Intervju: Jarboli
14. apr 2010. @ 13:18  |  intervju

Intervju: Jarboli

Povodom digitalnog reizdanja albuma "Buđanje proleća" na etiketi Exitmusic zamolili smo Daniela iz grupe Jarboli da odgovori na par pitanja, pa pročitajte u malom intervjuu šta ovaj 'jarbol' kaže ekskluzivno za Happynovisad.

Nedavno ste re-izdali album "Buđanje proleća", tačnije ovo je digitalno re-izdanje, album je u stvari izašao 2006. godine. Kako biste opisali zvuk sa tog albuma u poređenju sa nekim vašim prethodnim albumima? I zašto naziv "Buđanje proleća"?

Buđanje proleća je nastalo u pomalo haotičnim uslovima snimanja. Prve snimke smo napravili kod Nemanje u podrumu, pa smo snimali i u Vrbasu u Kombinat Rekord!-u, u podrumu SKC-a, u studiju "Desanka Maksimović"... Album je bio jedan pomak u odnosu na prethodne, jer je bio malo tvrđi kako sada vidim, imao je fank elemente. I nije bio napravljen na jednom mestu, nego na na puno lokacija. Opet dovoljno je i raznolik po pesmama kao i svi albumi Jarbola. Ime albuma je nastalo kao neka konstatacija te propuštene šanse da stvari u našem društvu krenu na bolje.

Zašto ime Jarboli?

Davno je bilo to davanje imena. Mislim da je to bilo ime oko koga smo se svi složili da je ok. Sada je to ime postalo ime naše grupe i tako jedino i doživljavam tu reč.

Šta mislite o online izdavaštvu, to je sada hit u svetu, kakvo je vaše viđenje toga?

Meni se dopada ideja da učiniš dostupnom svoju muziku svima. Opet, sa druge strane, muzika je zbog toga na jedan način pojeftinila. Dakle, ima i pluseva i minuseva u tome. Plusevi su ipak veći, bar mi se tako sada čini.

Kakvu muziku slušate privatno i šta ste slušali pre jedno 10-15 godina, u svojim tinejdžerskim danima?

Muzika koju sam slušao tada i sada ne razlikuje se radikalno. Uvek sam slušao rokenrol, celu istoriju te muzike. Interesuje me i veći deo novih stvari koje se objavljuju. Poslednjih godina, zapravo, dominantno slušam novu domaću muziku koja mi je dosta uzbudljivija od onog što sitže iz inostranstva. Jarbol Boris je angažovan i kao producent nekim od tih novih bendova tako da je lepo osećati se delom scene i učestvovati u svemu tome.

Kako vam se čini stanje na domaćoj rok sceni, šta mislite o novim srpskim bendovima i kako to izgleda iz vaše perspektive?

Dešava se da ima dovoljno interesantnih novih stvari na sceni. Imamo autentične lokalne bendove koji nisu kopija onoga što se čuje u inostranstvu nego su zasnovani na nekom ličnom životnom iskustvu i to je odlično. Jarboli su, iako stariji, deo i te nove scene, jer podržavamo nove bendove i družimo se sa njima. Svako novo izdanje ili uspešan koncert je pravo zadovoljstvo. Nažalost, veći deo toga još uvek nije moguće videti na tv-u ili čuti na radiju, ali bendovi postoje, pesme postoje i to je ono što je važno. Ko želi da dodje do toga - pronaćiće. A stvar je zaiste dobra.

Da li planirate neku promotivnu turneju, odnosno kada možemo očekivati da vas čujemo u Novom Sadu?

Trudimo se da sviramo gde god postoje mogućnosti i uslovi za sviranje koncerata. Nedavno smo svirali u Sloveniji i u Beču. Sigurno ćemo iskoristiti prvu povoljnu priliku da sviramo u Novom Sadu.

Da li možete da nam kažete nešto o spotu za vašu pesmu "Podrška je važna", ko ga je radio i kakvi ste vi na podijumu za ples?

:) Ideju za spot dao je Boris, a sam video je napravio Miloš Tomić. Vrlo dobar spot, zar ne? Što se plesa tiče, Jarboli su izvrsni plesači na bilo kom podijumu za ples. Oduvek bili najveseliji u diskoteci.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Mile (neregistrovan) @ 11. okt 2013. 00:25 #1
Majstor!
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels