Izložba "Alan Ford trči počasni krug" od 2. decembra u Muzeju Jugoslavije
16. nov 2020. @ 17:58  |  vesti

Izložba "Alan Ford trči počasni krug" od 2. decembra u Muzeju Jugoslavije

U Muzeju Jugoslavije će od 2. decembra biti otvorena gostujuća izložba „Alan Ford trči počasni krug”, koja je bila jedan od najposećenijih slovenačkih kulturnih događaja u 2019. godini.

Biće prikazane 152 originalne table iz ranog perioda (1969–1975), kada je na izradi stripa radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija. Pomenutom izložbom, kao i brojnim redovnim programima, Muzej Jugoslavije će u periodu od 28. novembra do 2. decembra obeležiti ovogodišnji Dan Muzeja, saopštili su organizatori.

Nastavak ++
Frojd, Marks i Ajnštajn - Heroji uma
24. jan 2020. @ 12:27  |  stripovi

Frojd, Marks i Ajnštajn - Heroji uma

JRJ

Datum izdavanja: 15. jan 2020.
190 str.

Otkrijte  osnovne odlike kapitalizma sa Karlom Marksom, upoznajte oca psihoanalize Sigmunda Frojda i saznajte sa Albertom Ajnštajnom od čega je svemir sazdan! Kroz smeli ilustrativni stil Ane Simon, ova kolekcija biografija u formi stripa protkana dozom humora bliže nas upoznaje sa umovima trojice najkontroverznijih, najistaknutijih i najznačajnijih mislilaca 19. i 20. veka.

Strip je namenjen i deci i odraslima, jer verno prikazuje istorijske činjenice, njihove biografije, život i rad. Knjiga je urađena u tvrdom formatu i ima 190 stranica.
Nastavak ++
Kultni strip "Grad greha" (Sin City) uskoro kao TV Serija
18. nov 2019. @ 11:05  |  vesti

Kultni strip "Grad greha" (Sin City) uskoro kao TV Serija

Producentsa kuća Legendary Television i Frenk Miler su postignut dogovor oko adaptiranja kultnog stripa “Grad Greha” u TV seriju. Štaviše, Robert Rodrigez je navodno takođe u pregovorima da se pridruži projektu i vrati u franšizu. Rodrigez i Miler su zajedno režirali filmove “Grad Greha” iz 2005. godine i “Grad Greha: Ubistva Vredna” iz 2014. godine.

Očekuje se da Miler i Rodrigez budu izvršni producenti, dok se još uvek ne zna hoće li se možda njih dvojica vratiti na rediteljske pozicije.

Nastavak ++
Gvantanamo kid - Istinita priča o Muhamedu Al-Goraniju
28. dec 2018. @ 15:47  |  stripovi

Gvantanamo kid - Istinita priča o Muhamedu Al-Goraniju

Lokomotiva

Datum izdavanja: 11. 2018.
170 str.

Muhamed El-Gorani je rođen u Saudiskoj Arabiji, i sa 14 godina je prešao da živi u Karači u Pakistanu. Dva meseca nakon dolaska paksitanska tajna služba ga je prodala američkoj vladi tvrdeći da je pripadnik Al Kaide. Najpre je zatvoren i mučen u Avganistanu, a onda prebačen u Gvantanamo gde je konstantno ispitivan i mučen. Jedan je od najmlađih zatvorenika u kampu i jedini crne boje kože. Nakon uporne borbe koja je trajala 8 godina, njegova nevinost je najzad dokazana.
Nastavak ++
Međunarodna strip konferencija "Kragujevac, godine osme"
30. avg 2018. @ 10:12  |  vesti

Međunarodna strip konferencija "Kragujevac, godine osme"

Međunarodna strip konferencija "Kragujevac, godine osme" će se održati u terminu od petka 31. avgusta do nedelje 2. septembra u Kragujevcu u prostorijama Narodne biblioteke Vuk Karadžić (petak 17.00-20.00) i Doma omladine (subota 11.00-21.00 i nedelja 10.00-12.05) uz prisustvo velikog broja autora, izdavača i ljubitelja stripa.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije neformalnog naziva KragujevacComicCon je Italijanski institut za kulturu iz Beograda, uz sponzore kompanije Emisia, Spotter Sova i Smelo studio.

Nastavak ++
Povratak čuvene "Zlatne serije" u izdanju Veselog četvrtka
06. feb 2018. @ 14:25  |  vesti

Povratak čuvene "Zlatne serije" u izdanju Veselog četvrtka

Čuvena Zlatna serija uz koju je odrasla velika većina ljubitelja stripa vraća se na kioske u izdanju beogradske izdavačke kuće “Veseli četvrtak“.

Urednik “Veselog čevrtka“ Dušan Mladenović navodi za B92.net da će to biti “Zlatna serija za 21. vek“. U prvom broju, ovog četvrtka, naravno – Teks, kao odavanje počasti prvom broju stare Zlatne serije.


Nastavak ++
Decembar u znaku Dilana Doga
07. dec 2017. @ 10:00  |  vesti

Decembar u znaku Dilana Doga

2017. ćemo pamtiti po obeležavanju 30 godina od upoznavanja sa Dilanom Dogom u Srbiji, pa je red da je i završimo u istom maniru. Pred vama su 3 načina na koje ćemo odati počast slavnom istraživaču ovog decembra:

#1 Tematski broj revije "Kiša"

Iako je ovo izdanje ugledalo svetlost dana još prošlog meseca, "Kiša" je na prag naše redakcije pala početkom decembra.

Tematsko izdanje o Dilanu Dogu donosi tekstove, ilustracije i intervjue iz ugla brojnih autora mežu kojima su Andrija Mihajlović, Daško Roganović, Ilija Bakić, Zoran Žukanović, Ana-Marija Zaklan, Dejan Ognjanović, Drina Štajnberg i mnogi, mnogi drugi.

Reviju možete poručiti OVDE.

Nastavak ++
Filimon 4: Putovanje nevernika
05. okt 2017. @ 16:19  |  stripovi

Filimon 4: Putovanje nevernika

Sirius production

Filimon 4
Datum izdavanja: 05. okt 2017.

Filimon, naizgled besposleni, ali dobronamerni i radoznali momak sa sela, pokušava oca da izbavi iz sveta koji ovaj ne razume i za koji ne želi da zna.

I ko je tu zapravo lud? Da li onaj koji govori o čudima, ili onaj koji čudima ne veruje, čak ni kada ih vidi svojim očima, čak ni kada ih doživi?

Sa sebi svojstvenim humorom i lakoćom, Fred se ovde poigrava pitanjem vere i verovanja. Još jedna maestralna izvedba u njegovoj režiji.

Dodatne kratke priče: „Šešir moj“ i „Na putu koji vijuga“.

Ovo su pobednici konkursa beogradskog Salona
05. okt 2017. @ 10:37  |  vesti

Ovo su pobednici konkursa beogradskog Salona

U okviru nedavno održanog Međunarodnog salona stripa u Beogradu dodeljeno je više nagrada, a neki od pobednika učestvovali su na konkursu Salona.

Grand prix pripao je stripu "Kod urara" koji potpisuju hrvatski scenarista Darko Macan i crtač Fran Strukan.

Darko Macan (Zagreb, 1966) je u svojih gotovo trideset godina profesionalne karijere objavio ukupno šezdesetak naslova. Radio je za izdavače u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Nemačkoj, Danskoj, Sjedinjenim Državama i Francuskoj. Nagrađivan je za stripove, romane za decu i naučnofantastične priče.

Fran Strukan, nesuđeni grafičar, svoj ozbiljni stripovski put počinje na CRŠ-u 2008. godine gde dobija nagradu Mladi lav. Potom radi storibord za marketinške agencije, razne ilustracije te kratke stripove po vlasititom scenariju, do sada uglavnom neobjavljene. Bio je kolorista, jedne (za sada jedine) sveske samoizdatog američkog stripa Food for thought, kao i nekoliko naslovnica za američku Dynamite Ent. koje crta Goran Sudžuka. Po scenariju Krešimira Biuka crta strip Prava Misija objavljen u zagrebačkom fanzinu Endem, a koji tušira Sudžuka. Za britanski Futurequake je ilustrovao dva kratka stripa: Be careful what you wish for i Jungalow.Takođe je tuširao dve epizode Mistera Mačka Roberta Solanovića u albumu Postanak, po scenariju Darka Macana.Nastavak ++
27. sep 2017. @ 08:45  |  vesti

Sutra otvaranje Salona stripa u Beogradu

SKC Beograd, od 28. septembra do 1. oktobra 2017.

Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd (SKC) ima čast da vas pozove na otvaranje 15. po redu Međunarodnog salona stripa 28. septembra od 19 časova.

Redosled aktivnosti na otvranju i svečanoj ceremoniji festivala:

19:00 OTVARANJE IZLOŽBI SALONA U SVIM PROSTORIMA SKC-a

19:30 Velika Sala: PRATEĆI PROGRAM - OTVORENO KOSPLEJ TAKMIČENJE SALONA STRIPA 2017.

20:00 Velika Sala: PREDSTAVLJANJE GOSTIJU SALONA / DODELA NAGRADA I PRIZNANJA

Gosti salona ove godine su: Gian Alfonso Pacinotti – Gipi (Italija), Dejan Nenadov (Srbija/Holandija), Olivier Dobremel – Dobbs (Francuska), Nicolas Grivel (Francuska, gost Izdavačke Kuće Komiko, Novi Sad), Vjeran Juhas (Hrvatska), Vibor Juhas (Hrrvatska)

Specijalno priznanje salona za doprinos srpskom stripu ove godine pripada Marku Stojanoviću iz Leskovca. Za najboljeg izdavača inostranih izdanja proglašena je beogradska kuća Darkwood, dok će novosadski Komiko poneti nagradu za najboljeg izdavača domaćeg stripa u protekloj godini. Osim ovih, na Salonu će biti dodeljene nagrade u okviru zvaničnog konkursa.

Salon će biti otvoren do 1. oktobra.

Nastavak ++
Miletini recepti za srećan život u izdanju Komika
26. sep 2017. @ 10:49  |  vesti

Miletini recepti za srećan život u izdanju Komika

Novosadska izdavačka kuća Komiko ove nedelje, tik pred čuveni Salon stripa u Beogradu, objavljuje svoje prvo stripsko izdanje na engleskom jeziku.

U pitanju je kolekcija stripova pod zajedničkim imenom 111 Recipes for an Extremely Happy Life koje autor Mileta Poštić objavljuje još od 2012. godine. Originalni radovi u virtuelnoj formi mogu se naći na Fejsbuk stranici Mileta's 300 Recipes. Budući da je Poštić ove radove originalno objavljivao na engleskom jeziku, Komiko je odlučio da zadrži tu odluku, a kada i da li ćemo ovaj strip imati prilike da vidimo i na srpskom jeziku ostaje da se vidi.

Nastavak ++
Nick Cave: Biografija u formi stripa uskoro izlazi iz štampe
22. avg 2017. @ 11:16  |  vesti

Nick Cave: Biografija u formi stripa uskoro izlazi iz štampe

Nick Cave je odlučio da nam svoju stvaralačku magiju predstavi na još jedan zanimljiv način. Prošli put to je bilo u formi dokumentarnog mjuzikla 20.000 Days on Earth, a sada ćemo njegovu životnu priču moći da pročitamo u formi stripa.

Pod autorskom palicom Renharda Kleista, 7. septembra ove godine iz štampe izlazi grafički roman naslova Nick Cave: Mercy On Me. Ova knjiga broji 328 stranica i obuhvata razna poglavlja iz "Pećinkovog" života uključujući odrastanje u Australiji, period koji je proveo u bendu The Birthday Part i internacionalni uspeh koji je ostvario sa The Bad Seeds.

Zanimljivo je da je roman originalno napisan na nemačkom jeziku. Prevod na engleski se već može naći u pretprodaji na zvaničnom sajtu ovog muzičara.

Nastavak ++
Korto Malteze: Romantični gusar u prvom svetskom ratu
01. avg 2017. @ 19:56  |  vesti

Korto Malteze: Romantični gusar u prvom svetskom ratu

Prošlo je pola veka od kako je prvi put štampan strip “Balada o slanom moru” Huga Prata (1927-1995); pojavio se u crno-beloj verziji na stranicama prvog broja italijanskog strip magazina “Narednik Kirk”, nazvanog tako po popularnom Pratovom stripu koji je crtao tokom svog radnog boravka u Argentini.
Nastavak ++
Valerijan integral 2: Ambasador senki i druge priče
21. jul 2017. @ 00:12  |  stripovi

Valerijan integral 2: Ambasador senki i druge priče

Darkwood

Perle integrali 6
Datum izdavanja: 01. jul 2017.
216, A4 str.

Dok otkucavaju poslednji dani do premijere novog bioskopskog spektakla Lika Besona, Valerijan i Carstvo hiljadu planeta, sa Denijem Dehanom i Karom Delavinj u glavnim ulogama (u domaćim bioskopima od 27. jula), beogradska izdavačka kuća Darkwood se odlučila da pripremi publiku dugo očekivanim drugim integralom strip serijala Valerijan Pjera Kristena i Žan-Kloda Mezijera. Istina, prvi integral sa pet najranijih avantura Valerijana i pratilje mu Loreline, Darkwood je objavio u integralnoj knjizi čak 2014. godine. Prvi integral je s vremenom postalo teško pronaći, posebno u tvrdokoričenoj varijanti, te je paralelno sa izlaskom druge knjige Darkwood objavio i reprint prve, sa nešto drugačijom naslovnicom.
Nastavak ++
Kristof Šabute: Malo drveta i gvožđa - Oslikana tišina
05. jul 2017. @ 12:33  |  stripovi

Kristof Šabute: Malo drveta i gvožđa - Oslikana tišina

Besna kobila

Datum izdavanja: 01. jul 2017.

Najnovije izdanje izdavačke kuće Besna kobila je ugledalo svetlost dana na nedavnom kragujevačkom festivalu stripa. Kristof Šabute, strip umetnik iz planinskog Alzasa, pokazao se kao miljenik izdavača, ali i publike, kako uverava Goran Lakićević iz Besne kobile. Malo drveta i gvožđa je treća knjiga Kristofa Šabutea koju ovaj izdavač priređuje.
Nastavak ++
Mek Koj u izdanju Darkwood-a
30. maj 2017. @ 12:53  |  stripovi

Mek Koj u izdanju Darkwood-a

Darkwood

Mek Koj 1
Datum izdavanja: 15. maj 2017.
176 str.

Beogradska izdavačka kuća Darkwood je nedavno pokrenula novu ediciju, odnosno objavila prvu knjigu u seriji, posvećenu još jednom nostalgičarsko-umetničkom dragulju devete umetnosti – serijalu Mek Koj Žan-Pjera Gurmelana i Antonija Ernandeza Palasiosa. Stariji ljubitelji stripa se svakako sećaju o kome i čemu je reč. Mek Koj ima dugu tradiciju objavljivanja na našim prostorima, iako često previše marginalizovane pozicije na radaru fanova usled komercijalnijih i medijski izvikanijih naslova vestern žanra poput Bluberija. Izlazio je u „Eks almanahu“, „Biser stripu“, „Superu“, „Stripu 81“ i „Politikinom Zabavniku“, ali tek Darkwoodovo izdanje sakuplja celog Mek Koja u luksuznim integralnim knjigama sa po tri albuma (što će celu biblioteku od 21-og albuma objediniti u sedam knjiga).
Nastavak ++
Kule od peska: Život u staklenoj čaši
29. apr 2017. @ 13:45  |  stripovi

Kule od peska: Život u staklenoj čaši

Komiko

Meridijani 11
Datum izdavanja: 16. feb 2017.
108 str.

Švajcarski strip-umetnik Frederik Peters uspeo je odavno da dosegne srž stripa kao medija interakcije sa sobom. Prošlo je više od decenije od njegovih Plavih pilula (Komiko, 2014), jedne od najličnijih pripovesti koje autor može stvoriti – kroz autobiografsku priču o životu sa HIV pozitivnom ženom i njenim sinom. Kontekst Pilula je ličan, u neku ruku samoživ, bez uplitanja sveta i tuđih mišljenja. Peters se bavi sobom, Kati i njenim sinom, i svakako HIV-om, subjektivnim interakcijama i strahovima, u prvoklasnoj verziji umeća življenja i prilagođavanja. Ceo roman je protkan improvizovanošću. Nastao je u letu, prožet trenutnim i jasno definisanim emocijama, bez nepotrebnih razrada, patetike i neživotne književne introspekcije. Takav je i grafizam - nesavršen, treperav, u krivudavim okvirima prizor-polja – improvizovan. Srž je dotaknuta bez uvijanja, a Pilule se ne pravdaju društvu, kao ni njen autor, već samo saopštavaju. Baš kako i treba da bude.

Nastavak ++
Stripoteka 1148: Šta li se zbilo sa Mračnim vitezom?
19. apr 2017. @ 16:43  |  stripovi

Stripoteka 1148: Šta li se zbilo sa Mračnim vitezom?

MarketPrint

Stripoteka 1148
Datum izdavanja: 07. apr 2017.
60 str.

Na kioscima se nalazi najnoviji broj čuvene Stripoteke na čijoj stranici ćete sigurno prepoznati najistaknutije likove iz mračnog Gotama.

Betmen: Šta li se zbilo sa Mračnim vitezom? (Batman: Whatever Happened to the Caped Crusader?) je priča Nila Gejmena (Neil Gaiman) nastala 2009.godine na pozic urednika kuće DC, ujedno i poslednja epizoda serijala Detektivske priče). Kako kaže u uvodniku, Betmen je Gejmena navukao na stripove. Štaviše, čuveni autor ga je "gurao" u mnoge svoje stripske avanture, a ovo je bio način da, kako kaže, "stavi tačku na sve" i konačno mu se oduži.

Ova epizoda originalno je objavljena u dva dela, po crtežu Endija Kuberta (Andy Kubert), a bojio ju je Skot Vilijams (Scott Williams). Drugi deo epizode biće objavlljen već u sledećem izdanju Stripoteke, pod rednim brojem 1149.
Nastavak ++
Sirius Production u saradnji sa Francuskim institutom predstavlja: Mali cirkus
08. okt 2016. @ 09:46  |  stripovi

Sirius Production u saradnji sa Francuskim institutom predstavlja: Mali cirkus

Sirius production

Datum izdavanja: 23. okt 2016.
64 str.

Naslov bi mogao da navede na pogrešan zaključak. „Mali circkus“ je strip za odrasle. To je zbirka toplih, duhovitih, ali i surovih priča o lutanjima porodice cirkuskih nomada kroz fantazmagorični svet i kroz predele nalik postapokaliptičnim. Pred čitaocima je crnohumorna, na momente brutalna satira, krcata političkim nekorektnostima, iz perioda kada je Fred uređivao magazin Hara-Kiri, ali u kojoj je istovremeno prisutna poetičnost koja ne zaostaje ili čak prevazilazi onu koju nalazimo kod „Filimona“.

Veliki BD klasik prvi put na prostoru ex-yu.

Premijerno na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu.

Nastavak ++
Odblokiran put Velikom Teksu ka domaćem tržištu
12. avg 2016. @ 13:55  |  stripovi

Odblokiran put Velikom Teksu ka domaćem tržištu

Veseli četvrtak

Tex 51
Datum izdavanja: 30. jun 2016.
114 str.

Nastavak priče započete u malom Teksovom jubileju, pedesetom broju i epizodi Voz za Redvil. Uredništvo Veselog četvrtka je u ovom uvodniku konačno dalo odgovor na pitanje ko će od crtača otvoriti njihovu novu ediciju Veliki Teks. U pitanju je Roberto Raviola, poznatiji kao Magnus. Da, onaj Magnus.
Nastavak ++
12 3 4 5 6 ... 91 92  >>  >

Portreti i recenzije