Intervju: Noise Destruction
10. apr 2012. @ 21:45  |  intervju

Intervju: Noise Destruction

Nakon 20 godina bivstvovanja na muzičkoj sceni, a povodom velike žurke Techno Therapy Remake 2012, popričali smo sa jednim od začetnika rave scene u Srbiji, a i u regionu, Noise Destruction. Z i Fakir su podelili sa nama kako je muzika nekad zvučala, šta se to promenilo danas i kako oni vide budućnost muzike na globalnom nivou.

Koji razlozi stoje iza osnivanja ND-a i da li može da se povuče paralela sa razlozima organizovanja TT-a?

‪Krajem 80-tih smo slušali Cold Cut, Bomb The Bass, Altern 8, S-Express, Art Of Noise… U tom periodu dj-i napolju su počeli da prave svoje trake od više delova drugih numera. To je bio period "sečenja i semplovanja", pa smo i mi dobili želju za takvim vidom izražavnja. Počeli smo sa dva gramofona dj mixerom i Amiga računarom "snimajući" na običnu kasetu. Tako je nastao "Laki", naš butleg, koji je nastao miksanjem numere "Don't Give A Fuck" grupe Technoline sa probranim semplovima iz domaćih filmova, i koji postiže veliki uspeh kod publike i postaje veliki hit. Tada odlučujemo da oformimo grupu ND i da ozbiljnije krenemo sa produciranjem sopstvene muzike.‬

Posle nekoliko uspešnih žurki manjeg obima (Contrast, Paradiso) Techno Therapy je bio sledeći logičan potez. Ludo vreme ali je sve nekako spontano napravljeno jer ‬je postojala velika želja da se ovaj fenomen širi dalje.

Vi ste ljudi koji su doneli pojam DJinga u region. Kakav je to bio tada osećaj i da li osećate neku odgovornost danas?

Nama je dj-ing tada značio sve. Skupljanje ploča, miksanje, uživanje u muzici ali i u celoj toj novoj kulturi koja je stizala spolja. Odgovornost? Ako se govori o nekom nasleđu onda da.

Veliko je zadovoljstvo čuti od mlađih dj-a i producenata da smo mi uticali na njih ili promenili način razmišljanja publike svojim radom. Radili smo to sa željom da se promeni mnogo toga na tadašnjoj muzičkoj sceni a da ipak ostanemo u undergroundu. Nije nam bilo bitno da se eksponiramo kako je to praksa danas. Krili smo se pod maskama i trudili se da guramo muziku u prvi plan.

Top 5 numera koje su obeležile period prvog TT-a?

Kad je u pitanju izdavanje muzike, sa vama se poistovećuje vinil. Da li planirate neka nove izdanja i u kom obliku bi se ona našla?

Planiramo nova izdanja i naravno voleli bi da budu izdata na vinilu ali je realnost da se otprilike 80-90% muzike izdaje u digitalnom obliku. Vinil je za izdavača velik trošak i na taj korak se odlučuju samo odvažni.

Kad smo već kod ploča i mp3-a, kakvi su vam generalni stavovi o sceni danas i kakav je vaš pogled u budućnost iste?

Scena danas je izgubila onaj istinski originalni šmek koji karakteriše house i techno kulturu. Osnova je muzika, a od toga se dosta odmaklo. Velike žurke i festivali i veliki novac menjaju izgled klabinga. Komercijalizacija je učinila svoje. Posebno je žalosno da Novi Sad koji je bio pojam za dobre underground žurke u naše vreme i imao nekoliko klubova, danas nema pošten klub u kome bi se ponudio dobar program. Pogled ka budućnosti nije optimističan ali se uzdamo u mlade naraštaje da će poraditi na tome da se stvari promene.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (3)
lugaljoshua (neregistrovan) @ 11. apr 2012. 11:56 #1

Noise Destruction- Bring Back The Noise

soundcloud.com/lugaljoshua-alias-djolo/noise-destruction
0 0
lugaljoshua (neregistrovan) @ 11. apr 2012. 15:51 #2
Link Quadrophonia nije dobar pa bih vas zamolio da ga ispravite. Tnx
Ispravan link www.youtube.com/watch?v=0PkD--DD0TM
0 0
PR0T0N @ 11. apr 2012. 17:24 #3
Ispravljeno, hvala na dojavi.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels