Sedmi Međunarodni novosadski književni festival
26. avg 2012. @ 13:30

Sedmi Međunarodni novosadski književni festival

Kako je najavljeno iz DKV-a (Društvo knjževnika Vojovodine), sedmi Međunarodni novosadski književni festival održaće se od 27. do 30. avgusta. Ova manifestacja, osnovana 2006. godine, iz godine u godinu privlači sve veći broj učesnika kako iz zemlje, tako i iz sveta.

Festival je pretežno pesnički, mada se poslednjih godina otvara i prema prozi. Učesnici ovogodišnjeg festivala dolaze nam iz raznih zemalja Evrope. Ovo je druga godina u kojoj jedna zemlja zauzima centralno mesto na festivalu, a ove godine to je Poljska. Stoga nas očekuju mnogobrojni gosti iz Poljske: Kšištof Karasek, Adriana Šimanjska, Maćijej Čislo, Pjotr Mativjecki, Ana Janko, Gžegož Latušinjski, Eugenijuš Kasjanovič i kritičar Vojćeh Kališevski. Povodom toga, izdata je i antologija savremene poljske poezije „Živimo na rečima“.

Pored pomenutih gostiju iz Poljske, festival će posetiti i sledeći autori: Linda Marija Baroš, Žan Portan (Francuska), En Frojd, Tim Kaming (Engleska), Vladimir Sergejevič Šimakov, Jurij Lebedev (Rusija), Birgite Kosovic (Danska), Ulf Štolterfoht, Mihael Hans Špajer (Nemačka), Elisa Bjađini (Italija), Vasile Dan, Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Zlatan Tibor(Mađarska)...
Učesnici iz Srbije: Uglješa Šajtinac, Sava Damjanov, Adam Puslojić, Marija Šimoković, Nikola Vujčić, Zoran Kostić, Zoran Petrović, Srđan Tešin, Ištvan Besedeš i Pavel Gatajancu.
Festival se tradicionalno otvara na Trgu Mladenaca, gde će biti održano čitanje poezije i proze, a na istom mestu će 30. avgusta biti uručena književna nagrada Novi Sad. U okviru festivala, dodeljuje se i jedna od najznačajnijih književnih nagrada u našoj zemlji-Brankova nagrada, koja je ove godine pripala pesniku iz Niša Goranu Živkoviću.
Tradicionalno takmičenje slemera održaće se u kafeu Bistro, a čitanje poezije organizovano je i sa balkona kafea Apsolut u Zmaj Jovinoj ulici.
Pored afirmacije savremene književnosti, festival ima za cilj i promovisanje književnog naučnog rada. Ove godine u okviru festivala biće održan simpozijum na temu „Romantizam, savremena književnost i kultura - mitovi, politika, spektakl, slava, ironija“. Na ovu temu govoriće 15 istaknutih književnih naučnika, filozofa i kritičara, a neki od njih su: Vladimir Gvozden, Nikola Strajnić, Dragan Prole, Sava Damjanov, Jonaš Banjai, Dušan Pajin, Slobodan Vladušić i mnogi drugi.
Kako je najavljeno, očekuje nas i bogat muzički program, jer će svaku manifestaciju otvoriti neki od muzičkih gostiju festivala. Samu ceremoniju otvaranja festivala obeležiće nastup Miroslava Štatkića, istaknutog novosadskog kompozitora.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)