Azzedine Alaia
07. dec 2006. @ 03:15  |  Ljudi iz sveta mode

Azzedine Alaia

Ovaj modni kreator rođen je u Tunisu 1940. Tu je učio skulpturu u umetničkoj školi. Ljubav prema modi bila je veoma jaka, te on, nakon završetka škole, radi kao krojački asistent. Ubrzo počinje da oblači sopstvene klijente i 1957. seli se u Pariz. U Parizu radi u modnim kućama Dior (samo 5 dana), Laroche (dve sezone) i Mugler.Tokom 70-tih godina prošlog veka porudžbine njegovih privatnih klijenata se povećavaju i on 1981. lansira svoju prvu ready-to-wear kolekciju. Jedan od najrevolucionarnijih kreacija u ovoj kolekciji bila je crna kožna haljina sa velikim brojem cipzara. Otvarajući cipzare, žena je mogla da prikaže razne delove svog tela. Ako imate na umu hipi look koji je do tada vladao, Alajin snažan povratak na eleganciju, šik i seksipil nije mogao da prođe neopaženo! Ovu haljinu fotografisali su mnogobrojni modni časopisi. Alaia je odmah proglašen kreatorom godine od strane francuskog Ministarstva kulture.

Tokom 80-tih godina mnoštvo novinara posećivalo je revije koje jepriređivao u svom stanu. Do 1988. otvorio je butike na Beverli Hilsu, uNjujorku i Parizu. Njegova izazovna, pripijena garderoba postižeogroman uspeh, a mediji ga nazivaju ''kraljem pripijenosti''. Redovniklijenti postaju mu Tina Tarner, Rakel Velč, Madona, Brigit Nilsen,Naomi Kempbel i Stefani Sejmur, a upečatljiva su pojavljivanja GrejsDžons, Kristi Tarlington, Dajane Ros, Džordža Majkla, Palome Pikaso idrugih u njegovoj garderobi.

Alajine rane kreacije koncentrisane su na idealizaciju ženskihoblina. Garderoba treba da predstavlja "drugu kožu". Osnovna linijauzane seksi haljine ostala je jasan pokazatelj pravog Alaia stila tokomčitave njegove karijere. Duboki V-izrez na leđima uzane haljine, tamneboje, mekana koža, žersej i svila, jaknice sa raznobojnim šljokicama isuknje od muslina, inventivna upotreba mnogobrojnih cipzara, likra ivuna neodvojivi su od imena Azzedine Alaia. Uspeh njegovih savremenihhourglass silueta temelji se na jednostavnosti linija kroja irazumevanju doprinosa napretka tekstilne tehnologije.

Da ilustrujem jasnim primerom: 1986. Robert Palmer je snimiovideo-spot za svoju pesmu "Simply Irresistible" u kojem su svedevojke iz "benda" obučene u Alajine haljine.

Alaia se sredinom 90-tih povlači sa modne scene, a 2000. godine tzv.modna kuća ''Prada'' postaje 100% vlasnik njegove kompanije. Alajino,kao i mnoga druga imena, ''Prada'' pretvara u brend koji služiisključivo za masovnu prodaju naočara i parfema.

Tanja Beljanski
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
marta (neregistrovan) @ 17. jan 2012. 15:46 #1
svi pod kaznu novcanu ...Marta jelavic
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje