100 godina grudnjaka
15. maj 2007. @ 20:27  |  vesti

100 godina grudnjaka

Kratak vodič kroz istoriju

Grudnjak (ili brushalter) prešao je veliki put od 1907. kada je kuturijer Paul Poiret prvi odlučio da jednom za sva vremena oslobodi žene njihovih tradicionalnih korseta koji su im vekovima skupljali grudni koš onemogućavajući plućima da se dovoljno rašire, što je često dovodilo i do padanja u nesvest. Stoga nije ni čudno što je grudnjak odmah stekao ogromnu popularnost.

Jedno veče, davne 1913. godine, 19-togodišnja Amerikanka Mary Phelps Jacob odlučuje da neće obući korset ispod večernje haljine u kojoj jetrebalo da izađe, te za tu priliku kreira svoj donji veš. Napravila gaje od dve svilene maramice i sa malo gume. Već sledeće godine, Marypočinje uspešnu karijeru kreirajući grudnjake kao što je ovaj na slici.

1925. američka kompanija Kestos izbacuje na tržište tzv. Kestos bra. Napravljen od dva trouglasta parčeta materijala imao je dve odvojene korpice i bio prvi grudnjak dizajniran sa posebnom namerom da oblikuje grudi.
1953. kada je najlon ušao u industrijsku upotrebu, zavladao je trend šarenog donjeg veša. Osim toga, firma Gossard (inače, danas jedna od najbogatijih kompanija (u pitanju su milijarde dolara) koje se bave proizvodnjom i prodajom donjeg veša) proizvela je svoj prvi kupaći kostim. Tokom 50-tih u modi je bio grudnjak bez bretela koji se nosio ispod haljina spuštenih sa ramena. Na slici vidite (za to vreme skandalozan prizor) glumicu Džejn Rasel (Jane Russel) u jednoj upravo takvoj haljini i sa takvim grudnjakom. Naime, ovaj grudnjak izdizajniran je po nalogu Havarda Hjuza (Howard Huges), a fotografija je snimljena u svrhu reklamiranja kultnog filma The Outlaw. (Ukoliko vas interesuje život ekscentričnog milionera i holivudskog producenta Havarda Hjuza, pogledajte film The Aviator u kojem ga glumi Leonardo di Kaprio.)
Zanimljivo je i to da je upravo tokom 50-tih godina počela i proizvodnja grudnjaka za tinejdžerke.

                                           

1959. konačno je izmišljena likra, pa su 60-te donele novo oslobađanje i udobnost ženama, kao i veću fleksibilnost u dizajnu. Grudnjaci od materijala koji je sadržao likru mogli su fino da se rastežu i pripijaju uz telo na veoma udoban način.
1964. kanadska kompanija (koju je kasnije kupila Sara Lee Intimates) dizajnirala je Wonderbra - punjeni grudnjak sa žicama ispod korpi koji je u isto vreme grudi podizao i gurao napred, tako da su i manje i veće grudi dobijale lep oblik i formu.

1967. Do you want me to seduce you?

                                                           

Nezaboravna scena iz filma The Graduate u kojoj Dustin Hoffman zakopčava crni čipkani grudnjak glumici Anne Bancroft.
Do početka 70-tih upotreba termoplastičnih vlakana na visokim temperaturama dovela je do toga da je proizveden grudnjak iz jednog dela i potpuno bez šavova.
Činjenica je da je zahvaljujući feminističkom pokretu za oslobađanje žena tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog veka postalo prihvatljivo ne nositi grudnjak ispod garderobe.

1980. Gossard je proizveo Ritz; kolekciju grudnjaka koji pridržavaju i oblikuju grudi i koji su, kao i gaćice, bili oivičeni čipkom.

1986. kompanija Triumph odlazi korak dalje i izbacuje na tržište kolekciju raznovrsnih čipkanih seksi grudnjaka i gaćica koji na donji veš kao deo garderobe bacaju potpuno novo svetlo.
1987. kombinezoni (ili negližei) uvode grudnjak u područje seksi veša za spavanje.

Tako dolazimo do snažnih 90-tih i, naravno, Madone. 1991. modni kreator Žan Pol Gotje (Jean Paul Gaultier) dizajnirao je revolucionarne grudnjake kupastog oblika koje je Madona nosila na svetskoj turneji Blond Ambition. Naime, osnovni nacrt za njih Madona je Gotjeu poslala faksom uz tekst: ''Hoću ovo!'' Na pomenutoj turneji ove grudnjake nose Madona i njena pevačka ekipa, dok su muški igrači na sebi imali takođe grudnjake kupastog oblika, ali predimenzioniranih veličina predstavljajući tako scenski prikaz jedne od najvećih istina na koju je Madona pokušala da ukaže ljudima: u svakoj ženi postoji pomalo muških osobina, kao što u svakom muškarcu ima pomalo ženskih.
1993. rođen je T-shirt grudnjak. Bio je bez šavova što je davalo ženama finu mogućnost da spakuju grudi ispod garderobe na kojoj se tako ništa ne ocrtava.
1994. bila je godina velike slave Wonderbra. Zahvaljujući manekenki Evi Hercigovoj (Eva Herzigova) ovaj grudnjak doživeo je ogroman uspeh 30 godina nakon što je izmišljen. Bio je to odgovor na sve zahuktaliju reklamnu kampanju koja je tada počela da ispira mozak ljudima bajkovitim pričama o implantima i plastičnoj hirurgiji.

Ostalo znate i sami.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje