Intervju: inje
11. maj 2012. @ 12:49  |  intervju

Intervju: inje

Posle više od godinu dana, inje stiže u Novi Sad i to u okviru regionalne turneje povodom novog albuma. Ako to do sada niste učinili, novi album, "Protok", remikse sa istog kao i spot za "Kofein i CO2" možete čekirati na sajtu www.inje.rs a mi smo imali prilike da razmenimo par reči sa Jovanom, jednom trećinom ovog simpatičnog sastava. Celokupan intervju možete pročitati ispod a subotnje veče je sve bliže, očekujemo vas u klubu Compressor!

Nastup u Compressoru predstavlja još jednu stanicu u okviru turneje. Kakvi su vam utisci sa iste do sada?

Turneja je bila super. U Rijeci je bio naš prvi koncert nakon pauze od godinu dana, i prvi javni nastup ikada u novom sastavu - dvostruko krštenje i to vatreno: nakon što su binski monitori otkazali - jedan još na tonskoj probi a drugi na početku svirke, ceo koncert smo odsvirali na gluvo ali zbog reakcije publike verujem da nismo razočarali. Zagrebački koncert je organizovan iste večeri kada i još nekoliko događaja koji kupe sličnu publiku te nismo očekivali veliku posećenost, ali količina i kvalitet hrane u bekstejdžu su me naterali da na to potpuno zaboravim. U Mostaru nas je dočekao opasan pljusak i među publikom nekoliko možda najostrašćenijih fanova za koje smo do sada svirali. U Sarajevu smo nesmotreno potvrdili da je u redu da nam jedino osvetljenje bude odsjaj od video projekcije, te smo pipali po mraku kako bismo pronašli svoje instrumente, a u pola koncerta se veliki zvučnik sručio na binu, ali je bez obzira na to žurka bila super. U Beogradu smo ugostili HEMENDEX, a takođe staru publiku najdrastičnije iznenadili novim pravcem naše muzike, pa je bilo razočaranih ali i još više oduševljenih.

Šta za vas lično predstavlja drugi album i na koji način je promena u postavi uticala na vaš zvuk?

Pošto potpuno samostalno realizujemo naša izdanja, to traje dugo. Već nakon prvih stvari koje smo početkom 2008. objavljivali na internetu, trudili smo se da naša izdanja imaju sve bolju i bolju izvedbu, pre svega u smislu muzičke produkcije, ali i omota, propratnog materijala, načina preuzimanja, objavljivanja itd. Zbog toga je i studijski rad na "Protoku" od početka prvog snimanja pa do izdavanja albuma u decembru 2011. trajao više od godinu i po dana, iako su neke pesme na njemu sadržane u nekoj varijanti izvođene još 2009. godine.

Promena u postavi inja se desila negde u avgustu 2011. godine kada je većina rada na "Protoku" bila već završena te ona dakle nije uticala na zvuk izdanja. Zato i gitare igraju vrlo važnu ulogu u aranžmanima, dok smo ih sa novom postavom inja za koncerte potpuno izbacili iz živih nastupa. Ono što smo prethodnih godinu dana pripremali u studiju jeste živa izvedba potpuno novih pesama kao i drugačije aranžiranih već izdatih numera u novim aranžmanima. U tom smislu ovi koncerti nisu promocija "Protoka" kakav je na snimku, već jednog za inje potpuno novog zvuka i puno nikad ranije uživo izvođenih numera.

Koja vam je omiljena traka sa "Protok"-a?

Teško je reći, jer ga doživljavam kao celinu: "Postoji trag / Bez Protoka" je za mene istovremeno predgovor i zaključak celog albuma, a priča zapravo počinje u "Kofeinu" sukobom mistično-epskog raspoloženja sa naizgled naučno-istraživačkim rečnikom koji dovodi do određene napetosti ili podvojenosti. "Šah-mat" nastavlja ovu napetost i anksioznost napadom sa druge strane - dok "Kofein" unosi nervozu jer "nećemo stići", ovde je već reč o bezizlaznoj poziciji, u kojoj se šah-mat više ne nazire, već vidi kao neminovan, u sledeća 3 poteza. "Kanalizacija" je zato u svojoj srži iracionalna, eskapistička i samodestruktivna, možda prividno bekstvo a možda stvarni izlazak iz neminovnog šah-mata... recimo odluka na razbijanje šahovske table umesto odugovlačenja poslednjih poteza. Rezultat ovih odluka je "Kolonizacija", šizofreni put bez rečima artikulisanih misli koji se završava bljeskom. "Java i San" je naknadno iskustvo, osvešćenje prethodnih stanja, ali bez nuđenja nekakve finalne odluke ili zaključka.

Spot za "Kofein i CO2" super izgleda. Kako ste se proveli na snimanju?

Samo snimanje je bilo jako zabavno, pogotovo u Pančevu. Trčao bih tamo-vamo od statista pod kapuljačama pa do kamermana kako bih im nekim štapom prokrčio put od previsoke trave ili video gde je preduboko blato itd. Nadam se da je i drugima bilo zanimljivo koliko i meni. U Beogradu je bilo malo jednostavnije jer smo radili pojedinačno sa po jednim akterom spota pa smo imali i vremena da više puta snimamo neke scene. Montaža i postprodukcija su se ispostavile kao mnogo naporniji i dugotrajniji deo posla, ali kao i uvek najteže je bilo organizovati celu stvar. Kao i uvek, što je više ljudi potrebno da bi se nešto obistinilo, organizacija postaje sve veća noćna mora. Osim ukoliko nemaš veliki budžet na raspolaganju, naravno.

Novosadska publika vas nestrpljivo čeka, šta biste im poručili pred žurku?

Ne očekujte staro inje.

Povezane teme: inje, compressor
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
Doctor (neregistrovan) @ 14. maj 2012. 14:37 #1
PRO Future! Najbolji nas bend!
0 0
Слушалац (neregistrovan) @ 01. jul 2012. 18:43 #2
Ц А Р Е В И :)
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels