Paris Fashion Week
17. okt 2006. @ 22:09  |  vesti

Paris Fashion Week

Po ustaljenom programu u svetu mode, početkom oktobra u Parizu je održana nedelja ženske mode. Tzv. ready-to-wear kolekcije prikazali su, kako dobro poznata imena iz sveta modnog biznisa, tako i oni koji u njega tek ulaze.

Treba znati da je ready-to-wear složenica koja podrazumeva garderobu za svaki dan i time je razdvojena od one druge - high fashion (visoke mode), koja podrazumeva garderobu za specijalne prilike, kao i onu koja je šivena po meri klijenta.

Bilo bi potpuno suprotno mojoj ljubavi prema modnom dizajnu, suprotno znanju koje sam stekla kroz petnaestogodišnje bavljenje ovim poslom, kao i potpuno licemerno sa moje strane ako ih vam sada rekla da je na toj nedelji mode prikazano bilo šta što ima kvaliteta.

Već duži niz godina modni biznis pretvorio se ni u šta drugo do u najbanalniji i najdrskiji način otimanja novca. Ovde želim da napomenem da smo klijenti svi mi i da niko od nas ne ostaje pošteđen.

Lošim kolekcijama nisu doprineli nedostatak inspiracije i talenata.Talentovanih ljudi ima uvek, a inspiracija je svuda oko nas. Na žalost,modne revije pretvorene su u jeftini (ne mislim materijalno, negoestetski) cirkuski program, a imena modnih kreatora u brend. Danas nikone shvata veličinu imena Christian Dior, ali svi nose CD naočari. Nikone zna koliko je Yves Saint Laurent lepote doneo modi, ali svi vrlodobro znaju da prepoznaju YSL logo na kutiji za ogledalce. Danas je ovakompanija u vlasništvu Gucci grupe, što je morbidna tema za sebe.

Pogledajte style.com i (iskreno se nadam) biće vam jasno o čemugovorim: komadi bezbroj puta viđeni u bližoj i daljoj modnoj istoriji,šminka koja je sve samo ne šminka, frizure koje nas nikuda ne vode,stajlinzi koji jasno odaju neukus onih koji nam ih nude, i sve to ucilju da se svi, jednostavno rečeno, poseljačimo. Što više svedemoprincipe na banalne, više industriji ostaje prostora da nasizmanipuliše i, posredstvom trgovine, uzme sav novac koji smo zaradili.

Moja poruka vama za narednu sezonu je: NE DAJTE SE!

Tanja Beljanski
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje