Intervju: Marko Milošević - MKDSL
24. nov 2011. @ 12:00  |  intervju

Intervju: Marko Milošević - MKDSL

Marka Miloševića - MKDSLa većina prepoznaje kao producenta i čestog gosta DJ pultova gde je uvek nasmejan, neretko u neobičnom izdanju, i kao hosta i tvorca emisije "Idemo na Mars". Preko dana, ništa manje neobičan, hvata frizbi rukama, glavom, majicom, nogama, laktom, kolenom, iza glave, kroz noge, u skoku, dok radi zvezdu, iza leđa, u okretu; ili priprema neki specijalitet, a diči se i svojim fudbalskim umećem. Njegova mama kaže da je lep, a on za sebe kratko i jasno kaže da je "car".

Za početak, zasto ime MKDSL?

Haha, meni je za kraj, pošto sam odozdo išao. Pa, imao sam tog kuma, koji je voleo da duva lepak.. (Moj Kum Duva Super Lepak). Ozbiljnije, u nekom trenutku mi je bilo potrebno da smislim neko originalno ime, te je tu spontano došlo to mama kaže da sam lep.. a i stvarno kaže. Dan danas.

Predstavi nam svoj Top 10 - tjune koje uvek nosiš u torbi i čekaš pravi momenat da ih zavrtiš na žurkama?

Tjah, sada se to dosta izvitoperilo, jer sa pojavom digitalnih sistema za puštanje muzike, digitalnim torbama (hard diskovi), taj top deset je odavno postao top 100 ili top 1000.. Pokušaću malo da prekopam po memoriji, pa šta izađe..

  • Boyz From Brazil - Chica Chica Boom Chic
  • Ultramarine - Hooter (Carl Craig remix)
  • Future Sound Of London - We Have Explosive
  • Chemical Brothers - Setting Sun
  • Aphex Twin - Bucephalous Bouncing Ball
  • Gonzales - Take Me To Broadway
  • Jimmy Tenor - Take Me Baby
  • Les Negresses Vertes - Sous Le Soleil De Bodega
  • Green Velvet - Coitus
  • Justice - Let There Be Light (DJ Funk Bounce Dat Ass Mix)

Nije po nekom redu, nego kako sam se koje setio. Mogao bih tako do prekosutra.

Koje je tvoje mišljenje o današnjoj muzičkoj sceni generalno gledano?

Mislim da muzika nikada do sada nije bila ovoliko dostupna. I za slušanje i za proizvodnju. Odatle imamo rečenice tipa “Da li taj i taj album vredi da ga skinem?”, ali u isto vreme, postoji neverovatna količina kvalitetne muzike i izvođača. Odavno muzika nije igračka probrane nekolicine pripadnika gornjeg staleža, a sada je dostupna još širem krugu ljudi, uz stvarno minimalne investicije. To kao rezultat ima ogromno povećanje ukupne sume muzičkih izdanja i ljudi koji su za to zaslužni, a samim tim i kvalitetna muzika (koja uvek čini od 5-10% totala) je u velikom porastu. Rečima Bože Podunavca “Nikad do sada nisam mogao na mesečnoj ili dvomesečnoj osnovi da potpuno promenim set, a da je on i dalje dobar. To se sada upravo i dešava.”

Kakva su tvoja shvatanja o odnosu elektronske muzike i droge?

Vrlo su povezani i isprepleteni, ali u isto vreme nisu uzajamno neophodni. Droga nije potrebna da bi se uživalo u elektronici, kao što činjenica da neko sluša rok, narodnu ili klasiku ne povlači za sobom to da ta osoba ne koristi narkotike. I sam proces muzičke kreacije je često potpomognut promenom stanja svesti. Evo na primer DJ Sneak je priznao da svoj najveći hit “You Can’t Hide From Your Bud” nije mogao da namesti da zvuči kako treba sve dok se nije propisno naduvao. Otud i naslov.

Numera koju smatraš da bi svako trebalo da posluša je…?

Teško pitanje, odlučiću se za jednu od mojih omiljenih pesama od omiljenog autora:

Laurie Anderson - Beautiful Pea Green Boat

Koga možeš da izdvojiš od današnjih dj/producenata što domaćih tako i stranih kao najinovativnije u svom poslu, zbog čega i ko su po tebi mlade nade?

Matthew Herbert, pa deset mesta prazno, pa onda niko. U svakom svom segmentu se bori protiv barijera i ustaljenosti, evo upravo je izbacio album saundtrek života jedne svinje, zaključno sa njenim klanjem i konzumacijom. Čak je i od njene kože napravio bubanj. Sad ga PETA (društvo za zaštitu životinja) proganja.

A kao što sam već spomenuo, porast kvantiteta znači i porast kvaliteta. Nove nade prosto cvetaju, u svetu i kod nas.. Jan Nemeček jako dobro radi to što radi, muzički a i produkcijski je sve na mestu. The Good Guys su već stare kajle, a Shazalakazoo doživljavaju svetsku popularnost. Paradoksalno, kod nas su vrlo nepopularni.

Koji je najbolji muzički događaj, žurka, koncert... kojem si prisustvovao ili nastupao?

Najbolji koncert sam gledao i na najboljem muzičkom događaju, a to je bio LCD Soundsystem na Sonaru u Barseloni. Neverovatna energija, uigranost, muzika.. sve na mestu. Žurki ima bezbroj, da izdvojim DJ Hell-a jedne srede u industriji nakon koncerta Tuxedomoon-a, kao i DJ Naugty-ja u Plastiku. Što se mojih nastupa tiče, za pamćenje je set nakon Richie Hawtin-a na rosama.

Da li čitaš stripove?

Što se stripova tiče, veoma sam veliki zaljubljenik i puno sam ih čitao. Omiljeni mi je “Princ Valijant”, čije sve tomove i posedujem. Kalvin i Hobs, svet kroz prizmu jednog deteta i njegove omiljene igračke/najboljeg druga - plišanog tigra, bih svima preporučio, a onima kojima su frp igre bliske “Order Of The Stick”, internet strip. Od nekih novijih, super mi je “The Walking Dead”, serija nije ni prineti stripu. Baš nedavno sam poklonio veliku količinu stripova koji su trunuli u podrumu, ćale je bio kolekcionar, a zauzimaju puno prostora te nisu mogli da stoje u stanu, nažalost.

Od tvojih slika iz albuma “Gurmanluci.” na fejsbuku zaista kreće voda na usta. Kada si postao zaljubljenik u kulinarstvo?

Oduvek sam bio gurman i hedonista.. Volim da jedem, a bogami se i dobrano primećivalo po meni. Dogurao sam u nekom trenutku do sto kila. Mislim da se to prenelo od ćaleta, on je bio vrhunski majstor u kuhinji, i podjednako je voleo da jede. Hvala mu na svemu.

Ono sto kuvaš je retko kad klasično. Gde nalaziš ideje? Koji je tvoj omiljeni sastojak?

Najbolja svetska kuhinja?

Imam dobar broj kvalitetnih knjiga na tu temu, pa uglavnom iz njih vadim recepte. Šta ima da izmišljam toplu vodu, da bi usavršio neko jelo obično je potrebno barem 3 puta da ga spremiš, ovako je neko taj proces već prošao. I “Sale i Pepe” je sjajan časopis, neretko se i njemu okrećem. Hm, omiljeni sastojak.. Citiraću moju omiljenu kulinarsku izjavu “Luk je biljka koja ne ide u neke vrste torti.” A sad najbolja kuhinja, ne može to tako. Ako postoji najbolja, onda postoji i najgora, a sve je stvar ukusa. Volim kinesku, filipinsku, meksičku, ali i mediteransku, francusku, a bogami i našu. Volim da jedem i ne plašim se da eksperimentišem. Haha evo neki dan sam baš probao pileće nogice kod kineza, i mogu slobodno da kažem da uopšte nisu loše.

Za koga najviše voliš da kuvaš?

Uvek za druge. Uživam u tome kada neko drugi uživa u nečemu što sam uradio, i hrana tu nije izuzetak. Žene su mi posebna inspiracija, pošto neretko vole delikatniju hranu, pa mi je to izazov. Sebi ću pre da trknem po pljesku, mrzi me da se cimam, jer uglavnom volim da pravim nešto što nisam do sad ni jeo ni pravio, a to je obično dugotrajan proces.

Kao sto je slučaj sa većinom stvari u vezi sa tobom, odlučio si se i za neobičan fakultet. Otkud Japanski jezik?

U vreme kad sam ga upisao bio sam student ETF-a, koji sam upisao po sistemu - “kud svi Turci, tu i mali Mujo” (iz matematičke gimnazije, koju sam pohađao, većina je otišla upravo tamo). Petoumio sam se oko toga da li da upišem filozofiju, matematiku, prava, ekonomiju ili glumu. To je potrajalo sve do par dana pred prijemni, kada mi je drugarica rekla “A što ne ne odeš na filološki, tamo je za prijemni samo srpski i engleski..” i setih se da sam želeo da gledam mangu (anime) bez titla.

Koji si na svetskoj rang listi bacača frizbija?

Nisam prvi, ima boljih. Ali da kidam, kidam.

Ko bolje hvata frizbi, čovek ili pas?

Pas može samo ustima, a čovek može i rukama, glavom, majicom, nogama, laktom, kolenom, iza glave, kroz noge, u skoku, dok radi zvezdu, iza leđa, u okretu, ili u nekoj kombinaciji ovih.. U dobroj smo prednosti nad našim najboljim prijateljem.

Šta je po tebi najbolji izum svih vremena?

U “Politikinom Zabavniku” je izašao članak sa najboljim izumima prošlog milenijuma. Na drugom mestu bio je kompjuter, a na prvom .. wc šolja. Kad malo razmisliš, ima smisla. A najbolje otkriće su načinili Valentina i Robert Gordon Wasson koji su postali prvi zapadnjaci koje su Mazateci uključili u njihov ritual sa pečurkama.

Ako bi mogao da prošetaš milju u nečijim cipelama, ko bi to bio?

Svakako neko ko nosi broj 46. Shvatio sam neki dan nakon što sam krenuo da perem stopala da tu ima u stvari dosta posla.

Predloži nam koga bi sledećeg trebalo da intervjuišemo?

Nekog iz stare garde.. na primer Laleta, ako već niste, on sigurno ima svašta da ispriča.

Povezane teme: MKDSL, intervju
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
(neregistrovan) @ 23. okt 2017. 11:52 #1
Milica. Đuriđ
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels