Živanšijeva retrospektiva u Madridu
10. nov 2014. @ 08:52  |  moda i oko nje

Živanšijeva retrospektiva u Madridu

U Muzeju ’Tisen’ u Madridu otvorena je prva velika retrospektivna izložba čuvenog francuskog dizajnera Ibera de Živanšija (Iber de Givenchy) čiji su klijenti bili Odri Hepbern i Žaklina Kenedi. Na izložbi, čiji je kustos 87-godišnji dizajner lično, predstavljeno je stotinak najboljih komada probranih iz muzeja i privatnih kolekcija širom sveta, koji na dostojan način predstavljaju karijeru koja traje gotovo pet decenija.

S obzirom na moje godine, oklevao sam. Ali veoma volim Španiju i nisam imao prava da odbijem tako izvanrednu ponudu’, rekao je on novinarima na predstavljanju izložbe.

Izložba se, kako piše AFP, fokusira na kreacije koje je radio za glavnu klijentelu i one su prikazane uz umetnička dela iz različitih perioda i stilova pošto je muzej želeo da pokaže vezu između mode i umetnosti.

On je jedan od poslednjih velikih majstora visoke mode’, rekao je umetnički direktor muzeja Giljermo Solano.

Među izloženim predmetima je i crna satenska večernja haljina koju je Živanši kreirao 1961. za Hepbernovu i film ’Doručak kod Tifanija’ kao i crna čipkana koktel haljina i blejzer koji je glumica nosila u filmu ’Kako ukrasti milion’ pet godina kasnije.

Živanši, koji se penzionisao 1995. godine, dizajnirao je neke od najkarakterističnijih komada odeće koju je Hepbernova nosila u svojim filmovima i bio je njen veliki prijatelj.

Odri je bila izvanredno biće. Retka osoba sa kojom sam bio veoma blizak. Za mene ova razmena je bila konstantno zavodoljstvo, magija’, rekao je Živanši.

On je procenio da je visoka moda došla do svog kraja. ’Poslednji dizajner koji je činio čuda Iv Sen Loran, okončao je ovo doba’.

Francuski dizajner Sen Loran je preminuo 2008.

Živanšijeva retrospektiva biće otvorena do 18. januara 2015. godine.


Povezane teme: Givenchy, Živanši
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje