Zvanična top lista vinil ploča
18. apr 2015. @ 13:27  |  vesti

Zvanična top lista vinil ploča

Britanska kompanija za zvanične top liste pokrenula je prvu nedeljnu listu vinil ploča, s obzirom da je prodaja vinil albuma i singlova nastavila da raste, uprkos predviđanjima da će ih CD izdanja, a potom MP3 i drugi formati zauvek poslati u istoriju.

Nedeljna lista vinil albuma i singlova objavljena je na sajtu kompanije za zvanične top-liste nekoliko dana uoči Dana prodavnica ploča, 18. aprila.

Prodaja vinil ploča dostigla je 18-godišnji vrhunac 2014. godine (1,29 miliona primeraka), a prema novim podacima, ove godine će biti uvećana za 70 odsto, preneo je Bi-Bi-Si.


Do sada je u 2015. godini najprodavaniji vinil album “Chasing Yesterday” novog sastava Noela Galagera (Noel Gallagher's High Flying Birds), ali je prvo mesto na prvoj zvaničnoj listi vinil albuma zauzeo “Future Hearts” američke rok grupe All Time Low, dok je na listi singlova na prvom mestu “Baby Wants to Ride” (Underworld vs Heller & Farley).


Pokretanje top-liste vinil izdanja rezultat je velikog interesovanja za ploče, budući da beleži stalni rast poslednjih godina. Od 0,1 odsto udela na tržištu albuma 2007. godine, što je predstavljalo 205.000 prodatih primeraka, povećano je na 1,5 odsto u 2014. godini (1,29 miliona).

Iako vinil albumi i dalje predstavljaju mali deo ukupnog muzičkog biznisa, bitno se razlikuju od trendova koji važe za nove formate koji dobijaju na popularnosti po izlasku na tržište, dostižu vrhunac i onda počinje pad interesovanja za njih, pa pojedini i nestaju. U slučaju vinil izdanja situacija je suprotna, jer im je popularnost rasla 60-ih i 70-ih, počela da opada 80-ih i 90-ih i potom došla praktično do dna, a ona ponovo počela da raste.


Stručnjaci tu specifičnost vinil izdanja objašnjavaju kombinacijom nostalgije, kvaliteta zvuka i sve šire dostupnosti u prodavnicama.

Među najprodavanijim albumima ove godine su i ploče veterana kao što su “The Dark Side of the Moon” (Pink Floyd) “Shadows in the Night” (Bob Dylan) i “Physical Graffiti” i “Four Symbols” (Led Zeppelin).

Među najprodavanijih deset su i albumi grupa Royal Blood, Arctic Monkeys i The War on Drugs, dok su među najprodavanijim singlovima “Young Americans” (David Bowie) i “Uptown Funk” (Mark Ronson i Bruno Mars).


Prva lista vinil albuma: (objavljeno 15. aprila)
1. All Time Low - Future Hearts
2. Drenge – Undertow
3. Sufjan Stevens - Carrie & Lowell
4. Turbowolf - Two Hands
5. Prodigy - The Day is My Enemy
6. Coutney Barnett - Sometimes I Sit and Think...
7. Van Morrison - Duets - Re-working the Catalogue
8. East India Youth - Culture of Volume
9. Nadine Shah - Fast Food
10. James Bay - Chaos and the Calm

Prva lista vinil singlova:
1. Underworld vs Heller & Farley - Baby Wants to Ride
2. Aphex Twin - MARCHROMT30a
3. Swim Deep - To My Brother
4. Mark Ronson Ft Bruno Mars - Uptown Funk
5. Lulu - Shout
6. Everything Everything - Distant Past
7. David Bowie - Young Americans
8. Chic & Nile Rodgers - I'll Be There
9. Circa Waves - T-Shirt Weather
10. Toseland - Hearts and Bones
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Labels