Hussein Chalayan
26. okt 2007. @ 11:34  |  Ljudi iz sveta mode

Hussein Chalayan

Modni čarobnjak sa dubokom pričom

U prostoru između realnosti i fantastike leži rad jednog od najinovativnijih, najeksperimentalnijih i najkonceptualnijih modnih kreatora sa samog kraja 20. i početka 21. veka.
Hussein Chalayan rođen je 1970. godine u Nikoziji na Kipru. Kao dete, sa porodicom se seli u London gde nastavlja školovanje. Modu je diplomirao 1993. na prestižnom Central St Martins umetničkom koledžu i svojom diplomskom kolekcijom momentalno upao u oči modnog sveta. Naime, čisto eksperimenta radi, pre same prezentacije, zakopao je haljine iz svoje kolekcije.
1994. prikazuje prvu samostalnu kolekciju i, uz srdačnu pomoć Izabele Blou (koju sam u jednom od predhodnih brojeva pomenula) kreće stazom uspeha: 1995. pobeđuje na takmičenju mladih dizajnera   ''Absolut Vodka'', a 1999. i 2000. biva proglašen ''britanskim dizajnerom godine''.

Od samog početka istakao se inovativnim korišćenjem neobičnih materijala i tehnika kombinujući ih sa specifičnim i njemu svojstvenim načinom prezentacije.Crpeći inspiraciju sa različitih strana, a posebno u oblasti arhitekture, filozofije i antropologije, istorije, sociologije, politike i naučne fantastike, Chalayan stvara jednu vrstu alhemijske mode izuzetne estetike koja uspeva da dotakne i najtvrđi duh.Bilo da na scenu izađu krhke manekenke u haljinama od šećernog stakla koje lome malim čekićima, ili manekenka prošeta pistom u haljini koja izgleda kao da je od sapunice; bilo da u okviru zimske kolekcije primetimo kaput sa kragnom poput naslona za ruku na kožnoj fotelji, ili da gledamo reviju na kojoj su komadi nameštaja transformisani u odevne predmete, znamo da iza toga stoji Chalayan sa svojom ličnom istorijom i identitetom satkanim od različitih kultura. Duboko je potresna revija na kojoj su prikazani komadi direktno bazirani na tradicionalnim islamskim feredžama; velovima različite
dužine, kao komentar na tretman koji žene imaju u muslimanskom društvu.Poreklom sa kritičnog Kipra, Hussein na sledeći način objašnjava temu kolekcije ''Living Room'' iz 2000: ''Ovaj projekat nema nikakve veze sa nameštajem. Reč je o trenutku u kojem čovek pokuša da napusti svoju kuću za vreme rata. Dnevna soba treba da bude prikaz nečijeg ormana. Kako sakriti svoje stvari i poneti ih sa sobom? Ovo je jednim delom priča o mom poreklu. Dolazim sa Kipra koji je podeljen. Delom je ovo priča i o Kosovu.''Tu realnost izbeglica prikazao je i na izložbi održanoj u Groningen muzeju 2005. povodom desetogodišnjice svoga rada: stočić se pretvara u suknju, stolice u kofere...Mnogo puta je rečeno da je Chalayanov rad inspirisan arhitekturom, no on na to kaže: ''Želeo sam da studiram arhitekturu. Veoma me je zanimala, ali mnogo više sam hteo da radim direktno sa telom. Nisam uvek zainteresovan konkretno za arhitekturu; više za teorije koje stoje iz nje: prostor, izvan prostora, javni prostori. Nema mnogo arhitekata koji mi se sviđaju i ne mislim da ima baš toliko mnogo divnih građevina na ovom svetu. Mogu se lako prebrojati.''                                                   

                             

                             

Smatrajući da njegove kolege interesuje isključivo rezultat, Chalayan kaže da svu svoju pažnju poklanja procesu koji predhodi rezultatu. Njegovi su komadi perfektno skrojeni i sašiveni, a za neke od njih potrebni su meseci pažljivog rada. ''Ja sam zaista osoba koju interesuje ideja i sve ću uraditi da toj ideji služim. Volim stvaralački proces, jer on je delo samo po sebi. Imam potrebu da istražujem, da idem u suštinu kako bih došao do konačnog rezultata. Obogaćuju me istraživanja koja sprovodim tokom procesa stvaranja.''Kako razmišlja Chalayan odlično pokazuje kolekcija ''111'' prikazana u oktobru 2006. u Parizu. Ona je omaž komadima garderobe koji su obeležili modu dvadesetog veka. ''Želeo sam da istražim elemente koji su obeležili svaku deceniju. Pokušao sam da prikažem put i način na koji su oni prenošeni u sledeću deceniju i uklapani u nova obeležja. Srećan sam kada uspem da udahnem život odeći!'' Metamorfozu je prikazao na potpuno slikovit i, iznad svega, zanimljiv način: cipzari su se sami otvarali, nabori menjali oblik, haljine smanjivale i pretvarale u šešire, a čitavu ovu tehnologiju ''oživljene'' garderobe konstruisao je tim koji je za film ''Harry Potter and the Prisoner of Azkaban'' stvorio krilate konje!
                             
Njegova kolekcija za jesen/zimu 2007/08 predstavlja pravi balans modnog odjeka i kreatorovog komentara na savremena svetska dešavanja i nosive garderobe. Asocirajući na problem globalnog zagrevanja, revija je počela kuljanjem pare iz piste, da bi se, zatim , na sceni pojavila manekenka u haljini koja, pomoću LED tehnologije, svetli i emituje video snimak noćne panorame grada iz ptičije perspektive.
 
                             
Da ne bi ste ostali zbunjeni čitavom pričom o kreatoru sa ovako avangardnim pristupom modi, pomenuću da je Chalayan veoma uspešan u kreiranju komercijalne odeće. Naime, u modi postoji formula uspeha: ekstravagancija i avangarda na pisti; klasika u butiku i nema brige oko prihoda.1998. Chalayan je sarađivao sa kompanijom ''Top Shop''. Od 2000. do 2004. radio je kao kreativni direktor u modnoj kući ''Asprey''. 2003. prikazuje prvu kolekciju za muškarce, a godinu dana kasnije i svoju drugu liniju za žene pod jednostavnim nazivom ''Chalayan''.
Ovaj tih i povučen, izuzetno ljubazan i jednostavno odeven mladi čovek, koga je modni svet odavno prozvao ''čudnim genijem britanske mode'', nastavljajući da pomera granice odeće do tačke u kojoj ona postaje skulptura, performans, konceptualna umetnost sa jakom političkom pozadinom, priznaje da se najviše na svetu boji politike, jer ona sve uništava; nerazumevanja, zloupotrebe moći, ignorisanja i mržnje prema nepoznatom.
Želja mu je da obuče Kate Bush, jer je njen svet za njega jedna od najvećih inspiracija.Ne prelistava modne časopise. Voli rad velikog Balensijage (Balenciaga) i deo onoga što je napravila kuća Comme de Garcons, a mladim kolegama poručuje:'' Steknite iskustvo pre nego što se upustite u samostalan rad. Ne morate čak ni imati sopstvenu robnu marku. Možete biti deo zanimljive grupe. Najvažnija stvar u svetu dizajna je uvek razmišljati o onome što još niko nije uradio. Budite otvoreni za sve što može doneti inspiraciju. Ne gledajte samo modni dizajn. Morate sebe uvesti i u druge svetove kako bi vam mozak konstantno ostao aktivan.''

                               

www.husseinchalayan.com 

 (URBAN BUG, oktobar 2007, rubrika: ''Stylish'', autor: Tanja Beljanski)


                                                                                                     FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje