Ministry i Gogol Bordello potvrđeni za Exit 08
07. mar 2008. @ 13:03

Ministry i Gogol Bordello potvrđeni za Exit 08

Grupe Ministry i Gogol Bordello, nastupiće na glavnoj festivalskoj bini ovogodišnjeg Exit festivala.

Ministry, kao jedan od najvažnijih bendova industrial scene, svojim nastupom u nedelju, 13. jula, zajedno sa bendovima Sex Pistols i The Hives, upotpuniće ovu noć na Exit festivalu. Prema navodu magazina „Metal Hammer“, te rečima osnivača i frontmena Ala Jourgensena, Ministry se nalaze na svojoj poslednjoj turneji pod nazivom „C U LaTour“. Ujedno, pored njihovog albuma „The Last Sucker“ iz 2007, oproštajnu turneju prati i „Cover Up“, navodno poslednje Ministry izdanje ikad, odnosno album sa obradama čiji se izlazak očekuje u aprilu ove godine. Pored Jourgensena, sastav benda na svim ovogodišnjim nastupima čine gitarista Tommy Victor, inače frontmen grupe Prong, Sin Quirin, takođe na gitari, klavijaturista John Bechdel, bivši član Pronga, Aaron Rossi, sadašnji bubnjar Pronga, kao i Tony Campos koji menja nedavno preminulog basistu, Paula Ravena. Za Ministry se danas može reći da predstavlja most između alternativnog rock i punk zvuka sa jedne, i novog industrial metal zvuka sa druge strane.

Bend je osnovan u Čikagu 1981. godine kada rani albumi podsećaju nazvuk bendova kao što su Depeche Mode, Front 242 ili Nitzer Ebb, dok sedanas više navode kao izvor uticaja na bendove poput Nine Inch Nails,Rammstein ili Marilyn Manson.

Dan ranije, u subotu, 12. jula, glavna festivalska bina dočekuje nesvakidašnji Gogol Bordello,grupu koja je svojim kabaretskim nastupom osvojila svet sa zvukomistočnoevropske i romske muzike. Trenutno su u centru pažnje svetskejavnosti zahvaljujući Madonni i njenom režiserskom prvencu „Filth andWisdom“, filmu u kojem igraju i frontmen Eugen Hutz, kao i ceo bend.Početak ove neobične saradnje je označio zajednički nastup GogolBordella i Madonne na londonskom „Live Earth“ koncertu. Nastali kaogrupa imigranata u Njujorku 1999. godine, Gogol Bordello danas imajuiza sebe četiri studijska albuma od kojih je aktuelan prošlogodišnji„Super Taranta!“ izdat za punk etiketu „SideOneDummy Records“ koji jemagazin „Rolling Stone“ stavio na 14. mesto 50 najboljih albuma u 2007.godini. Britanski komičar Phill Jupitus opisuje ovaj bruklinski bendrečima: „Pomalo kao The Clash i The Pogues usred tuče... u istočnojEvropi“. Bend svoje ime duguje italijanskoj reči za javnu kuću, kao iNikolaju Gogolju, koji je kako sami navode „prošvercovao ukrajinskukulturu u rusko društvo što Gogol Bordello namerava da uradi saistočnoevropskom i romskom muzikom na engleskom govornom području“.Članovi benda dolaze iz raznih zemalja među kojima su Ukrajina, Rusija,Izrael, Etiopija, SAD, Škotska, Rumunija i Ekvador, a dosad sunastupali na brojnim velikim festivalima među kojima su Coachella,Sonar i Glastonbury.

Ono što je zajedničko ovim bendovima je nesvakidašnji i autentičanscenski nastup, kao i visok nivo energije koji ostvaruju zajedno sapublikom, što se očekuje i od nastupa na ovogodišnjem Exit festivalu.

EXIT 08: 10 - 13. jul 2008.

Ulaznice za EXIT 08 u pretprodaji koštaju 5490 dinara i mogu se naručiti na zvaničnom festivalskom sajtu www.exitfest.org. Cena ulaznica u redovnoj prodaji biće 7790 dinara. Broj ulaznica je ograničen.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)