"Sterijino pozorje" od 26. maja do 2. juna
02. apr 2016. @ 12:00

"Sterijino pozorje" od 26. maja do 2. juna

"Sterijino pozorje", 61. po redu, biće održano od 26. maja do 2. juna u Novom Sadu, pod sloganom "Gde su granice", najavljeno je na sajtu te manifestacije.
Selekciju 61. Sterijinog pozorja čini sedam predstava u takmičarskom programu i dve u programu "Krugovi".

Selektorka Marina Milivojević-Mađarev objasnila je da je slogan "Gde su granice?" odabrala zato što je "naše pozorište sada u situaciji da stalno preispituje sopstvene granice u estetskom, društvenom i materijalnom smislu".

"Koji je najmanji budžet sa kojim je moguće napraviti produkciju jedne pozorišne sezone tako da pozorište i dalje bude pozorište, a ne firma pred raspadom? Kakav tekst danas možemo nazvati dramskim? Da li takav tekst prvenstveno treba da odražava dramsku radnju datu kroz konsekventnu, hronološki iznetu priču, ili se može odustati od priče, ubaciti naracija, songovi? Gde su granice savremenog dramskog teksta? Na osnovu kojih granica utvrđujemo ko je domaći ili, lepše rečeno, naš pisac? Da li su to granice države ili jezika?...", neka su od pitanja na koja odgovara program festivala.


Mađarev je najavila da će "Sterijino pozorje" otvoriti komad "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

U takmičarskoj selekciji našla se i predstava "Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici" po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Dina Mustafića.

Publika će imati priliku da pogleda i komad "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" Tanje Šljivar u režiji Mirjane Karanović, sa kojim gostuje Bosansko narodno pozorište Zenica, a partner je Kamerni teatar 55 Sarajevo.

Na programu će biti i "Hromi ideali" Milutina Uskokovića, u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Narodnog pozorišta Užice, zatim predstava "Edeš Ana", po motivima istoimene priče "Ana Edeš" Dežea Kostolanjija, u režiji Jožefa Cajlika koju će izvesti ansambl Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici.

Takmičarski program donosi i komad "Pijani" Ivana Viripajeva, u režiji Borisa Liješevića koji će predstaviti Atelje 212 i projekat Srpskog narodnog pozorišta i pozorišta "Ujvideki Sinhaz" (Novi Sad) - "Violinista na krovu" Džozefa Stajna i Džerija Boka u režiji Atile Bereša.


U selekciji "Krugovi" biće izveden "Fazanov ples" po tekstu i u režiji Bele Pintera (Bela Pinter kompani, Budimpešta) i "Brašno u venama" Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića (Sarajevski ratni teatar - SARTR i Scena MEŠ, Sarajevo).

Govoreći o granicama, Mađarev se zapitala "gde su granice izdržljivosti", skrenuvši pažnju da će institucija "Sterijino pozorje" u godini kada slavi 60 godina od osnivanja, organizovati festival sa 30 posto manjim budžetom.
Izvor:Tanjug
Povezane teme: Sterijino pozorje, Novi Sad
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)