Intervju: Bojan Drobac aka Bambi / Darkwood Dub
23. apr 2011. @ 10:47  |  intervju

Intervju: Bojan Drobac aka Bambi / Darkwood Dub

Kada su 1996. izdali album “U Nedogled“ verovatno niko nije slutio da će stvarno ići dotle. Sada, posle više od dvadeset godina kontinuiteta i sofisticirane metamorfoze, u isčekivanju osmog albuma, oni publici i dalje predstavljaju “vitamin c“, i zaista se ne naslućuje kraj putovanja u svim pravcima na koje su nas poveli momci iz Zagorove šume.

Pričali smo sa Bojanom, poznatijim kao Bambi iz benda Darkwood Dub.

Koje je poreklo imena grupe?

Poznatoj šumi iz stripa smo dodali reč dub. Dub, kao postupak, danas koristimo više nego ikada, bez obzira što smo harmonski i ritmički daleko od originala.

Po čemu će se novi album razlikovati od prošlih?

Tehnički, sve smo uradili kod nas u studiju. Smatrali smo da je to najkomfornije, u smislu vremena, detalja… Puno prijatelja nam je gostovalo na albumu, interakcija sa njima nam je izuzetno prijala. Stilski, ovo je verovatno najkompleksniji album. Eksperimentisali smo bossa novom, elektro bitovima, duvačima, egzotičnim udaraljkama.
Šta od hardvera i softvera koristite u svojoj produkciji?

Sve što smo godinama skupljali. Usnimavamo preko analognih lampaških i tranzistorskih preampova na Otari Radar. Nakon toga, po potrebi, takođe analogno, procesiramo kanale, koje potom ubacujemo u računar. U računaru, još uvek, radimo u Nuendu. Dugo godina sam izbegavao mixeve u računaru, misleći da su neuporedivi sa analognim. Međutim, upravo za ovu ploću sam uradio seriju testova i zaključio da računar, kao sabirnica, uz dobru kontrolu, funkcioniše bolje od 97% analognih mixera. Ostalih 3% nam, nažalost, nisu dostupni.

Koje pesme na nastupima izvodite najčešće i koje su vam omiljene?

Koncertni set stalno menjamo. On zavisi od dužine trajanja nastupa, ali i od našeg raspoloženja. Uvek je akcenat na novom albumu.

Kako izgledaju vaše probe? Da li imate tačno određene termine preko nedelje ili je to više spontano?

I jedno i drugo. U studiju smo skoro svaki dan, to je centar naših aktivnosti. Bend mora stalno da radi, proba, pravi pesme, snima. To je jedini način da se konstantno razvija.

Kako je došlo do saradnje sa pevačicom Biserom Veletanlić na vašem poslednjem singlu "Nešto sasvim izvesno"?

Oduvek smo želeli da snimamo sa Biserom. Čekali smo odgovarajuću pesmu. Zapravo, namenili smo joj drugu pesmu, koja će otvoriti ploču. “Nešto sasvim izvesno” se slučajno desila u studiju. Bisera je samo probala, iz prve snimila, nama se izuzetno dopalo...


Da li čitate stripove?

Ne, retko čitam, čitanje zahteva vreme koje je, u mom slučaju deficitarno.

U kom gradu/gradovima najviše volite da nastupate?

U svim gradovima gde su naši prijatelji, dobri koncertni prostori i dobri razglasi. Uzivamo u putovanjima, to vreme koristimo za odmor i razgovore sa posebnim temama koje obično ne vodimo kod kuće. Putujemo uvek u istom sastavu zadnjih 15-tak godina.

Digitalno ili analogno izdanje? I šta mislite od free download-u?

Analogno izdanje je ploča. Izuzetno sam ih voleo, zvuk, gabarit, omote, uopšte ceo format. Ali, gramofon nemam poslednjih 15 godina, u tom periodu sam se navikao na razne digitalne formate i konverzije. Omiljeni konvertor mi je i dalje Radar. Siguran sam da danas ima i boljih, ali navika...

Free download je danas realnost, ako i izdate hard copy u formi CD-a, istog dana ćete ga naci na netu. Ako je tako, zasto odmah ne staviti free download sa ciljem što većeg broja skidanja? Ideja i jeste da što veći broj ljudi čuje album.

Omiljeni domaći i inostrani bend?

Disciplina Kičme, Neočekivana Sila, Obojeni Program, Veliki Prezir i mnogi drugi.
Od stranih spisak je ogoman, od Kraftwerk do John Coltrane-a.

Kakvu muziku slušate privatno?

Eklektičnu, sve što mi se dopada, imam razne faze, poslednjih par nedelja, posle nekoliko godina, ponovo slušam “Astral Traveling” Pharoah Sunders-a, sjajna ploča.

Kako biste definisali reč “uspeh”?

Da radiš ono što voliš u okruženju koje ti prija.


Hvala Bambiju. :)
Povezane teme: Darkwood Dub, Bambi, Bojan Drobac
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels