Intervju: Subotić
28. mar 2011. @ 08:12  |  intervju

Intervju: Subotić

Milenko Subotić je house/techno dj i producent iz Beograda i jedan od retkih koji iza sebe ima pregršt izdanja za strane izdavačke kuće. Njegov poslednji EP Candy Walk, izazvao je veliku pažnju pošto su velika imena svetske scene Joris Voorn, Laurent Garnier, Phonique, Marco Carola već propustila kroz prste što original, što jedan od tri remiksa.

Za početak, predstavi se onima koji nisu upoznati sa tvojim radom, kako bi opisao svoj zvuk?

Prilično teško pitanje za mene, rekao bih elektronska muzika u najširem smislu te reči, iako me većina zna po mom 4/4 opusu. Najprecizniji što mogu da budem je: spoj house i techno zvuka sa povremenim sinkopiranim ritmovima da ne bude dosadno. Takođe imam i pseudonime pod kojima radim muziku svih mogućih i nemogućih žanrova.

Tvoja izdanja su širokog žanrovskog spektra, šta utiče na tvoju produkciju?

Mislim da je tu presudan moj stav o elektronskoj muzici, koji je i važio back in the day, kada se sve to zvalo techno, bio to suludi gabber ili neka chill traka. Mislim da je to jedini zdrav stav i da se cela ta stvar sa žanrovima i podžanrovima malo otela kontroli. Što se mene tiče, žanrovi ti jedino mogu pomoći da se otprilike snadješ u prodavnici ploča. Mada je i to diskutabilno...

Šta od hardvera i softvera koristiš za produkciju?

Ugalvnom koristim softver, Cubase je u pitanju sa gomilom plug-inova. To nije moj stav u hardver vs. softver raspravi, već više splet okolnosti, svakako bih voleo da dodam neki matori sint ili ritam mašinu u kolekciju igračaka.

Poslednje izdanje, Candy Walk je odlično prihvaćeno. Kakvi su dalji planovi?

Upravo se završava mastering sledeće ploče, koja izlazi za francuski Sharivari label, recimo početkom maja. Nakon toga svu pažnju usmeravam na novi pseudonim, za koji takođe imam planirano izdanje za Sharivari. U pitanju je prilično sirov old school zvuk.

Sa kim bi voleo da sarađuješ u budućnosti?

Recimo Actress ili Burial.

Šta preferiraš, DJing ili lajv nastup?

Podjednako volim jedno i drugo. Oboje shvatam kao jako ozbiljne veštine, koje u nekim slučajevima možemo i zvati umetnost, a opet, u nekim puki ego tripping.

Kako bi opisao klupsku scenu u Srbiji? Koji je tvoj omiljeni klub?

Ukratko: kakva zemlja, takav I klabing. Zapušteno, neorganizovano, povremene random kvalitetne pojave. Jedan takav neočekivani biser je beogradski klub The Wash, u kome sam I rezident. Wash je za kratko vreme uspeo da bukira vrhunska aktuelna imena svetske scene, a takođe i okupi ekipu muzičkih posvećenika koji su izgubili veru u klabing u Srbiji.

Kakva su tvoja shvatanja o odnosu elektronske muzike i droge?

Kao i odnos bilo čega i droge - ne možeš tu naći ništa što već nije u tebi. Ako bez droge ne možeš da radiš muziku ili bilo šta drugo, mislim da si u problemu.

Koji muzički događaj kom si prisustvovao ili nastupao je ostavio najjači utisak na tebe?

DJ koji me je ostavio bez daha u poslednje vreme je Fred P a.k.a. Black Jazz Consortium u Washu. Jedan od onih nastupa koji se dugo prepričavaju.

Sa kim bi voleo da radiš b2b?

Na primer Shed ili Martyn. Moglo bi da bude zanimljivo.

Kakvu muziku slušaš privatno?

Sve kvalitetno što mi padne šaka, matori soul i funk, hip hop, jazz šta god. Mislim da bi svi, a pogotovo oni koji sebe nazivaju Djevima trebali da imaju širok muzički opseg.

Koja etiketa je, po tebi, dominantna u svetu elektronske muzike?

Za mene su dominantne one etikete koje održavaju kvalitetan output i koje izdržavaju test vremena. Nikad nećete pogrešiti ako pazarite neku Rush Hour ploču recimo.

Numera koju smatraš da bi svako trebalo da posluša je…?

Pepe Bradock - Life

Kada te možemo očekivati u Novom Sadu?

Već prvog aprila radim na promociji YAKIRA MOSA labela u Compressoru. To je inače label koji vodi mladi Nikola Grebović, još jedna random kvalitetna pojava na našoj sceni koja ostavlja svoj trag preko.

Hvala Milenku. :)

Povezane teme: house, techno, Subotic
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
FAN #1 (neregistrovan) @ 28. mar 2011. 15:02 #1
SUBOTIĆ JE CAR, JEDNOM SA PRIČAO SA NJIM I VIDEO DA ON ZNA O STVARIMA. MNOGO POZDRAVA IZ BEČA!!!
0 0
mentol @ 28. mar 2011. 17:04 #2
BAS CAR
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels