Intervju: Marčelo
31. dec 2009. @ 12:25  |  intervju

Intervju: Marčelo

Povodom nastupa na novogodišnjoj proslavi na trgu u Novom Sadu napravili smo mali intervju sa Marčelom, pa pročitajte šta je rekao ekskluzivno za Happynovisad.

- Početkom godine ste izdali album "Treća strana medalje". Kako ste zadovoljni prijemom albuma kod publike, obzirom da se žanrovski malo razlikuje od prva dva albuma, sa kojima ste izgradili svoje ime na hip-hop sceni?


Ekipa i ja sasvim smo zadovoljni razvojem događaja: taj album filteriše publiku i razdvaja one koji se bave ambalažom od onih koje zanima sadržaj. Uostalom, to nije tako nagla promena - i drugi album sadrži klice eksperimentisanja i sa temama tekstova i sa zvukom i aranžmanima, tako da mi se ovo cini sasvim logičnim sledećim korakom. Tako ćemo i nastaviti: nemam tri života kao Super Mario (sa šansom da usput steknem jos neki), stoga radim sve ono što mi se muzički i tekstualno dopada i što me ispunjava. A koga to privlači - tja, to nikad nije ni bila tema kojom autori smeju da se bave. Radiš to zbog sebe, a dela sama sebi nalaze ili ne nalaze sagovornike.

- Tvoja poslednja knjiga nosi interesantan naziv "O ljudima, psima i mišima", zašto baš taj naziv?

Zato što on fino oslikava čime se sve vreme bavim kroz pisanje. A valjalo je naći naslov koji bi bio u tom pogledu sveobuhvatan, jer ta zbirka predstavlja malu antologiju odabranih raznorodnih tekstova nastalih u poslednjih sedam godina. A zašto "miši" umesto miševa... to se objašnjava već u samoj "uvodnoj reči" knjige, pa neće biti sasvim pošteno prema potencijalnim čitaocima da to ovde objašnjavamo.

- Znamo da sarađuješ sa redakcijom Veselog četvrtka, da li nam možeš objasniti svoju ulogu u toj saradnji?

Nije to saradnja, to je više "posao snova" i puni angažman: moja zaduženja odnose se na Dilana Doga, koji mi je još od detinjstva jedan od najdražih junaka. Praktično, odgovoran sam za svaku reč koja se nađe unutra bilo koje od tri edicije Dilana koje "Veseli četvrtak" objavljuje - radim adaptaciju prevoda, uvodnike i većinski deo dodatnih tekstova za kolekcionarske knjige, u kojima sam i urednik izdanja. Imam sjajne saradnike i pravo je zadovoljstvo biti deo te redakcije, zajedno se trudimo da ovaj junak dobije izdanja kakva svojim kvalitetom zaslužuje, te da i novi klinci uživaju u stripovima kao što smo mi nekad - a i sad, jer veći deo te plate potrošim upravo na stripove, kojih u mojoj kućnoj biblioteci ima koliko i knjiga.

- Koji ti je omiljeni strip junak?

Osim Dilana, tu je i neizbežni "Alan Ford" - rad slavnoga Briksija i njegov pristup prevodu jesu moja glavna smernica u ovom poslu. Što se italijanskih mesečnika tiče, takođe mi se jako dopada kako Đanfranko Manfredi vodi svog "Magičnog Vetra", a dragi su mi i Marti Misterija i Dampir. Van toga, volim francuske autore, kao i američke klasike poput "Sendmena" i "Nadzirača", a od superheroja uvek mi je najdraži bio Betmen: nema nikakve supermoći, radi na pogon besa. I psihopata je.

- Da li se bavis zimskim sportovima (skijanje, bord)?

Tja, slabo ja sa sportovima i inače, a tek zimi... volim stoni tenis i kuglanje, to mi pomalo i ide od ruke pa to radim i zimi i leti.

- Kakve planove imaš za narednu godinu, da li će već sledeće godine biti nekih novih izdanja(knjiga, muzike,stripova) i da li već imate zakazane koncerte u 2010.?

Sledeće godine obeležavam desetogodišnjicu objavljivanja prve pesme koja je skrenula koliku-toliku pažnju publike, pa ćemo upriličiti nešto tim povodom – veći beogradski koncert sigurno, ali neće ostati samo na tome. Radimo i Nenin album, DJ Rejdov album, Ministrov i Smajlijev album, moj novi album... sve pomalo, pa kako šta budemo završili tako ćemo i objaviti. Novi roman je tek u skicama, a što se stripova tiče - obećavam prilično uzbudljivu godinu obožavaocima Dilana: dolaze nam na red epizode kojima je u Italiji obeležena dvadesetogodišnjica serijala. Početak nove godine ću ionako provesti na točkovima, jer 2. januara imamo koncert u Leskovcu, pa 6. januara u Banjaluci., 9. smo u Šapcu i 22.januara nas očekuje Zagreb.

- Šta novosadski fanovi mogu da očekuju na vašem nastupu za Novu godinu i da li imate nešto da im poručite?

Pa, veoma nam je drago što ćemo biti tamo! Nije da mnogo programa može da stane u predviđeno trajanje nastupa, ali daćemo sve od sebe da bude zabavno. Inače, Novosađanima ćemo svirati u društvu naših jako, jako dobrih prijatelja iz Pančeva, Iskazom i Svedocima, pa će to biti fina drugarska sinergija. Uostalom, početak Nove godine zajedno na istoj bini sa Ateistima je uvek dobro znamenje.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (3)
nije bitno (neregistrovan) @ 09. mar 2011. 15:38 #1
retko normalan mladi čovek
0 0
nije bitno 2 (neregistrovan) @ 18. mar 2011. 14:11 #2
totalno se slazem sa nije bitno :)
0 0
mentol @ 24. mar 2011. 16:09 #3
njegova muzika me nervira -.-
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels