Jürgen Paape - Kompilation
28. jan 2011. @ 10:02  |  recenzije

Jürgen Paape - Kompilation

Kompakt

Da li je zaista prošlo 9 godina otkako se "So Weit Wie Noch Nie" Jürgen Paape -a pojavila na Kompakt Total 3 kompilaciji? Tekuća decenija dens muzike se čini kraćom od toga, iako možda ne bi trebalo s obzirom da je "So Weit Wie Noch Nie" zvučala večno od prvog spina. “Vanvremenski” zvuči blesavo, ali ovaj tjun čini se postoji gotovo van vremena, nesvestan sedimentne akumulacije trendova i tehnika koje inače definišu dens muziku.

U njenoj živahnoj i umirujućoj sint-pop sanjivosti (preko ženskog šlager vokala), traka zvuči kao esencijalni momenat Kompakta: veličina etikete, i sigurno većina njenih osobenosti u savremenom nemačkom tehnu mogu biti primećene u ovom konceptu. Inovativnost i inventivnost mnogih od njegovih najboljih numera leže više u njihovoh artikulaciji povezanosti pop i dens muzike nego u čistoj produkcijskoj vrednosti.

Dodatno biste mogli napraviti slučaj za povučenog i odlučno neprofilisanog Paape-a kao jednog od definišućih producenata Kompakta. Uz kolegu suvlasnika etikete, Michael Mayer-a, Paape hvata bljesak skoro svih Kompakt-ovih pop avantura: zamišljenu melanholiju Superpitcher-a, utopijsku zasenu Rex the Dog-a, detinjastu otvorenost Justus Köhncke-a. Ono u čemu se Paape razlikuje od Mayer-a je to što dok Mayer zadržava podijum na mestu gde se gruv i nostalgija prožimaju, Paape-ove najfinije pop kreacije evociraju onaj osećaj kad menjate radio stanice i naletite na zvuk koji kao da odzvanja u duhu sećanja koje ste negde ostavili. Uz ove numere svakako možete igrati, ali je to gotovo nebitno pored njihovog moćnog šarma.

Zbog svega toga, "So Weit Wie Noch Nie" bi mogla biti njegova kletva, toliko briljantna numera da nikada nije uspeo da je nadmaši. Težina njegovog zadatka – dokazivanje da je on više od samo jednog inspirisanog momenta - visi nad ovom, inače finom retrospektivom njegovog rada u prošlosti za lejbl, kao mali znak upitnika. Što je šteta, zato što Kompilation, da je objavljen kao nečiji prvi album, bi definitivno bio ocenjen kao jedan od Kompakt-ovih najboljih, odličan balans funkcionalizma podijuma i pop smelosti koji je lejbl više puta pokušao, ali uglavnom nije uspevao da uhvati.

Paape-ova povremena upotreba šlager vokala čini izazovnim za sugerisanje da je njegov ekspanzivan pojam pop-tehna, njegova najveća veština; dokaz protiv toga je "Ofterschwang", koja i nema neku svrhu osim možda kao proba imaginarnog tehno izvođenja Peter and the Wolf. Paape-ova stvarna fundamentalna veština, koja je prepoznatljiva u svi produkcijama ovde, jeste njegova sposobnost za arhitekturu gruva, njegovi jedinstveni mrežasti teh-haus aranžmani, koji bez napora dolaze do osećaja za build i sweep koji deluje neizbežno, kao spor izliv krvi u mozak.

Iz tog razloga je Paape dobro prilagođen formatu kompilacije: čak i najanonimniji momenti kolekcije, kao što je elektro-haus "Nord" zaslužuju biti saslušani do kraja. Ova veština se takođe upliće u njegove najbolje isečke za podijum sa osećajem za stalno dodavanje uzbuđenja i energije koji bi mogao iznenaditi običnog fana – melanholično, zlokobna "Fruity Loops #2" i preteća "Take That" jesu, bombe plesnog podijuma.

Ipak, posle svega ovoga, "So Weit Wie Noch Nie" i dva slična saputnika, nezvanični nastavak "Mit Dir" i dramatična "Come Into My Life", se ističu kao svetionici. To su momenti kada se Paape-ovi divergirajući talenti za pop viziju i preciznost gruva sažimaju u akord, njihova darežljivost i veličina su tako neosporne da Paape-ovi pokušaji u bilo kom drugom pravcu bi mogli delovati kao interupcija. Ako Kompilation inspiriše Paape-a da pravi popis, nadajmo se da će znati da živi sa tim: čak i ako velike stvari dolaze retko, njegovim plemenitim neuspesima bi bilo teško odoleti.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels