Tokio kao prestonica ulične mode
15. dec 2009. @ 12:20  |  moda i oko nje

Tokio kao prestonica ulične mode

Nekada se Tokio ugledao na  zapadno evropske modne trendove, međutim glavni grad Japana je danas postao jedan od najuticajnijih modnih gradova sveta. Poseban i različit od ostalih modnih centara, japanska prestonica čitavoj modnoj industriji nesebično nudi jednu novu dimenziju, koja polako ali sigurno uzima sve veći mah, a to je „ulična moda“.  Termin „ulična moda“ (street fashion) se koristi pre svega da se opiše modni stil kod kojeg pojedinac samostalno prilagođava, modifikuje i osmišljava kombinacije odeće, mešajući aktuelne i tradicionalne modne trendove. Često su komadi odeće unikatni i sačinjeni u kućnoj radinosti, od materijala koji se mogu nabaviti u svakoj prodavnici.

Mlade generacija Japanaca, lolite i manga likovi, upravo su „tvorci“ ulične mode. Oni svoju kreativnost i posebnost iskazuju tako što sami šiju i prave odeću, spajaju spojivo sa nespojivim, a sve s namerom da kroz garderobu i način odevanja izraze sopstvene stavove i bunt. Koliko su ekstremni i avangardni, govori činjenica da na pločnicima grada Tokia možete sresti mlade obučene kao likovi iz manga stripova, anime ili video igara, odevene u kombinezone ili baggy pantalone upasane u duboke čizme. U poslednje vreme veliki uticaj na uličnu modu vrši japanska hip-hop scena koja je već duže vremena prisutna u underground kulturi japanskih klubova.


Lolita stil je najmasovniji i najprepoznatljiviji na ulicama Tokia, a ističe ono „slatko“ u Japanu. Dame obučene u lolita stilu obično nose suknje do kolena, šešire, košuljice ukrašene čipkom i karnerima. Ovaj stil sadrži i mnoge podstilove, od kojih su najpoznatiji punk lolita, slatka lolita, gotik lolita i klasična lolita.

Devojke koje neguju takozvani ganguro stil prepoznaju se po izblajhanoj kosi, izraženom mejkapu, neobičnim frizurama, potamnjenoj koži, odeći jarkih boja i neobičnih dezena i puno nakita.

Kogal stil je baziran na ženskim srednjoškolskim uniformama, ali sa kraćim suknjama, spuštenim čarapama i drugim modifikacijama. Ovaj stil je bio najviše popularan tokom 90-ih godina.

Bosozoku stil je nastao pod jakim uticajem manga stripova, anima, video igrica i filmova. Tipičan predstavnik ovog stila nosi radno odelo ili kombinezone iz jednog dela, sa lakom vojnom jaknom ukrašenom raznim dodacima i sloganima koja se nosi na golo telo, bez majice ispod. Dole se nose obično široke baggy pantalone upasane u duboke čizme. Poštovaoci „Cosplay“ stila ( skraćeno od costume roleplay ) obučeni kao likovi iz poznatih akcionih filmova, tako odeveni predstavljaju pravi performans.

Više o uličnoj modi Japana, trenutno aktuelnim stilovima, koji vas mogu inspirisati možete pronaći na sajtovima www.style-arena.jp/en/ i www.fashioninjapan.com/streets/clothing.html.
Povezane teme: centri mode
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (3)
Anastasija (neregistrovan) @ 05. nov 2010. 19:26 #1
Mislim da je ova moda sasava ali izgleda coool ne svaka ali naj vese mi se dopada stil Kogal
0 0
N-DoLL (neregistrovan) @ 18. nov 2010. 11:07 #2
Meni se njihova moda jako svidja,,ja sam inace"Hime gyaru" stil,haha,ta podgrupa u Lolita stilu.Svako ima svoj individualan stil i imam samo reci hvale za njihovu individualnost.
0 0
Teodora (neregistrovan) @ 07. maj 2015. 16:47 #3
Meni se najvise dopada stil Bosozoku
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Moda i oko nje