Inge Grognard
21. jan 2007. @ 02:13  |  Ljudi iz sveta mode

Inge Grognard

Šminka na kraju XX veka

Da šminkom može da se postigne mnogo više od čistog "ulepšavanja" osobe, najbolje pokazuje primer šminkerke Inge Hronjar (Inge Grognard). Karijeru je počela zajedno sa suprugom, fotografom Ronaldom Stopsom (Ronald Stoops), sredinom 80-tih uz čuvenu antverpensku šestorku (o njima je bilo reči u "Azbuci mode"). Šminkala je, kako same kreatore, tako i njihove modele. Avangardnom šminkom bavi se od tada, a sa nekima od ovih kreatora i danas sarađuje. Njeni radovi objavljeni su u svim vodećim modnim i lifestyle časopisima kao sto su Vogue, Dazed&Confused, Another Magazine, Self-Service i slični.

Inspiraciju za svoj jedinstveni estetski izraz pronalazi, kako u muzicii umetnosti uopšte, tako i u drveću, svojim mačkama i svom suprugu.Najbolje kombinacije ovih elemenata vide se u privatnim radovima kojimase ona i suprug mnogo posvećuju. Ovi radovi su često prikazivani naizložbama u muzejima i galerijama.

1998. izdala je knjigu “Make-Up” u svega 500 primeraka. Knjiga jeveoma dobro prihvaćena, a distribuirana je u Belgiji, Parizu, Roterdamui Tokiju.

Iako je bila glavni šminker (što znači: osoba zadužena zaosmišljavanje šminke) na mnogim modnim revijama (Christian Lacroix,Martin Margiela, Dirk Bikkermbergs, Kenzo, Rick Owens, A.F. Vandevorst,Bernard Wilhelm, Christian Wijnants itd.), sarađivala sa mnogim modnimkreatorima (Raf Simons, Veronique Branquinho, Jurgi Persoons, PatrickVan Ommeslaege...), sarađivala sa vodećim imenima savremene modnefotografije (Bettina Rheims, Juergen Teller, Terry Richardson, Jan-PaulGoude, Satoshi itd.) na modnim kampanjama kao što su Chanel-ova reklamaza parfem “Chance”, reklama za parisku galeriju Lafayette, reklame zaUngaro, Ninna Richi, Stella McCartney, Heider Ackermann i druge, Ingesvoj rad ne želi da ograniči isključivo na modu.

U saradnji sa pozorištem uradila je šminku za baletsku predstavu “Rain” u koreografiji jedne od najvećih imena savremenog baleta Ane Tereze de Kersmaker (Anna Theresa de Keersmaeker).

Pored svega ovoga, njenu šminku možete videti na spotu Bjork (“Pagan Poetry”) i Marylin Manson-a (“This is the New Shit!”).

Više o njoj, kao i o mnogim drugim vodećim imenima u savremenoj modi(kada je reč o šminkanju, frizuri, fotografiji, stajlingu itd.) možetevideti na sajtu www.jedroot.com

Tanja Beljanski

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje