Pravila ponašanja
27. sep 2006. @ 18:44  |  moda i oko nje

Pravila ponašanja

Bilo da ste gurman ili ne, pravila ponašanja za stolom svakako bi trebalo da znate.
Evolucija ljudskog bića ne odnosi se isključivo na uspravljeniji hod čoveka i njegovu manju dlakavost u odnosu na majmuna, nego i na artikulaciju animalnih poriva pojedinca i zajednice uopšte.

Sigurno je da je pitanje pravilnog i ukusnog oblačenja mnogo vidljivije od svih drugih manifestacija lepog ponašanja; ono je podvrgnuto i praktičnim i estetskim merilima.
Uskladiti svoje oblačenje sa duhom vremena, a pri tome ne izgubiti sopstvenu ličnost (ovo važi za one koji je imaju), najveća je veština u načinu odevanja. Odevanje je naša prva vizit-karta prema ostalim ljudima. Ono je naša naslovna stranica, neka vrsta ambalaže koja daje prvi utisak (možda često i pogrešan) o sadržaju.
Kriterijum po kojem danas biramo svoju garderobu nije više tako strog kao nekad. Koliko god ovo predstavljalo olakšavajuću okolnost, ipak može biti i mač sa dve oštrice ukoliko ne znamo osnovne stvari.

Lekcija broj 1: Izbor i sklad boja

Boje naše garderobe treba birati prema vremenu, okolini, a i našem raspoloženju. U izboru kombinacija boja ne treba biti suviše strog, ali je dobro da celokupna garderoba bude usklađena na nekoliko tonova na primer:

-smeđa, bež i zelena
-crna, siva, crvena (ili neka druga boja kao akcenat)
-tamnoplava, siva, svetloplava, crvena itd.

Bez obzira na to da li ste muška ili ženska osoba smisao za boje svakako treba da razvijete. Dok se mladima dozvoljavaju veoma žive i kontrastne boje, starijim osobama preporučuju se mirnije boje i dezeni. Poznato je da ženama sa crnom kosom i tamnijim tenom bolje stoje jače boje (ljubičasta, žuta, zelena, crvena), ženama bledog tena i svetlije kose bolje stoje nežne pastelne boje, a ženama sa crvenom kosom najbolje stoje ljubičasta i zelena, a nikako roze ili crvena boja. Ko ovoga nije svestan taj verovatno nije pohađao nastavu likovne kulture u nižim razredima osnovne škole.

Muškarac ima više problema pri izboru garderobe, naročito kada su u pitanju boje. Pošto je ovo zahtevna i problematična oblast (kada su u pitanju mladi muškarci u našoj zemlji), obradiću je posebno uz konsultovanje modnih kreatora. Za početak, ako ne možete da se odlučite šta da obučete, kao osnovu izaberite neutralnu boju smirenih tonova uz koju usklađujte druge odevne predmete.

Tanja Beljanski

Povezane teme: pravila ponašanja
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje