Intervju: Jan Nemeček
28. jan 2012. @ 10:55  |  intervju

Intervju: Jan Nemeček

Za razliku od velike većine DJa i producenata domaće elektronske scene, Jan Nemeček definitivno preferira nastupe uživo, reflektujući svoje numere direktno na dancefloor. 2010. godine Jan započinje rad sa Goranom Simonoskim poznatijim kao Piece Of Shhh na projektu Brickwall Brigade koji se fokusira na minimalniju stranu dub i techno elektronske muzike.

Pa da čujemo šta Jan ima da kaže za Happynovisad:

Za početak, ko je Jan Nemeček?

Opsesivno-kompulsivni producent elektronske muzike i nerd. Čovek.

Predstavi nam svoj Top 10 - tune koje uvek nosiš u torbi i čekaš pravi momenat da ih zavrtiš na žurkama?

Ne znam koliko je realno da dajem svoj top 10 pošto sam retko DJ, ali izdvojio bih sledeće, ne naročito klupske, tuneove kao svoj top 10 za prošlu godinu.

 • The Weeknd – The Morning
 • Jacques Greene – Another Girl
 • Balam Acab – Apart
 • Holy Other – Touch
 • Machinedrum – The Statue
 • Sepalcure – Love Pressure (FaltyDL remix)
 • Cities Aviv – Black Box
 • Kingdom – Take Me
 • Juliana Barwick – Vow
 • Dam Mantle – Not A Word

Koje je tvoje mišljenje o današnjoj muzičkoj sceni generalno gledano?

Ako uključimo i dešavanja u inostranstvu, mislim da ima jako puno muzike pa je samim tim i teško ispratiti i pronaći kvalitetnu muziku. Pregršt specifičnih pod-žanrova koji su isplivali u poslednjih par godina (witch house, chill wave, future garage, itd…) omogućuju producentima da makar malo olakšaju muzičkim konzumentima tu potragu. Sviđa mi se što je fokus prebačen sa labelova na artiste, a i fenomen “free downloada” doprineo je tome da ljudi manje razmišljaju o “isplativosti” same muzike pa je i krajnji proizvod iskreniji.

Što se domaće scene tiče, mislim da ima talentovanih ljudi, ali ne i dovoljno fokusa tako da sav taj talenat odlazi na nedovršene ideje. Voleo bih da postoji više izdanja, završenih trackova, tako bismo mogli adekvatno predstaviti svetu domaću elektronsku scenu.

Kakva su tvoja shvatanja o odnosu elektronske muzike i droge?

Nije neophodna da bi se uživalo u muzici, ali je geneza nekih numera pa čak i čitavih žanrova jasnija kada se uzmu u obzir narkotici.

Numera koju smatraš da bi svako trebalo da posluša je…?

Arvo Part – Spiegel Im Spiegel

Trenutni Top 5?

 • Games – Everything Is Working
 • Memoryhouse – Lately
 • Lana Del Rey – Video Games (Balam Acab remix)
 • Emeli Sande – Daddy (Ifan Dafydd remix)
 • Tame Impala – Alter Ego

Šta možeš da nam kažeš o svom albumu “All Things”?

All Things je nastao u toku avgusta i septembra prošle godine. Inspirisan je nekim događajima u mom životu pa je zbog toga i više “mellow” u odnosu na moje dosadašnje radove. Odlučio sam da se na albumu udaljim od 4/4 i klupskog beata i fokusiram na žanrove koje lično slušam pa je sve to ispalo kao fuzija ambienta, IDM-a pa čak i witch house-a. Igrom slučaja, nekoliko pesama je nastalo u Novom Sadu pa numera “In Smoke” čak uključuje neke terenske snimke sa novosadskih ulica.

Trenutno radim na EP-u koji će sadržati remikse nekih numera sa albuma (za sada se može čuti Yeah Leftov remiks numere “Never Heard” na Soundcloud-u)., dok je album već par nedelja dostupan za preslušavanje i preuzimanje na http://allthings.jannemecek.com.

All Things by Jan Nemecek

Koga možeš da izdvojiš od današnjih dj/producenata što domaćih tako i stranih kao najinovativnije u svom poslu, zbog čega i ko su po tebi mlade nade?

Od stranih izvođača, trenutno mi je zanimljiva ekipa okupljena oko etikete Tri Angle (Balam Acab, Holy Other, How To Dress Well, itd…). Pored njih, večito dobri Type, Erased Tapes, Touch…

Od domaće scene izdvojio bih Piece Of Shh-a (sa kojim imam projekat Brickwall Brigade), Danila Tomića (sa kojim sam sarađivao na različitim projektima u prošlosti, obratiti pažnju na njega u sledećih par meseci), Yeah Left-a (jako dobar instrumentalni hip-hop) i Felony Flats-a.

U kojim programima radiš svoju muziku I šta sve koristiš od hardvera/softvera na svojim nastupima?

Ritmičnu muziku uglavnom započinjem na hardveru (Elektron Machinedrum) pa to polako prebacujem u softver kako bih doradio i dodao ostale elemente. Za produkciju koristim uglavnom Logicove pluginove, Wavese i SSL Duende. Nastupi su bazirani oko Ableton Livea koji koristim u tandemu sa Machinedrumom. U zavisnosti od samog nastupa, ponekad radim i live sampling uz pomoć mikrofona (za procesiranje klavira, u slučaju ambijentalnih nastupa) ili koristim neke dodatne kontrolere za sam Ableton.

Koji je najbolji muzički događaj, žurka, koncert... kojem si prisustvovao ili nastupao?

Krajnje subjektivna stvar pošto sam sklon “mirnijim” koncertima, ali Peter Broderick i Machinefabriek na Rewire festivalu u Hagu. Njihov prvi i jedini zajednički nastup, potpuno improvizovan, savršen spoj svega što oni pojedinačno predstavljaju.

Tracks by Jan Nemecek

Da li čitaš stripove?

Na žalost ne u poslednje vreme. Kao klinac sam ih jako puno čitao, mislim da sam pročitao sve Alan Fordove.

Da li imaš neki hobi mimo muzike?

Volim da radim na različitim multimedijalnim projektima koji ne uključuju muziku u klasičnom smislu nego montažu zvuka, terensko snimanje, procesiranje zvuka. Pored toga, puno vremena trošim na konzumaciju sadržaja – knjige, filmovi, internet...

Šta je po tebi najbolji izum svih vremena?

Nije baš jedan izum, ali računar sa internetom. Nezamenljiva alatka za čoveka koji želi nešto da nauči.

Ako bi mogao da prošetaš milju u nečijim cipelama, ko bi to bio?

Znam da je nepopularno mišljenje, ali sve do njegove smrti me je interesovalo kako izgleda radni dan Steve Jobs-a, koji je proces stvaranja proizvoda koje koristimo i koji će izlaziti u nadolazećim godinama.

Nešto za kraj?

Čitaoci Happynovisad portala mogu me cuti 02.02. na 20/44 u Beogradu i 04.22. u klubu Compressor u Novom Sadu.

Povezane teme: jan nemeček, intervju, house, bass, dubstep
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
kura (neregistrovan) @ 28. jan 2012. 11:55 #1
losa mjuza bate...losa...
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels