Dior nekad i sad
24. apr 2007. @ 12:23  |  vesti

Dior nekad i sad

Modna kuća Christian Dior prolazi kroz period koji veoma dobro oslikava pravo stanje stvari, ne samo u ovoj kompaniji, nego i u sadašnjem svetu mode i dizajna uopšte (ni umetnost nije spašena).
Naime, njen glavni dizajner John Galliano pre nekoliko dana osuđen je za kopiranje. Evo i zbog čega: slavni američki fotograf koji živi i radi u Parizu, 79-ogodišnji William Klein video je svoje radove (fotografije sa uličnim motivima) u modnim časopisima, postavljene kao reklama za Dior.Ove fotografije oslikane su na pojedinim delovima kako bi se naznačili i pojačali neki detalji. Ne samo što je ta tehnika oslikavanja fotografije registrovana kaoKlajnov zaštitni znak, nego su upravo te fotografije bile izložene nanedavnoj izložbi u centru Pompidou uParizu. Klajn je rekao da je za kampanju Diora saznao tek nakon što gaje prijatelj pitao zbog čega je svoje fotografije dao da se koriste usvrhu reklamiranja.
"Bio sam veoma ogorčen i ljut kada sam saznao za ovo! Bio je to udarac u zube za moj integritet i moj rad!" , rekao je Klajn za Daily Mail. On je reprodukcije njegovog rada nazvao "užasnim plagijatima" i dodao: "Uvređen sam i zabezeknut naročito zbog činjenice da je sam Christian Dior nekada vodio žestoku kampanju protiv nelegalnog reprodukovanja njegovih ličnih kreacija." Na žalost, bilo je to nekad, a danas Galliano na sve ovo ima da kaže samo da je bio "inspirisan" Klajnovim radovima, a ne da ih je jednostavno ukrao. Bilo kako bilo, sud je Gallijanu odredio kaznu od 200.000 eura koju će, kao odštetu, morati da plati fotografu. Pored toga, svi časopisi u kojima se reklama pojavila povučeni su iz prodaje.

Da istina kad-tad izađe na videlo, pokazala je još jedna situacija. Početkom aprila, u Tokiju je uhapšen još jedan Diorov čelnik. 37-ogodišnji Francuz, zamenik predsednika japanskog dela kompanije Dior, uhapšen je početkom aprila, jer je poštom iz Pariza samom sebi poslao paket od 8,8gr kokaina na adresu svog stana u Tokiju. Prilikom pretresa, policija je u stanu pronašla i paketić od 4gr marihuane za koju se sumnja da pripada njegovoj ženi. Oboje su odmah privedeni. Gospodin je policiji u Tokiju rekao da je marihuanu verovatno zaboravio neko od njihovih prijatelja (pronađena je u frižideru!), a da je kokain namenjen njemu za ličnu upotrebu, jer je on sam dugogodišnji korisnik.

Inače, Japan je zemlja u kojoj se posedovanje i krijumčarenje droge strogo kažnjava, tako da je ovaj par suočen sa mogućnošću presude na više godina zatvora, nakon čega sledi trajno izbacivanje iz zemlje. Čak i za posedovanje male količine marihuane, na koje se u nekim evropskim zemljama ne gleda strogo, u Japanu sledi kazna zatvora. Jedan Britanac osuđen je na 14 godina zatvora, jer je u zemlju prokrijumčario 40.000 tableta ekstazija za svetsko prvenstvo u fudbalu 2002. Dotadašnji zamenik predsednika japanskog dela kompanije istog trenutka je izgubio i posao u Dioru, kako bi kuća pokušala da sačuva ugled u Japanu od kojeg, u najmanju ruku i živi.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje