljivost
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje