The Smashing Pumpkins - Monuments To An Elegy
27. jan 2015. @ 16:10  |  recenzije

The Smashing Pumpkins - Monuments To An Elegy

BMG

Billy Corgan je ponovo u igri. Jedan od najznačajnijih bendova devedesetih, The Smashing Pumpkins, odnosno, ono što je ostalo do njih, u decembru 2014. izdali su album „Monuments to an Elegy“, a već za 2015. najavljuju novi album, "Day and Night".

Svi znamo da je ono što je preostalo od nekada moćnih i važnih Pumpkinsa danas urezano u Billyju Corganu. Uz jedinog zaštitnika ostavštine Pumpkinsa danas je tu još samo Jeff Schroeder na gitari, dok Corgan peva i svira sve ostale instrumente. Od originalne postavke nema nikoga. Razlog je isto svima poznat - teška, iritantna Billyjeva narav . Doduše, za potrebe ovog albuma na bubnjevima im se pridružio Tommy Lee, nadaleko poznat ne samo kao bubnjar grupe Mötley Crüe. Međutim, i sa takvim tankim osobljem u bendu, Corgan isporučuje solidne albume i u 21. veku, a ovaj aktuelni je čak možda i bolji od prethodnog izdanja "Oceania".

Album tek nešto duži od pola sata, sa 9 numera nudi skoro pa sve ono zbog čega smo se u prošlom veku divili Pumpkinsima. I da su devedesete album bi pobrao i bolje kritike. Međutim, druga su vremena i naše su uši već navikle na taj prepoznatljivi zvuk. Corgan i dalje melodično svira, gitare su nadosnimavane i više puta, a kroz njihov gusti dim probija se fini synth i bubnjevi što udaraju svom snagom. Ovo izdanje se možda neće svideti obožavaocima tvrđeg zvuka Pumpkinsa, jer su gotovo sve pesme vrlo pop, uz jake distorzirane gitare, ali ipak pop. Ali možda je to i prednost albuma s vrlo slušljivim i kratkim pesmama.


Do danas je "Monuments to an Elegy" izbacio već tri singla: "Being Beige", "One and All (We Are)" i "Drum + Fife". Od ostalih numera možda se mogu izdvojiti početna "Tiberius", kao i "Dorian". Međutim, sve pesme drže kompaktnu celinu jednog dobrog albuma u kojem mogu da uživaju svi. I oni koji su odrastali uz njih, i oni još stariji, kao i oni koji će tek otkriti čaroban i uvrnut svet ćelavog jahača apokalipse Billyja Corgana.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels