Pet najkreativnijih spotova s početka ove godine
26. maj 2017. @ 13:13  |  vesti

Pet najkreativnijih spotova s početka ove godine

Ubacivanje kesice čaja u vrelu vodu i kupanje u smrznutoj reci nema baš nikakve veze, osim ako ste grupa kreativnih Francuza. U tom slučaju, to je celi jedan kadar novog video-spota o kojem bruje svetski mediji.
Isus koji bezuspešno hvata frizbi, četvorominutna enciklopedija fizike i šetnja kroz ukletu kuću zajedno sa bendom Gorillaz samo su deo iskustava koje donose najkreativniji spotovi objavljeni u prvoj četvrtini 2017. godine.
Ako vam na prvu sve ovo deluje konfuzno, dopustite nam da vas još više zbunimo.

Cassius feat. Cat Power & Pharrell – “Go Up”

Spot iz uvodnog pasusa je upravo ovaj, snimljen za pesmu “Go Up”. Najzaslužniji za njega su trojica stanovnika zemlje sira, vina i kroasana – elektro dvojac Cassius i režiser Aleksandr Kurt (Alexandre Courtes).

Svi sastojci za video o kojem će se pričati su tu:


1.Saradnja sa velikim imenima, kakva su sigurno iskusna rokerka Cat Power i sveprisutni Pharrell Williams, kojem neobični spotovi nisu strani (setite se 24-časovne verzije megahita “Happy”);

2.Kreativna upotreba montaže, koja podeljenim ekranima stvara celinu od naizgled potpuno nespojivih predmeta, osoba i kretanja;

3.Poigravanje nekom od osetljivih društvenih tema (u ovom slučaju je to kombinacija religije i seksualnosti).

Sasvim očekivano, “Go Up” je privukao pažnju javnosti. Da li će uspeti i da je zadrži, to je već pitanje, jer za tako nešto je ipak potrebna... kvalitetna pesma.

Maks Kuper – bilo koji video sa albuma “Emergence”


Maks Kuper (Max Cooper), britanski majstor ambijentalnog tehna, verovatno je najuspešniji muzičar među genetičarima. Čovek koji je doktorirao bioinformatiku, svoju strast ka nauci preneo je i na muziku, a ona je posebno vidljiva u njegovim video-spotovima.

Album “Emergence” objavljen je krajem prošle godine, a svaki od videa za trake koje se na njemu nalaze je posebna lekcija. Pri izradi očaravajućih animacija, Kuper je sarađivao sa timom naučnika, matematičara i umetnika, kako bi na najbolji način preneo zakone fizike u oku ugodnu formu.

U tu svrhu sam odlučio da vizualizujem distribuciju prostih brojeva pomoću Saksove spirale, Rimanove zeta-funkcije i Eratostenovog sita, kao i talasa, simetrija i hiperdimenzionalnih prostornih formi”, jedno je od Kuperovih (jednostavnih) objašnjenja.

Sva ostala, podjednako edukativna i zanimljiva objašnjenja za svaku pesmu, možete da pronađete na njegovoj zvaničnoj web stranici.

Gorillaz – “Saturnz Barz”


Dugoočekivano novo izdanje prvog među animiranim sastavima donelo je pregršt svežih ideja, i to ne samo u novom zvuku. Alternativni dvojac Albarn-Hjulet (Damon Albarn, Jamie Hewlett) uvek je posvećivao veliku pažnju svojim spotovima, a video za “Saturnz Barz”, stvar u kojoj gostuje Jamajčanin Popcaan, odmah se izdvojio.

Tačnije, dva videa. Naime, krajem marta su objavljene dve verzije spota, a svakako je zanimljivija ona rađena u tehnici 360 stepeni, iako je do sada prikupila tri puta manje YouTube pregleda.

U ovoj varijaciji, dosadnjikavo putovanje vozom uz tablet i poluprazan kupe pretvara se u uzbudljivu avanturu, kroz koju gledaoci prolaze rame uz nacrtano rame sa dobro poznatim “članovima” animiranog benda.

Drugi naziv pesme “Saturnz Barz” je “Spirit House”, pa očekujte da ćete dobar deo ovog “crtaća” od skoro šest minuta provesti u ukletoj kući, okruženi čudovištima, duhovima, a u jednom trenutku i polugolim “basistom”.

Goldfrapp – “Anymore”


Zamislite da Šarliz Teron (Charlize Theron) i Ebi Li (Abbey Lee) imaju sestre bliznakinje i da, bežeći od “War Boys” hunte, nađu vremena da zastanu, zaplešu na vrelom pesku i čežljivo pogledaju u suton. Ako ne možete da zamislite, pogledajte “Anymore”.

Smešten u pustinjske predele i fokusiran na sudbinu grupe lepih devojaka, spot svesno ili nesvesno, ali svakako nedvosmisleno igra na kartu uspeha koji je ostvario poslednji film iz serijala “Pobesneli Maks”. Čisto da ni najmanja sumnja u ovo ne bi postojala, dve devojke su ošišane “na keca”, a drugim dvema se na pustinjskom vetru vijori svetloplava kosa, baš kao heroinama Džorža Milera (George Miller).

Za razliku od dua "Cassius", engleskom elektro dvojcu "Goldfrapp" nije bilo do poigravanja montažom. Međutim, poigravanje seksualnošću je tu, pa je tako video nakrcan zavodljivim pokretima, oskudnom odećom i telima prekrivenim samo bojom.

Iako tehnički jednostavan, a sadržinski i estetski već viđen recept, on u praksi funkcioniše sasvim solidno i pruža dobru podlogu za “catchy” pesmu, kakva “Anymore” jeste.

Bonobo feat. Nick Murphy – “No Reason”


Sasvim drugačiju atmosferu sa sobom donosi video za “No Reason”, pesmu koju su zajednički stvorili britanski DJ Bonobo i Nik Marfi (Nick Murphy), muzičar iz Australije ranije znan kao Chet Faker. Ovde nema osunčanih devojaka i pejzaža, već je tu samo jedan mladić sa hirurškom maskom na licu, smešten unutar zidova koji se iz sekunde u sekundu smanjuju.

Režiser Oskar Hadson (Oscar Hudson) inspiraciju za ovakav spot našao je u japanskom fenomenu “hikikomori”. U pitanju je savremena pojava koja se širi ovom ostrvskom zemljom, a odnosi se na mlade ljude koji se, pod pritiskom svakodnevnog života, zatvaraju u svoje domove i godinama ne izlaze iz njih.

Kako bi dočarao psihologiju iza ovakvih priča, Hadson je kreirao celi niz skoro identičnih soba, kaskadno poređanih tako da svaka bude manja od prethodne. Potom je minijaturna kamera putovala iz jedne u drugu, efektno dočaravajući osećaje teskobe i neprilagođenosti koje proživljavaju ovi mladi ljudi.

Uraditi ovo upotrebom CGI efekata bilo bi hiljadu puta lakše, ali, po meni, telesnost i nesavršenost su ono što ovaj spot čini drugačijim i, nadam se, boljim”, kazao je Hadson u svom saopštenju za medije.

Izvor:Bosonoga.com
Povezane teme: videografija, muzika
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels