Pogledajte spisak muzičara koji su pretvoreni u univerzitetske kurseve
15. sep 2014. @ 14:01  |  vesti

Pogledajte spisak muzičara koji su pretvoreni u univerzitetske kurseve

David Bowie, Radiohead i Bruce Springsteen, samo su neka od imena koja možete “studirati” na fakultetima širom sveta. Kurikulumi svetskih univerziteta odavno proučavaju različite aspekte i fenomene pop kulture, pa tako možete slušati kurseve o Seinfeldu, The Colbert Reportu, Simpsonovima, Sopranosima, The Wire itd. Ove serije ili emisije se proučavaju u okvirima sociologije, filozofije ili književnosti. Ipak, ovaj članak posvećujemo kursevima koji se bave bendovima ili solo pevačima/pevačicama. "Teologija Springsteena": Rutgers University, New Jersey

Na ovom kursu možete slušati u učenjima i propovedanju Brucea Springsteena (kroz njegove pesme) na temu obećane zemlje.

"David Bowie": New York University

Ovaj kurs se bavi proučavanjem sveta muzike, mode, filma, umetnosti i pop kulture. Neosporno je da pop zvezda koja, u ovom smislu, zaslužuje da se proučava – upravo je David Bowie.

"Lady Gaga i sociologija slave": University of South Carolina

Prvobitno je kurs bio nazvan “Sociologija slave” u kojem se spominjala Gaga, ali je profesor ubrzo odlučio da ga transformiše.

"The Beatles, popularna muzika i društvo": Liverpol Hope University

Ovaj kurikulum uključuje proučavanje kulturnih diskursa koji se tiče Beatlesa, kao i proučavanje dešavanja nakon Drugog svetskog rata i muzičke semiotike. I to sve u rodnom gradu Beatlesa.

"Kritičko ispitivanje Radioheada": Pomona College, California

Studenti raspravljaju o tekstovima pesama, skrivenim značenjima i kako pesme Radioheada utiču na slušatelje.

Naravno, svi ovi kursevi su nastali kao posledica toga što su profesori veliki fanovi izvođača o kojima predaju i koje proučavaju, te su pronašli način da svoju ljubav prema muzici transformišu u kritičko proučavanje rada ovih zvezda.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels