Richard Avedon
15. jan 2007. @ 09:31  |  Ljudi iz sveta mode

Richard Avedon

Iako je radio na širokom polju razlicitih oblasti fotografije, najbolje je zapamćen po modnoj. Modnu fotografiju nemoguće je zamisliti bez Ričarda Avedona (kao, u ostalom, i bez Helmuta Njutna, Dejvida Bejlija, Irving Pena, Herb Rica itd.)

Avedon je rođen 1923. U Njujorku. Studije filozofije na Columbia University prekinuo je 1942. kada je potpisao ugovor sa fotografskim odeljenjem US Merchant Marine gde mu je posao bio da fotografiše osoblje. 1944., vrativši se civilnom zivotu, počeo je da studira fotografiju u Njujorku na “New School for Social Research.” Iste godine uspeo je da ubedi njujorško odeljenje robne kuće Bonwit Teller da mu pozajmi neke komade odeće visoke mode za fotografisanje.  

1945. (slavni) urednik modnog časopisa HARPER’S BAZAAR, AlexeyBrodovitch, zapošljava Avedona kao fotografa. Zadatak mu je, ovaj put,bio da fotografiše slavne ličnosti i pokriva modnu scenu. Nakon 20godina, Avedon se prebacuje u časopis VOGUE.

Avedon prilikom fotografisanja koristi širokougaoni objektiv,uveličavajuće uglove kamere i strob osvetljenje, kako bi uhvationeobične, često nepovezane, izraze na licu fotografisanog. U njegovimranim modnim fotografijama bira neobična mesta za fotografisanje mode,kao sto su zoološki vrtovi, cirkusi, đubrišta itd, dok manekenkeohrabruje da se pomeraju dok on fotografiše. Kao rezultat, imamofotografije izuzetno originalne i dramatične. U kasnijem radu, Avedon seuglavnom bazirao na rad u studiju.

Jedna od najpoznatijih je, svakako, fotografija koja nosi naziv“Dovima With Elephants” iz 1955. Manekenka u Diorovoj haljini nijepostavljena izmedju dva cirkuska slona samo zato što takva scenapodseća na lepoticu i zver. Manekenka možda i predstavlja sve ono stopodrazumevamo pod pojmovima mladosti i elegancije, ali osnovna tema usvim Avedonovim radovima je starost sa onim sto ona donosi. Ovde jepredstavljaju tužni i zborani slonovi.

Ricard Avedon je umro 1. oktobra 2004. u San Antoniju u Teksasu dok je bio na zadatku za časopis The New Yorker.

Tanja Beljanski

www.richardavedon.com

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje