Veliko interesovanje za Japanizam u Beogradu
06. jul 2012. @ 13:21  |  vesti

Veliko interesovanje za Japanizam u Beogradu

Peti festival posvećen japanskoj pop kulturi "Japanizam" počeo je juče u Domu omladine Beograd, a izložba crteža i modna revija inspirisani Japanom izazvali su veliko interesovanje posetilaca.

Velika sala DOB-a bila je puna, parter i balkon nisu bili dovoljni za sve, pa su organizatori postavili jastuke po podu kako bi okupljeni mogli da sednu.

Festival je otvorio ministar-savetnik ambasadora Japana u Beogradu Kazuaki Kameda istakavši da je prijatno iznenađen što je pop kultura njegove zemlje sve prisutnija u Srbiji i što se veliki broj ljudi interesuje za savremenu japansku muziku, filmove, anime i mange.


Podsetivši da je prošle godine festival posetilo 5.000 ljubitelja japanske kulture, Kameda je izrazio nadu da će beogradska publika tokom četiri dana uživati u raznovrsnim programima, da će to iskustvo obogatiti njihovo znanje i srpsku kulturu i biti korak ka unapređenju odnosa između Japana i Srbije.


Foto: Filip Krainčanić/TANJUG

Tema ovogodišnjeg festivala, koji organizuju društvo "Sakurabana" i ambasada Japana u Beogradu, i nagradne izložbe radova je "Fantasy" - zmajevi i vilenjaci, vitezovi i ninđe, čarolije i supermoći, pirati i čudovišta, i sve ostalo što upotpunjuje japansku viziju fantastike.

Na otvaranju je priređena revija odeće mladih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu, a od 21 sat biće prikazan film "Berserk" u režiji Tošijukija Kuboka, rimejk slavne TV serije iz devedesetih godina, koja, kao jedno od prvih ostvarenja sa srpskim titlom, uživa kultni status na našim prostorima.


Foto: Filip Krainčanić/TANJUG

Na zatvaranju festivala "Japanizam" biće predstavljeni kostimi inspirisani japanskim animiranim filmovima, serijama i igrama.

Program festivala pogledajte ovde.

Šta je Japanizam?
Festival „Japanizam“ je jedini festival u regionu koji se bavi promocijom japanske pop kulture, u šta spadaju strip, animirani film, igrani film, moda, muzika, video igre, plesovi i drugo. Ceo festival od samog početka podržavaju Dom omladine Beograda i Ambasada Japana. Centralni događaj, od koga je i počeo razvoj festivala, predstavlja izložba radova domaćih autora, čiji je cilj da promoviše mlade talente koji nemaju priliku da se iskažu na drugim mestima. Pored izložbe, tu su projekcije, tribine, aleja umetnika, turniri i druge aktivnosti koje čine sastavni deo festivala. Glavni cilj festivala je da okupi mlade i predstavi im deo atraktivne kulture Japana, koja je našoj omladini fascinantna i stoga je lako prihvataju. Pored promocije pop-kulture i bogatog zabavnog sadržaja, festival ima i cilj da edukuje posetioce o različitim aspektima nama daleke kulture i jednog vrlo drugačijeg sveta.

Povezane teme: Japanizam
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje