Opasnost!
10. nov 2006. @ 08:45  |  vesti

Opasnost!

Estetska (plastična) hirurgija planira da uzme još jedan svoj danak

Naime, kako agencija Reuters javlja, reč je o tome da presađivanje trepavica pretenduje na mesto obavezne procedure u okviru "ulepšavanja" ženskog (ili muškog) roda ubeđujući nas ("inteligentno") da lepota nije toliko u očima koliko u onome što je ispred samog oka!
Koristeći proceduru koja je prvobitnu primenu pronašla u vraćanju kose muškarcima koji pate od bolesti ćelavljenja, hirurzi koriste "zapuši i zaši" tehniku da ženama daju duge, uvijene trepavice koje smo da sada dobijali jednostavnim lepljenjem tzv. veštačkih trepavica na osnovu, a gustinu postizali običnim maskarama.

I baš kao i ljudska kosa (od koje vode poreklo), i ove trepavice rastu. "Duže, gušće trepavice su sveprisutan znak lepote", kaže ("mudro") dr Alan Bauman, vodeći zagovornik transplantacije trepavica. "Ovo je potpuno nova procedura za čitavu javnost i eksplodiraće",rekao je Bauman Reuters-u tokom programa ozvaničenog kao prvi prikazuživo operacije trepavica za oko 40 hirurga iz svih krajeva sveta.

U toku postupka napravljen je mali prorez na zadnjoj strani skalpakako bi se odvojilo 30-40 folikula (čahura) kose koje su, zatim, jednapo jedna, pažljivo zašivane na kapak pacijenta. Koriste se samo lokalnaanestezija i slab sedativ, a cena je 3000$ za oko!

Ova tehnika u početku je korišćena za pacijente sa opekotinama ilideformacijama oka,ali se glas brzo proširio i sada je oko 80% operacijaurađenih u kozmetičke svrhe.
Za mnoge žene usađivanje trepavica samo je jedna u nizu postupaka koji su odavno izgubili svoje stare tabue.

Po rečima Američkog udruženja plastičnih hirurga više od 10 milionakozmetičkih operacija (od visećih stomaka do botoksa) izvedene su uSjedinjenim Američkim Državama u 2005. godini, što je za 38% više uperiodu od 2000. godine.

Erica Lynn, 27-ogodišnja manekenka sa Floride, duge smeđe kose, sasilikonskim grudima i operisanim nosom, imala je operaciju ugradnjetrepavica pre tri godine zato što joj je bilo dosta nošenja veštačkihnastavaka na svojim svetlim trepavicama.
"Kada sam za ovo saznala, jednostavno sam morala to da uradim. Svikojima sam pomenula žele da urade isto. Mislim da su trepavice divne.Nikada ih nije dosta", kaže Lynn.

Operacija nije za svakoga. Presađene trepavice rastu isto kao štoraste i kosa, pa ih treba redovno češljati i, s vremena na vreme,uvijati. Veoma kovrdžava kosa čini da nove trepavice budu upetljanije.

Ako vam sve ovo, zajedno sa plastičnom hirurgijom uopšte, deluje primamljivo, bolje se obratite psihijatru, nego hirurgu!

Tanja Beljanski
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje