Nick Cave - megaloman s niskim osećajem samopoštovanja
16. jul 2014. @ 13:15  |  vesti

Nick Cave - megaloman s niskim osećajem samopoštovanja

Rekao je kako ’želi da piše pesme koje imaju istu vrstu tuge kao kad uhvatite nečiji mali prst i slomite ga na tri mesta’. Takvu muziku zasigurno je i stvarao. Obožavaoci njegovog lika i dela svakako su upoznati sa fazama kroz koje je, zajedno sa svojim bendom, The Bad Seeds, prošao. Od tvrdog do gotovo nežnog zvuka, od mraka do nešto manje mračne (ali još uvek, i u lepoti, bolno krvave) ljubavi. I natrag.

Muzička veličina, s neodoljivom harizmom Nik Kejv izjavio je nedavno za New York Times: ’Kada je reč o poslu, tu sam megaloman’, i dodao: ’Ali megaloman s ekstremno niskim osećajem samopoštovanja’.

U intervjuu Kejv je govorio i o muzičkom ukusu svojih 14-godišnjih blizanaca: ’Moji klinci su u tim divnim godinama kada tek otkrivaju šta je dobro u muzici. Samo nađu nešto na Spotify-u, i ponekad nabasaju na nešto od čega se stvarno mogu raspametiti, ali ponekad kad čujem šta slušaju, dođe mi da isečem vene...’.

Lepote očinstva su mu definitivno otvorile novi set životnih pitanja poput onog kada ga je klinac slušajući hit s radijskih top lista u autu, upitao: 'Tata, a zašto ti ne praviš tako dobru muziku?'

Kejvov otac, Kolin (Colin), radio je kao profesor engleskog jezika i administrator. Voleo je književnost, baš kao i Nikova majka Doun (Down), koja je radila kao bibliotekar. Vaspitavan kao pripadnik anglikanske crkve, Nik Kejv je od malena pevao u crkvenom horu u katedrali u Vangariti. Kako je odrastao, Kejv je počeo da prezire način života u malim gradovima u Australiji, pa je često pravio probleme u školi i bio u sukobu sa profesorima.

Imao je 19 godina kada mu je otac poginuo u saobraćajnoj nesreći. Njegovoj majci je ova tragična vest saopštena u trenutku kada je plaćala kauciju za Nika, koji je bio u pritvoru zbog provale i krađe. Kada se Kejv kasnije sećao ovog događaja rekao je da je njegov otac poginuo u trenutku kada nije znao šta će sa sobom i da je taj događaj stvorio vakum u njegovom životu, prostor u kome su reči u njegovoj glavi počele da se slažu, dobijaju oblik i svoju svrhu.

O slikama u svojim pesmama muzičar je rekao: ’Kad pišem mislim na žensku publiku. U tom smislu, zapanjuje me šta neke žene smatraju seksi u mojim pesmama’.

Nick Cave će održati niz solo nastupa na klaviru i tribina s publikom, koji će biti organizovani u okviru promocije filma 20,000 Days On Earth. O dokumentarnom ostvarenju koje predstavlja mešavinu drame i stvarnosti muzičke ikone već ste mogli da čitate na našem sajtu.

Povezane teme: Nick Cave
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels