Uputstvo za konzumiranje: The Chemical Brothers
10. jun 2010. @ 08:15  |  vesti

Uputstvo za konzumiranje: The Chemical Brothers

Exit 2010

Od talasa big beat electronic dance sastava koji su sredinom devedesetih elektronsku muziku izveli iz klubova na stadione - a u kom su bili The Prodigy, The Chemical Brothers, Underworld i drugi - svi su još uvek na sceni i rade stvari koje se mogu smatrati aktuelnim. Ustvari je pravo čudo kako ovaj podžanr, koji je ukrstio estetiku klupske elektronske scene i rock sastava, nije proizveo još velikih imena. Sa druge strane, kompletna aktuelna nu-rave generacija grupa, od Klaxonsa do Simian Mobile Disco, izrasla je baš na ovom zvuku.

Daleko od bilo kakvih klasifikacija, The Chemical Brothers su jedna od najujednačenije inovativnih grupa unutar mainstreama pop muzike već godinama, i pojava čiji je stav uvek pomalo odudarao od uobičajenih komercijalnih merila koja tu vladaju. Mada su se proslavili sjajnim singlovima, čak i oni su bili atipični i revolucionarni, svaki u svoje vreme. 

Uz to, svaki njihov album je dočekivan kao poseban potencijalan umetnički proboj, kakav je slučaj i sa najnovijim, tek objavljenim Further (još jedna velika premijera na Exitu!) - on je u celini praćen filmovima specijalno pravljenim za svaku od osam melodično-psihodeličnih pesama ponaosob, koji čine intergralnu celinu sa muzikom.

Kao što već znamo, Chem Bros su izuzetna pojava uživo, i pravi primer kako visoki koncept ne mora da naruši energiju nastupa. Uvek spektakularni u granicama umetničke opravdanosti, pričajući priču koja se kazuje svetlom koliko i zvukom, oni prosto vapiju za ogromnim prostorima da ih ispune audiovizuelnim volumenima. Slično osnovnoj nameri Exit Festivala, i kod njih se stalno odvija ogromno ukrštanje kultura, ukrštanje žanrova, ukrštanje umetnosti - ne može biti boljeg i beskompromisnijeg završetka Exita 2010: destination Main Stage.

Dragan Ambrozić
Main Stage Program Manager

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels