10 najboljih internet stripova
03. okt 2011. @ 12:07  |  portreti, recenzije, intervjui

10 najboljih internet stripova

Po našoj subjektivnoj proceni

Ovaj put smo odlučili da vam pripremimo listu od deset najboljih internet stripova današnjice. Stripove smo odabrali isključivo prema našim ličnim afinitetima i to nam nemojte zameriti, a u izboru nam je pomogla ekipa koja stoji iza nekih eminentnijih sajtova koji prate dešavanja iz sveta devete umetnosti.

Ponekad, kada strip prebacite u elektronsku formu (koja iz nekih sentimentalnih razloga dobrom delu čitalaca deluje pomalo neprirodno), dobijete dosta dobre rezultate. Webcomics-i su sada postali više nego prisutni i možemo slobodno reći da neki od nas web stripove prate tako da to više ni ne primećuju. Mnogi od njih su poprilično satirični i oslanjaju se na baštinu popularne kulture u svim njenim oblicima, a ono što je posebno interesantno je to što su web stripovi otvorili vrata nekim potpunim anonimusima i amaterima koji su ovim putem uspeli da otkriju i skrenu pažnju na svoj talenat, potencijal i sveže ideje.

Krenimo sad sa malom prezentacijom izdanja koja nam se najviše sviđaju. Napomenuli bismo da stripove nismo poređali po nekom čvrsto određenom rasoredu.

1. Freak Angels

Freak Angles je čedo strip majstora Warrena Ellisa koji je ovom prilikom odlučio da nam prikaže jednu sumornu verziju futurističkog Londona koji je uništen posle devastirajuće poplave. Strip se objavljuje jednom nedeljno, ali je u pitanju ipak izdanje u obliku pravog štampanog stripa od šest strana.


2. Cyanide and Happiness

Ovaj strip je pre šest godina osmislio tada šesnaestogodišnjak zvani Kris Wilson, a danas je Cyanide and Happiness prerastao u jedan od najpopularnijih internet stripova na svetu i na njemu dnevno radi tim od četiri autora. Iako se prvobitna formula još uvek poštuje, strip je doživeo poneke promene, ali humor je ostao isti – grubo realističan i dosta surov (jedan od novijih kaiševa ukazuje na pojedine pravopisne greške u oproštajnim pismima samoubica).

3. Ctrl+Alt+Delete

Strip nazvan po svima voljenoj kombinaciji tastera na tastaturi za restartovanje kompjutera, fokusira se, kao što se da i pretpostaviti, na humor zasnovan na frazama i forama iz video igrica. Glavni likovu su Ethan i Lucas, dva simpatična mladića koji bi u životu mogli da postignu sve što žele... kada bi prestali da se zamajavaju video igricama.


4. Girl Genious

Serijal je svoj život započeo kao redovno strip izdanje, ali je ubrzo prešao u internet formu. Dobitnik je nekoliko nagrada za web strip, a priča je smeštena u alternativnu realnost koja se čini da pripada viktorijanskom stilu i to sve sa primesama steampunk-a i teme pomalo promenjene industrijske revolucije.


5. MegaTokyo

6. Penny Arcade

Jedan od najpopularnijih webcomics-a posvećenih štreberskoj (ili, što bi se reklo, geek) kulturi, ove godine slavi prvu deceniju postojanja. Od televizijskih serija do video igara, ništa nije sveto autorima ovog stripa.


7. PvP

Još jedan strip koji se na posebno ironičan način obraća poštovaocima pop kulture, Player vs. Player (poznatiji samo kao PvP), izlazi pet puta nedeljno još od 1998. godine. Popularni izdavač Image Comics, pre par godina objavio je antologiju ovog internet stripa.

8. The Adventures of Dr. McNinja

On je doktor koji je istovremeno i nindža. Šta je još potrebno reći...


9. Kevin and Kell

Ovaj strip donosi priču o bračnom paru Kevinu (zecu) i Kell (vuku) koji žive u svetu u kojem bivstvuju isključivo životinje. Ova moderna basna začinjena je finom dozom humora, a uglavnom govori o životu, ljubavi i odnosima između različitih... osoba.


10. xkcd

Sigurno ste do sada bar jedan xkcd strip pročitali. Ako nikako drugačije, onda tako što nekoliko prijatelja stalnio linkuje njihove stripove na fejsbuku. A kako i ne bi, kad su neverovatno dobri. Formula ovog odličnog stripa leži u njegovoj jednostavnosti, a kvalitet njegovog teksta se krije u činjenici da on zaista uspe da vas natera da razmislite o svom, pa tako i o ponašanju ljudi oko vas. Njegov moto je vrlo jednostavan, a glasi „xkcd: web strip o ljubavi, sarkazmu, matematici i jeziku“.


Za kraj, želeli bismo da napomenemo samo još to da u ovu listu nismo uvrstili dva izuzetno zabavna web stripa, i to iz prostog razloga da bismo ovde nabacali što više novih naslova. U pitanju su, naravno, Garfield Minus Garfield sa kojim smo vas skoro upoznali, kao i Axe Cop, neodoljiv strip o kojem sledeće godine treba da izađe prateći dokumentarac.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (3)
PR0T0N @ 03. okt 2011. 14:08 #1
Moj favorit, The Order of The Stick
http://www.giantitp.com/comics/oots.html
(namenjeno ljudima upoznatim sa role play igrama)
0 0
tara_indooi @ 03. okt 2011. 17:10 #2
I najbolji domaci, www.cheap-velvet.com :)
0 0
Nikola (neregistrovan) @ 07. nov 2011. 21:08 #3
Svi dnevni stripovi na jednom mestu www.arcamax.com/comics
Naravno, englesko govorno podrucje.
Ne kontam da nema Garfilda ili Dilberta.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije