Film o crnoj lepotici Waris Dirie
09. maj 2008. @ 21:07  |  vesti

Film o crnoj lepotici Waris Dirie

Prva velika uloga za Liju Kebede

Liya Kebede, lepa etiopijska manekenka pojaviće se u filmu Desert Flower u ulozi prelepe uspešne koleginice Waris Dirie. Film reditelja Sherry Hormanna šesnaest je miliona dolara vredna adaptacija Dirijine autobiografije. Istoimeni bestseler govori o životu somalijskog supermodela - od detinjstva u pustinjama Somalije do svetskih modnih pista i uloge UN-ove ambasadorke dobre volje. U knjizi se Dirie posebno bavi morbidnim običajem obrezivanja ženske dece u Somaliji i Africi koji u smrt šalje stotine devojčica svake godine i koji je hiljadama žena uništio život, a protiv čega se bori i kao ambasadorka UN-a.
Waris Dirie je rođena u muslimanskom nomadskom plemenu u porodici iz klana Darod. Njeno ime Waris naziv je za pustinjski cvet. Okrutnom sakaćenju podvrgnuta je s nepunih pet godina. Danas ističe kako je krajnje vreme da se taj varvarski običaj izbriše, pa se bori na taj način što govori o svom iskustvu, kao i o smrti svoje dve rođake koje su umrle zbog zdravstvenih komplikacija nakon obrezivanja. S 13 godina je pobegla kako bi izbegla dogovorenu udaju za 60-ogodišnjeg muškarca. Obrela se u Londonu, gde je radila kao čistačica u McDonaldsu. Bajkovitu priču o njenom životu podupire činjenica da ju je otkrio fotograf i filmski režiser Terence Donovan (čuven po svojim modnim fotografijama 60-tih, a kao pomoć u razmišljanju reći ću vam da je Donovan režirao spot Roberta Palmera Addicted to Love), da se uz njegovu pomoć već 1987. godine našla na naslovnoj stranici kalendara Pirelli i počela da osvajala piste širom sveta. Reklamirala je Revlon i Levi’s. Internacionalnu slavu stekla je poziranjem u reklamama za modnu kuću Chanel. 1987. godine imala je malu ulogu u James Bond filmu "The Living Daylights".


Waris Dirie

Čitavog života praćena traumom iz detinjstva, 1996. godine lansirala je kampanju protiv obrezivanja žena i javnost šokirala svojim bestselerom "Desert Flower" (1997) u kom opisuje način kastracije: genitalije se seku prljavom britvom bez anestezije, a zatim se ponovo zašivaju.
1997. godine generalni sekretar Ujedinjenih Nacija, Kofi Anan, proglasio ju je Specijalnim Ambasadorom za ukidanje sakaćenja ženskih genitalija - Elimination of Female Genital Mutilation (FGM), a deset godina kasnije 2007. aktvizam u borbi protiv obrezivanja žena doneo joj je nagradu Chevalier de la Légion d'honneur.

U međuvremenu, Waris je napisala još dve knjige: Desert Dawn i Desert Children.
U martu 2008. Waris je nestala na 3 dana u Briselu u Belgiji gde je doputovala da primi plaketu Martin-Buber za svoj doprinos borbi za ukidanje sakaćenja ženskih genitalija. Policija ju je pronašla živu i zdravu 7. marta na Grote Markt (Velikom trgu) u centru grada. Tačan uzrok njenog nestanka nije poznat, pošto je sama više puta menjala izjavu.
Waris ne zna datum svog rođenja ni koliko tačno ima godina, jer nomadi ne koriste kalendar. Rođena je oko 1965. godine.
Danas živi u Beču sa svojim sinom Aleeke (1997) iz veze sa američkim džezerom Dana Murrayom.

www.waris-dirie-foundation.com

Reditelj filma Desert Flower, Amerikanac nemačkog porekla, Hermann je izjavio kako je "to priča o ljudskim pravima, ali i priča o Pepeljugi - bajka koja je postala stvarnost".
Waris će učestvovati u produkciji filma, a koleginicu Liju smatra savršenim izborom za ovu ulogu.


Liya Kebede

Liya je modnom svetu dobro poznata kao zaštitno lice kozmetičke kuće Estèe Lauder. Ona je 2003. godine potpisala trogodišnji ugovor s njima i tako postala prva obojena žena zaštitno lice ovog kozmetičkog giganta. Rođena je Adis Ababi u Etiopiji. Još kao srednjoškolku otkrio ju je jedan filmski režiser i predstavio francuskom modnom agentu. Ipak, tek nakon završene srednje škole odlučila je da se okuša u manekenstvu. Prvo je otputovala u Pariz, ali u njemu kao tamni model nije odmah imala mnogo uspeha. Zato je 2000. godine došla u New York i tu počela da dobija značajne poslove. Bila je model na revijama svih poznatih dizajnera, pojavljivala se na naslovnim stranicama mnogih časopisa, uključujući i mnoga izdanja najuglednijeg modnog časopisa Vogue-a (pojavila se na naslovnim stranicama i u editorijalima američkog, francuskog, italijanskog, ruskog, španskog i japanskog Vogue-a). Osim naslovnih stranica i editorijala u prestižnim modnim magazinima, usledile su i reklamne kampanje za Escadu, YSL, Revlon, Victoria Secret, Gap. Glavni model kuće Gucci Liya je bila u sezoni jesen/zima 2000.
2005. godine, s 25 godina, kao majka dvoje dece postala je ambasadorka Svetske organizacije za zdravlje na polju materinstva i brige za novorođenčad. Takođe je i osnivač vrlo uspešne Liya Kebede Fondacije za majke i decu.


Liya Kebede sa kćerkom Lemlem

Ovo joj je treći put da se pojavljuje na filmu, ali prva velika uloga. Pre ovoga odigrala je manje uloge u filmovima Lord of War 2005. i The God Shepherd 2006. godine.
Prošle godine bila je jedanaesta na listi 15 najbolje plaćenih svetskih modela.

www.liyakebede.com

T.Beljanski


fizička sličnost između dve lepe žene:
Liya Kebede i Waris Dirie


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje