Norveška prva zemlja koja gasi FM radio
21. apr 2015. @ 13:00  |  vesti

Norveška prva zemlja koja gasi FM radio

Norveška će biti prva zemlja koja će ugasiti FM radio, i to već 2017. godine.

Norveški ministar kulture objavio je da će potpuno prebacivanje s FM-radija na digitalni započeti za dve godine, čime će se kraju privesti čitava jedna velika era.

"Digital Audio Broadcasting (DAB) omogući će norveškim slušaocima raznovrsniji radijski sadržaj nego ikad pre" navodi portal Radio.no.

DAB već ima 22 kanala u Norveškoj, dok je FM trenutno spao na pet, a Gallupova anketa pokazuje da 56% norveških slušaoca svaki dan koristi digitalni radio.

"Ovo je jako važan dan za sve koji vole radio. Ministrova odluka dozvoljava nam da se usredsredimo na ono što je važno, stvaranje visokokvalitetnog radijskog sadržaja za naše slušaoce" izjavio je Thor Gjermund Eriksen, šef Norveškog udruženja odašiljača.

Frekvencijska modulacija ili FM postupak je modulacije kod koje se informacija prenosi promenom frekvencije prenosnog signala.

FM radio je patentiran 1933. godine, ali njegovi dani očito se bliže kraju. Prema studiji iz 2012. godine, više od 90% Amerikanaca još uvijek je slušalo AM/FM radio barem jednom nedeljno, ali sve više i više ljudi svake godine napušta analogni radio i svoje omiljene stanice slušaju preko interneta.

Povezane teme: radio, internet
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels