Knjigom kroz modu
08. dec 2007. @ 20:41  |  moda i oko nje

Knjigom kroz modu

Kratak vodič kroz izučavanje mode i modnog dizajna

Za sve one koje interesujeproučavanje mode i modnog dizajna, pripremili smo kratak vodič kroz literaturu kojamože biti od velike pomoći samo ako postoje prava volja i želja da se u njuudubi.
Predloge smo za sada bazirali isključivona štampanim izdanjima, pošto internet ipak još uvek nudi više kiča nego pravihstvari.
Iako se u poslednjih nekoliko godina od modnih kreatora očekuje damodni crtež i kroj prebace sa olovke (lenjira i makaza) na miša, i dalje smočvrsto uvereni da ovakav pristup vodi direktnom degradiranju ljudskog duha,omalovažavanju veštine i talenta i banalizovanju istih.
Takođe smo čvrsti ustavu da Balenciaga ne bi bio veći Balenciaga, niti će iko biti veći Baleciaga ukolikokoristi Corel Draw ili Illustrator, niti će bilo koji sintetički kompjuterskiprogram ikada moći da napravi takvu draperiju kakvu pravi ljudska ruka. A zaone koji pominju nekakvu “brzinu”, reći ćemo sledeće: profesionalac može danacrta remek-delo modnog crteža za kraće vreme nego što je kompjuteru potrebnoda se uključi!

Nismo protiv “napredka”, nego za humanizam. Kompjuteri mogu i treba da ilustruju i “prave” banalne oblike farmerica i džins jakni i tome slično. Ali, prava moda to nije i nikada neće to biti, bez obzira šta su morbidne korporacije smislile da nam urade (ovo je posebna tema koju ćemo naknadno obrađivati).
Ovom prilikom smo se potrudili da predložimo knjige do kojih možete doći veoma lako. Dovoljno je samo da odete u knjižaru. Nije nam cilj da vas poteramo da potrošite sav novac koji verovatno ni nemate, nego da vas usmerimo ka pravim stvarima. Ako znate šta tražite, znaćete i kako do toga da dođete.

Cristobal Balenciaga sa modelom

Zapamtite: modni dizajn je, kao i sve druge oblasti dizajna, ozbiljan posao i nemojte misliti da je dovoljno samo znati crtati ili (ne daj, Bože!) “kliktati” u nekom od savremenih programa, pa da umislite da ste modni kreator.

                                                                           
Znajte i to da svaka ozbiljna akademija izričito zahteva od svojih studenata mode da nauče i veštinu krojenja i veštinu šivenja. Logika je jasna: ako znaš kako se nešto pravi, znaćeš i da ga napraviš i, konačno, znaćeš da vodiš proces proizvodnje.
Kada je reč o krojenju i šivenju, bacite se na konkretno učenje. Kome nije jasno, pitamo ga: kako misliš da izmišljaš garderobu, ako ne znaš da uzmeš osnovne krojačke mere čoveku i ako ne znaš zakone krojenja i šivenja?

studenti mode na času: krojenje, šivenje, proba na lutkama


U svakom slučaju, počinjemo sa osnovom, a to je crtež.
O pitanjima modnog crteža možete konsultovati sledeće knjige:
1. Fashion Design Drawing Course, autori: Caroline Tatham & Julian Seaman, izdavač: Thames&Hudson
2. Figure Drawing For Fashion Design, izdavač: Pepin Press
3. Essential Fashion Illustration, autor: Maite Lafuente, izdavač: Rockport

Želimo da pomenemo i to da je tehnički crtež (to je crtež koji detaljno objašnjava model i služi kao uputstvo fabrikantima uz konkretan kroj ili samostalno kao osnova modelaru za izradu kroja) moguće perfektno, bez nelogičnog utroška vremena, nacrtati slobodnom rukom!Za jednog modnog kreatora apsolutno je neophodno da zna da nacrta tehnički crtež kojim objašnjava svoju modnu ilustraciju. Uputstva za izradu tehničkog creža možete naći u najobičnijim knjigama za tekstilnu školu.

O samom procesu kreiranja, koji je, ruku na srce, na kraju krajeva, individualna stvar, pogledajte:
4. The Fundamentals of Fashion Design, autori: Richard Sorger & Jemy Udale, izdavač: Avabooks

Kada savladate deo crtanja i šivenja, prelazite na drugi nivo: upoznavanje sa istorijom kostima, kako zapadne civilizacije, tako i sveta uopšte. Knjige o istoriji kostima postoje, takođe. Možda i poznajete neke ljude koji se bave kostimografijom, pa vam mogu pomoći na tu temu. Inače, sve se može i kupiti (ako imate čime da platite, naravno). Uz to, postoje i biblioteke, pa izvolite. Istoriju kostima ne možemo odvajati od modnih tokova. Ovo je toliko logično, da ne vidim potrebu da objašnjavamo. Dakle, osim čistih istorija kostima (po mogućnosti, da ne kažem-obavezno, ilustrovanih!), evo i dve lepe knjige koje upravo povezuje ove dve teme:
5. Costum and Fashion (a conciese history), autor: James Laver, izdavač: Thames&Hudson
6. The Cronicle of Western Costume, autor: John Peacock, izdavač: Thames&Hudson


Engleska kraljica Elizabeta I
"Dichley" portret (1592)
slikar: Marcus Gheeraerts Mlađi


Istorija razvoja tekstila ne može se zaobići. Poznavanje tekstila, njegovog porekla, prirode, različite primene od kulture do kulture i tako dalje takođe je jedna od osnovnih stvari ako se želite baviti modom. Onaj koji ne oseća tkaninu, njenu prirodu, njene osobine, njeno ponašanje, ne može nikada kreirati garderobu! Dodirujte je.

Ima i raznih knjiga. Pokušajte da istražujete u knjižarama, bibliotekama, kod prijatelja.
Možda ima i nekih starijih izdanja, kao i o kostimu.
Raspitajte se, pronalazite, listajte, upijajte, učite.
Evo jedne male, jednostavne i osnovne, ali nikako dovoljne:
7. World Textiles (a conciese history), autor: Mary Schoeser, izdavač: Thames&Hudson

Nakon upoznavanja sa istorijskim, vreme je da se upoznate i sa etničkim kostimom.
Koliko lepote u tome ima, vrlo brzo ćete se sami uveriti čim počnete da istražujete. Koliko različitih kultura ima na ovom svetu, koliko lepote ljudskog duha, kreativnosti, mašte, estetike!
Takođe se sami možete snalaziti kada je reč o literaturi. Afrika, Azija, Evropa... plemena koliko želite, kultura koliko želite. Običaji, kostimi, nakit, ručni rad... Na vama je da počnete. O našem kostimu da i ne govorim! Ako je nešto lepo u ovoj zemlji, onda je upravo to.
 

RadžastanKina


Istoriju umetnosti
morate poznavati, makar osnovne stvari.
Ova knjiga je Biblija opšte kulture za svakog čoveka koji teži ka edukaciji:
8. Istorija umetnosti, autor: H.V. Janson, ima više izdanja

Ali, ni istoriju umetnosti, ni istoriju kostima ne možete razumeti ako ne poznajete istoriju. Osnove ste trebali dobiti do sada u školi (pod uslovom da ste u školu išli i slušali na času i pod uslovom da nije bio štrajk i da su profesori bili inspirisani da vas nauče, a vi raspoloženi da naučite). Naravno, dobrom voljom može se sve nadoknaditi. Ponoviću: istražujte, upijajte, učite.

***Kako bi postali svesni savremenog odevanja (mislim na čitav 20. vek pa na ovamo), neophodno je da se upoznate i sa svim onim što je novo vreme modi donelo (zapamtite za sva vremena: moda je neodvojiva od istorijskog trenutka, a istorijski trenutak čine, kako politički faktori, tako i razvoj tehnologije i industrije, sociološki faktori i tako dalje).

Obavezno pročitajte i dobro upamtite, razumite i vraćajte se knjigama:
9. Moda, autor: Đilo Dorfles, izdavač: Bratstvo-jedinstvo, Novi Sad, 1986.
10. Filozofija mode, autor: Laš Fr. H. Svensen, izdavač: Geopoetika
11. Ne logo, autor: Naomi Klajn, izdavač: B92, Samizdat
Kupite:
12. Dictionary of Fashion & Fashion Designers, autor: Georgina O'Hara Callan, izdavač: Thames&Hudson
13. 20th Century Fashion, autori: Valerie Mandes & Amy de la Haye, izdavač: Thames&Hudson

Ovo su osnovne stvari.

Uz sve to, istorija fotografije, monografije fotografa, modnih kreatora, slikara, vajara, arhitekata, kao i razvoj pozorišta, istorija filma i upoznavanje sa tokovima u oblasti muzike, nezaobilazne su teme u obrazovanju svakog savremenog čoveka koji želi da mu budu jasni ne samo likovnost, nego i društveni tokovi civilizacije.

kaput i haljina: Cristobal Balenciaga

I upamtite: jedino ako se potpuno posvetite onome za šta se opredelite, postaćete profesionalac.Sve drugo je čist amaterizam. Amaterizam sam po sebi nije loš (ljudski je biti amater). Nesreća počinje onog trenutka kada amateri počnu da se pretvaraju da su profesionalci. Tada dobijate sliku sadašnje globalne mode i sveta uopšte.

Srećno!
Tanja Beljanski
Povezane teme: obrazovanje
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
marinasct (neregistrovan) @ 18. jan 2012. 11:00 #1
Odlican tekst i pravi izbor knjiga...
0 0
CicaMica (neregistrovan) @ 13. apr 2012. 13:24 #2
Prosto je nemoguce doci do ovih knjiga o istoriji kostima. Da li postoji neko srpsko izdanje ili kako da narucim ove? Pomozite, hitno! :(
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje