Odlazak pesnika rokenrola: preminuo Leonard Koen
11. nov 2016. @ 22:42  |  vesti

Odlazak pesnika rokenrola: preminuo Leonard Koen

Legendarni muzičar, pesnik, tekstopisac, pevač i književnik Leonard Koen (Leonard Cohen) preminuo je u 82. godini. Ostaće upamćen po specifičnoj boji glasa, po pesmama koje su uvek "utočište" za depresivce, ali i nastupu i šarmu, koji se oseća i u stihovima koje je pevao.

Vest o smrti objavljena na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici. "Izgubili smo jednog od najcenjenijih i najplodnijih vizionara muzike", navodi se. Detalji o uzroku smrti nisu navedeni. Porodica je zamolila za privatnost, a komemoracija će biti obavljena u Los Anđelesu, narednih dana.

Rođen je u Montrealu, 1934. godine, u jevrejskoj porodici.

Od rane mladosti pisao je pesme, a 1956. godine objavljuje i svoju prvu zbirku, kasnije i mnoge druge. Pisao je i prozu, međutim njegov književni rad ostaje u senci njegove bogate muzičke karijere, koju započinje u Njujorku. Stvarao je do svojih poslednjih dana, a iza sebe ima 14 albuma.

Svoj muzički prvenac objavljuje 1967. godine, a poslednji album "You Want It Darker", prošlog meseca. Primljen je u Rokenrol kuću slavnih 2008. godine, a Gremija za životno delo dobio je dve godine kasnije.

Pročitajte još:

Neobičan događaj koji se Leonardu Koenu desio davno u Beogradu (b92)

Odrastao je kao Jevrejin, a kasnije je postao sledbenik zen-budizma. Od 1994. do 1999. napravio je pauzu u muzičkoj karijeri, i živeo u Baldi Zen centru, na planini istočno od Los Anđelesa. "Moj život je bio prepun haosa i bez reda, stekao sam malo discipline tamo... Pa sam odlučio da se vratim muzici", rekao je tada. I njoj veran ostao do kraja.

Pesmu Hallelujah objavio je 1984. godine, i jedna je od najviše obrađivanih pesama.

Album "You want it darker", objavljen je pre samo mesec, i dobio je odlične kritike... "Hineni, hineni, I'm ready, my lord..." otpevao je u istoimenoj pesmi... I otišao gospodin Leonard Koen...

Izvor: N1

Povezane teme: Leonard Cohen
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels