Pravila ponašanja - odevanje, prijateljski saveti
27. mar 2007. @ 20:44  |  moda i oko nje

Pravila ponašanja - odevanje, prijateljski saveti

Do sada ste zaista imali mnogo vremena da se pozabavite lekcijama iz oblasti kulture odevanja ili, kako smo ih ovde nazvali, pravilima ponašanja. Mature (male i velike) se bliže, a ni apsolventske proslave nisu daleko. No, pre nego što se usudim da vam bilo šta predložim da obučete, želim da vam dam još neke veoma važne i prijateljske savete. Oni se ne tiču odevanja isključivo u svečanim prilikama. U pitanju su osnovne stvari. Reč je, naime, o savetima koji će dobro doći svima vama na putu ka stvaranju sopstvenog stila. Držite ih se po svaku cenu!


OSNOVE STILA

Svako od nas bi trebalo da postigne harmoniju između sopstvenih nasleđenih prirodnih karakteristika (boja kose, očiju i kože) i načina na koji će ove karakteristike istaknuti načinom oblačenja, tj. svojim ličnim stilom. Izgledati dobro znači načiniti najbolje od sebe. Veličina i oblik nisu tome nikakva prepreka. Naravno, nikako i nikada ne treba zaboraviti na zdravlje! To se podrazumeva. Ali, za dobar stil nije neophodno izgledati ''idealno''. Najvažnije je naučiti okrenuti garderobu u sopstvenu korist.

PRE SVEGA
Istaknite grudi ili zadnjicu, ali nikako oba u isto vreme (osim ako vam to nije u prirodi posla kojim se bavite!). Ukoliko vam je garderoba suviše uzana, izgledaćete deblje, ne tanje. Streč materijali su najveći neprijatelji stila! Da bi ste vizuelno produžili i stanjili kratak ili debeo vrat, nosite majce ili bluze otvorene na vratu.

KAKO OKRENUTI BOJE U SVOJU KORIST
Kad je reč o pravilnom odabiru boja i materijala, nosite šljašteće materijale i svetle boje samo na onim delovima tela koji i zaslužuju da budu istaknuti. Ukoliko je koža vašeg lica žućkasta, ili imate tamne podočnjake i jastučiće, nikako nemojte nositi crnu boju tik uz lice, jer ćete njom upravo istaći te nedostatke. Kombinovanje crne sa svetlim bojama (ne mislim na belu. Bela nije boja.) učiniće da crna izgleda dosadno, a druge boje jeftino. Ako ste sitne ili, pak, krupne građe, izbegavajte dramatične kontraste u kroju ili bojama između gornjeg i donjeg dela tela,
jer će vas oni ''preseći'' na pola, a onda ništa niste uradili.

DONJI VEŠ
Neizostavna tema o donjem vešu može se svesti na sledeće: uvek budite sigurni da je boja vašeg veša svetlija ili ista sa bojom garderobe koju nosite odgore. Ako imate velike grudi, osnovna je stvar da nosite grudnjak koji vam je zaista taman. Izbegavajte grudnjake koji se na leđima kopčaju tankim trakama, osim ako na leđima nemate ni trunke sala, kako se ono ne bi ocrtavalo pod garderobom. Male grudi nemojte korigovati kod plastičnog hirurga (osim ako vam i to nije potrebno zbog posla kojim se bavite!). Ne opterećujte se glupostima i uživajte u sebi. U redu je da se tanke bretele grudnjaka vide zajedno sa bretelama majce sve dok je u pitanju lep grudnjak. One plastične varijante bretela zaista ni na šta ne liče. Ne razumem kako i sami to do sada niste shvatili. Ako imate male grudi, ne morate uopšte ni nositi grudnjak. Opustite se! Inače, obavezno nosite donji veš svetlih boja ispod garderobe koja je bela, svetla ili providna. Ukoliko su suknja ili haljina od providnog, ali ne pripijenog materijala, nosite normalne gaćice u boji kože, a nikako tange. U slučaju da imate očigledan celulit na zadnjici, obavezno izbegavajte tange, naročito kada nosite tanke materijale (i uopšte. Nema svako ugrađen Photoshop CS 3 u svojim očima!)

NAKIT NA PRAVI NAČIN
Zanimljiv nakit je odličan način da se doda boja i individualnost vašem izgledu, kao i da bude tu kada je neophodno napraviti kompromis. Na primer, ukoliko imate široka prsa i neugodno se osećate da suviše pokazujete svoje telo V- izrezom na bluzi, stavite veliku ogrlicu i na taj način pokrijte ovaj deo. Ali, nikada nemojte nositi marame ili ogrlice preko rolki. Takođe nikako nemojte nositi dugačke viseće lančiće koji vam upadaju u rascep ako imate velike grudi. Podvaljak i bucmasto lice zahtevaju duže minđuše, a kratkom vratu nikako ne stoje guste, pune ogrlice.

                                                

CIPELE- kratko i jasno
Što se tiče pravog izbora cipela, ovako stvari stoje: debele članke nemojte stezati kaiščićima i ne obuvajte cipele sa delikatnom tankom štiklom, niti, pak, baletanke. Sa druge strane, tanke noge u cipelama na previsoku štiklu izgledaju kao da će se prelomiti.                                           


Kao što vidite, ako se držite logike, veoma je lako. Stvar je u jednostavnosti, sabranosti i zdravoj pameti. Ovu su tri osnovna elementa dobrog stila; njegovo sveto trojstvo.
Kad to naučite, preći ćemo na predloge. Požurite!

                    

Povezane teme: pravila ponašanja
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje