Partibrejkers, TBF i Zemlja gruva na Trenchtown festivalu
21. mar 2011. @ 14:03

Partibrejkers, TBF i Zemlja gruva na Trenchtown festivalu

Na ovogodišnjem muzičkom festivalu Trenchtown između ostalih nastupiće Partibrejkers, TBF, Zemlja gruva, Sopot i FC Apatride Utd.

Veličina Partibrejkersa se ogleda u impresivnom tumačenju originalnog rock obrasca koji su oni neverovatno spontano i autentično učinili delom naše kulture. Prvi nastup Partibrejkersi su imali 1982. godine u beogradskom pozorištu Dadov, a prvi album Partibrejkers I objavljen je daleke 1985. godine. Bend je prošle godine objavio prvi live album Krš i lom, koji predstavlja presek njihove celokupne karijere. Muzički kritičar Dragan Ambrozić izjavio je povodom ovog izdanja da su Partibrejkersi, kao Rolling Stones i Led Zeppelin, stvorili svoju mitološku sliku, koja stiže pre njihove muzike, čineći ih poznatim i tamo gde se rock and roll ne sluša.

Prošle godine je objavljena monografija grupe Partibrejkers pod naslovom Srce kuca tu je u izdanju kuće LOM iz Beograda u kojoj je obuhvaćeno tri decenije postojanja benda. Svaki koncert Partibrejkersa je uzbudljivo rock and roll iskustvo.

Partibrejkers će nastupiti na Velikoj bini Trenchtown festivala u petak, 29. aprila.

Trenutno najbrojniji bend na domaćoj sceni je za relativno kratko vreme od izdavanja prvog albuma WTF is gruvlend? iz klupske atrakcije prerastao u monster bend od 11 članova, i najavio da je reč o pojavi kakva se odavno nije desila na domaćoj sceni. Specifičnost muzike Zemlje gruva, osim raznolikosti muzičkih stilova i prepoznatljivog zvuka brass sekcije, najviše određuju Zoe Kidah, Konstrakta i MC Milovan - troje vokalnih solista sa različitim muzičkim ukusom i manirom pevanja. Od izdavanja albuma prvenca za sopstvenu internet etiketu gruvlend.net, svaki singl sa albuma postaje instant hit i zauzima najviše pozicije svih relevantnih domaćih top lista, uključujući i prvo mesto na MTV-jevoj Domaćici. Zemlja gruva će održati koncert na Velikoj bini u subotu, 30. aprila.


Zemlja gruva! - Najlepše želje


Njihov izraz je direktan, ali i alegoričan. Donose pozitivan zvuk, od hip hop-a, reggae-a i dub-a do funk-a, rock-a i afro-beat-a. Poznati su po društveno-angažovanim tekstovima pesama, video spotovima koji su uvek koncipirani kao kratki filmovi te sjajnim i originalnim nastupima. Oni su The Beat Fleet (TBF) i gosti su ovogodišnjeg Trenchtown festivala! Već su prvim albumom Ping-Pong: umjetnost zdravog đira osvojili posebno mesto na hrvatskoj muzičkoj sceni. Kritički tekstovi, koji često duhovito i crnohumorno komentarišu hrvatsko društvo obeležili su i njihove sledeće albume: Uskladimo toplomjere (2000), Maxon Universal (2004), Galerija Tutnplok (2007). Albumi su im redom odlično prihvaćeni od strane publike i kritike te višestruko nagrađivani, a sa iščekivanjem se očekuju nova dva izdanja najavljena za ovu godinu – unplugged album Perpetuum fritule, te najnovije studijsko izdanje. Splitski kolektiv The Beat Fleet prirediće feštu na Velikoj bini Trenchtown festivala u nedelju, 1. maja.


TBF - Alles Gut

Istog dana na Velikoj bini nastupiće banjalučki bend Sopot koji na moderan i vrlo originalan način kombinuje dub, reggae, dubstep i drum 'n' bass uz povremeno korišćenje balkanskih etno motiva.

Beogradski reggae sastav FC Apatride Utd nekoliko godina unazad gradi svoju karijeru paralelno u Srbiji i na evropskoj reggae sceni. Bend je već dva albuma objavio za francusku izdavačku kuću Makasound, kao i dva 12"vinilna singla za englesku etiketu Urban Sedated Records, koja je prošle godine objavila i njihov treći album - Firing the Truth. Interesantno je da je ovo izdanje paralelno objavljeno i u Americi za izdavačku kuću Wagon Music Works.

FC Apatride Utd će nastupiti na Velikoj bini prvog festivalskog dana.

Kao prvi izvođači koji će nastupiti na festivalu najavljeni su Dubioza kolektiv, Svi na pod! i Bei the Fish.

Više informacija o izvođačima možete pronaći na sajtu Trenchtown festivala – www.trenchtown.org

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)