Mural veličine 15x15m u Gimnazijskoj ulici
23. okt 2009. @ 23:49

Mural veličine 15x15m u Gimnazijskoj ulici

U okviru projekta Extreme makeover Umetničke Asocijacije Inbox u Novom Sadu na kalkanskom zidu u ulici Gimnazijska broj 2 francuski street art umetnik Guillaume Alby uz pomoć dva novosadska umetnika (Dušan Bjeljac I Mrdak Luburić) realizovao je mural veličine 15x15m. Guillaume Alby je u Novom Sadu boravio od 14. do 21. oktobra.

S obzirom na veliko interesovanje građana kao i na činjenicu da se mural nalazi u najužem centru grada donosimo kratko objašnjenje rada koje je dao sam umetnik:

"Noć uoči mog odlaska za Novi Sad javili su mi se prvi obrisi ideje dok sam razmišljao o tom praznom zidu, o tom ogromnom praznom prostoru… Video sam na njemu jednu veliku figuru nadljudske veličine koja pokreće jednu manju figuru,ovoga puta ljudsku, kao marionetu. Moj rad sam nazvao «Jedina istina»

Ovaj mural za mene predstavlja odnos između čoveka i velikih sila moći koje upravljaju svima nama.

Želim da pokažem da ne postoji jedna istina, jedina istina je ona koju svako od nas nosi u sebi, do koje je došao svojim životnim iskustvom i unutar samo sebi svojstvenog konteksta.

Dakle, naslikao sam jednu veliku crnu figuru koja predstavlja moć, sistem, ili bilo kog predstavnika moći i sistema koji pokušavaju da nam nametnu put koji treba da sledimo ili način života koji treba da vodimo. Ova figura je crna da bi se naglasilo njeno prisustvo, crno kao vidljivo i nevidljivo. Ona je nevidljivo prisutna. Ta crna figura ima na sebi belu maramu, čistu kao istina i drži knjigu istine, knjigu u kojoj je ispisan put kojim treba da idemo. Ona ima dve glave koje simbolišu dva lica, dve strane čoveka. Tog istog čoveka koji kleči pred silama moći ponizan predstavio sam belom bojom koja simboliše nevinost. Njegova senka narandžaste boje (simbol za kreativnost i otvorenost duha) diže se da ga spase i seče uže vraćajući mu slobodu. Slobodu da misli i da veruje u svoj put. Bela zvezda, simbol svetlosti i rođenja donosi nadu."

Povezane teme: mural
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
pera (neregistrovan) @ 22. apr 2012. 23:20 #1
pa izbrisali ste mural

M:U:R:O:N:I
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)