Matija Dedić u decembarskoj M LAB klinici
13. dec 2016. @ 14:27  |  vesti

Matija Dedić u decembarskoj M LAB klinici

U četvrtak 22. decembra u Studiju M, svi zainteresovani Novosađani moći će da čuju, vide i razgovaraju uživo sa džez pijanistom i kompozitorom Matijom Dedićem.

Od 17h, Matija Dedić održaće radionicu "Harmonija leve ruke" na koju je ulaz besplatan, a od 21h i koncert pod nazivom Matija svira Arsena gde će novosadska publika imati jedinstvenu priliku da čuje ovog poznatog džez umetnika kako izvodi pesme svog oca Arsena Dedića.


Kao što je publici u Srbiji poznato, Matija je sin proslavljenog kantautora Arsena Dedića i pevačice Gabi Novak. Već sa pet godina počeo je da svira klasičnu muziku na klaviru. Slušao je skoro sve muzičke stilove i ubrzo otkrio džez koji mu je pružio mogućnost da muziku sagleda iz kreativnije i ličnije perspektive. Džez akademiju je završio u Gracu gde je privatne časove imao kod Johna Taylora iz Kelna, Hala Galpera, Billa Dobinsa i Barrya Harrisa.

1997. se vratio u Zagreb gde ubrzo postiže veliki ugled na hrvatskoj muzičkoj sceni. Tokom tih godina svirao je sa sopstvenim sastavom pod nazivom Boliers Quartet s kojim je pratio velike džez muzičare poput Bennya Golsona, Kennya Burrella, Roya Haynesa, Joséa Felicianoa i sastava "All Stars Band". U međuvremenu je imao prilike da nastupa i sa Tamarom Obrovac i njenim kvartetom.

Krajem 1990-ih Matija osniva trio pod nazivom Matija Dedić Trio koji je izvodio njegova autorska dela. Zajedno s njim u sastavu još sviraju iskusni džez muzičari iz kvarteta Tamare Obrovac, Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi).

Do sad je svirao u gotovo svim zemljama Evrope, zatim u SAD, Argentini, Brazliu i Africi s velikim muzičkim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood, Boško Petrović, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan, Jean Louis Rassinfosse, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Wiliams, Larry Grenadier, N.H.O. Pedersen, Ron Mcclure, Tamara Obrovac, Salvatore Maiore i mnogi drugi.

2002. godine nastupio je u Francuskoj na džez festivalu the Montreux Jazz kao jedan od 11 finalista od ukupno 400 pijanista iz čitavog sveta.

2004. je objavio CD s belgijskim kontrabasistom Jean-Louis Rassinfosseom i češkim bubnjarom Marekom Patrmanom , a 2006. godine snimio je album Visiting Bruxeless. Nakon toga, ostvario je saradnju sa svetskim muzičarima kao što su Jeff Ballard, Larry Grenadier, Buster Williams i L. White.

U poslednje dve godine objavljuje još neke albume u inostranstvu sa muzičarima kao što su višestruki dobitnik Grammya Antonio Sanchez, Scott Colley, Johannes Weidenmueller i Chriss Cheek. Ujedno za jednu italijansku izdavačku kuću izdaje i svoj prvi solo album isključivo improvizovane muzike.

Njegov album posvećen preminulom ocu Matija svira Arsena, čiji naziv nosi i koncert u kom ćemo imati priliku da uživamo u Novom Sadu, proglašen je najboljim albumom, a ujedno je i najprodavaniji album u Hrvatskoj. Mnogi su mišljenja da se radi o jednom od najboljih instrumentalnih dela na ovim prostorima u poslednjih 20ak godina.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na svim Gigstix prodajnim mestima po ceni od 1 000 RSD. Gigstix prodajna mesta – Novi Sad: Pariski Magazin, Knjižare Vulkan, Dr Techno, Bulevar Books i EXIT Copy ili ON-LINE rezervacije i prodaja ulaznica na: http://www.gigstix.com/sve-ulaznice/6-koncerti/1461-m-lab-matija-dedi-22122016-novi-sad-studio-m

O projektu M Lab

Idejni tvorac projekta M Lab koji se organizuje u saradnji sa Radio Televizijom Vojvodine je Vasil Hadžimanov.

Od početka prve sezone M Lab klinike 2015. godine, novosadska publika imala je priliku da učestvuje u razgovoru i uživa u koncertima velikana muzičke i kulturne scene Srbije i regiona. Kroz održane radionice saznali smo iskustva i lične priče: David Biney-a, Dušana Kojića KOYE, Zafira Hadžimanova, Tonija Kitanovskog, Bojana Zulfirkapašića, Borisa Kovača, Zorana Kostića Caneta i benda Škrtice, Chabe Toth Bagija, Marka Đorđevića, Ramba Amadeusa i Skaj Viklera.

Koncertni nastupi koji su održani nakon svakog Master Class-a u punoj sali novosadskog Studija M bili su samo potvrda koliko je svako od njih pojedinačno jedinstven umetnik sa ličnim pečatom u svom radu i stvaralaštvu.

Decembarsko gostovanje Matije Dedića obeležiće poslednju epizodu M Lab klinike u ovoj godini.

Povezane teme: jazz, Matija Dedić
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels