10 web dnevnika u formi stripa na koje biste trebali da obratite pažnju
14. mar 2012. @ 10:37  |  portreti, recenzije, intervjui

10 web dnevnika u formi stripa na koje biste trebali da obratite pažnju

O nekim nama dragim i nesumnjivo zabavnim web stripovima već smo pričali. Ovaj put, pažnju ćemo usmeriti na poseban podžanr kratkih web stripova koji predstavljaju izvesnu formu dnevnika njihovih autora. Primetićete da se među odabranima u većini nalaze oni stripovi koji svakodnevnicu jedne individue predstavljaju bez ikakve cenzure, na jedan iskren, direktan, a ponekad i luckast način. Istražite ove strip dnevnike i budite slobodni da nam u komentarima ostavite svoje predloge.


Autor: James Kochalka

"American Elf" zapravo je pradeda svim modernim web strip dnevnicima, a ujedno i jedan od najboljih. Na četiri panela u koloru, Kochalka predstavlja one sitne momente u danu koji bukvalno služe da bismo ih zaboravili, a koji nas ponekad, iako toga nismo ni svesni, identifikuju kao ličnost. Za njima, rame uz rame, ovaj autor ređa i one brutalno intimne priče koje su ostavile dubok trag u njegovom životu. Ovakav, gotovo haotičan način pripovedanja čini ovaj strip zaista unikatnim. Koshlka kao autor ovom delu pristupa sa neverovatnom količinom iskrenosti i hrabrosti i na tome mu skidamo kapu.


DAR: A Super Girly Top Secret Comic Diary

Autor: Erika Moen

"DAR" je jedna potpuno osvežavajuća hronika razvoja identiteta jedne mlade žene. Kada smo se po prvi put susreli sa Erikom Moen, ona je bila studentkinja, devojka koja je tek počela da stasava kao umetnica i koja se tada deklarisala kao homoseksualka. Kroz seriju toplih i nadahnutih priča, pratimo njen put kroz sazrevanje, tokom kojeg se izvesno vreme borila sa depresijom, prolazila kroz mučne raskide i ponovna pomirenja sa jednom devojkom, zamenila kancelarijski posao sa karijerom slobonog umetnika i na kraju se zaljubila u jednog momka – kojeg je upoznala preko svojihstripova. Povrh svega, zahvaljujući ovom stripu, mi kao čitaoci imamo tu čast da se družimo sa jednom zapanjujuće pozitivnom osobom koja ima neprikosnoveno zdrav i razvijen smisao za humor. Ovaj projekat je sada završen, ali ne sumnjamo da će Erika uskoro objaviti nešto sasvim novo.


So Far Apart

Autori: Rene Engström and Rasmus Gran

Rene Engström je svoju slavu u svetu web stripa stekla sa romantičnim serijalom "Anders Loves Maria". Pošto se ovaj serijal završio, Rene je upoznala svog sadašnjeg momka Rasmusa Grana koji, nažalost, živi jako daleko od nje. Ukratko, ovaj švedski par, kroz strip „So Far Apart“ pokušava da pokaže kako preživeti vezu na daljinu bez ikakvih većih posledica. Svake nedelje i Rene i Rasmus imaju tu obavezu da objave po jedan strip, a ovaj jedinstveni dijalog između dvoje zaljubljenih na neki način predstavlja seriju pravih ljubavnih pisama za internet generaciju. Ipak, imajte na umu da ovi stripovi nisu napadno romantične izjave ljubavi i opčinjenosti. Oni su testamenti svakidašnjice koju svako od njih dživljava na sebi svojstven način, što čitaocima omogućava da se poistovete i u izvesnom smislu približe ovim autorima.


Museum of Mistakes

(nekadašnji "The Fart Party")

Autor: Juilia Wertz

„Muzej Grešaka“ je autobiografski strip koji je počeo kao nenamerna šala koja se, na svu sreću autorke, održala dug niz godina. Počevši od 2005. godine, ovi stripovi prate život Wertzove, njene profesionalne i lične pobede i gubitke, te konačni uspeh koji je stekla kao strip autor. Njen prethodni serijal „The Fart Party“ (na koji se „Museum of Mistakes“ zapravo i nastavlja) objavljen je i u štampanom formatu i to u tri dela. Ove knjige su napisane hronološki, ali se mogu, takođe, čitati i zasebno. Verujemo da će i ovaj njen novi poduhvat jednog dana biti ovekovečen na isti način. Kao i gorepomenuti „DAR“, „Museum of Mistakes“ je neprikosnoveno zabavan i iskren strip, koji se bavi problemima jedne savremene mlade žene.


Stop Paying Attention

Autor: Lucy Knisley

Moramo priznati da nismo bili sasvim sigurini oko toga da li „Stop Paying Attention“ treba uvrstiti na ovu listu, s obzirom da ova strip kolekcija ne predstavlja standardni dnevnik jednog autora, koliko zbirku njegovih eseja. Ipak, svako od ovih dela intezivno je iskren, a u njima se autorka Lucy Kinsley bavi gotovo svim bitnim aspektima kako iz svog, tako i iz života ljudi koji je okružuju. U ovom stripu se poseta nekoj ukletoj kući sa lakoćom pretvara u kratku dizertaciju na temu straha – i o tome zašto je stvarno svet toliko strašniji od svih onih čudovišta iz filmova. „Stop Paying Attention“ je jedan nesvakidašnji projekat na koji zaista treba obratiti pažnju, a ujedno predstavlja i nama najdraži naslov sa ove liste.


The Everyday

Autor: Adam Cadwell

Iako je završen pre skoro dve godine, strip dnevnik „The Everyday“ zaslužuje veliku pažnju, s obzirom na to da je par godina važio za jedan od najuspešnijih web stripova autobiografskog žanra. U njemu smo se upoznali sa autorom Adamom, simpatičnim momkom koji nas je bez ikakvih problema proveo kroz svoj ništa manje ili više običan svet od onog kakvog mi poznajemo. Primamljiv crtež zasigurno je doprineo njegovom uspehu.


EmiTown

Autor: Emi Lenox

Ono što ovaj web dnevnik izdvaja od svih koje smo do sada naveli leži u vizualnom izrazu ilustratorke Emi Lenox. Za razliku od većine web dnevnika i ostalih internet stripova koji izlaze na redovnoj bazi, najjača strana stripa „EmiTown“ jeste njegov crtež i kompozicija. Na svu sreću, Emi Lenox je uz to i jedna poprilično duhovita i očigledno šarmantna dama kojoj uvek uspe u tome da svoje čitaoce navede na smeh ili razmišljanje (a svi znamo da je najbolje kada to dvoje idu zajedno).


I Think You`re Sauceome

Autor: Sarah Becan

Kada joj je dozlogrdilo da bude nezadovoljna svojim telom, Sarah Becan je započela ovu strip hroniku kako bi podsetila sebe i druge da lepota ne leži u fizičkoj pojavi, već u nama samima. Kao osoba koja je se izvukla iz teškog oblika anoreksije, Becanova danas podseća ljude širom sveta na to da je ljudsko zdravlje nešto u čemu se uživa i šta bismo trebali da poštujemo i slavimo svaki dan. Ovaj inspirativni strip započet je pre ravno dve godine i danas predstavlja dokaz da je uz veliki trud i podršku voljenih, promena i te kako moguća.


Johnny Wander

Autor: Yuko Ota and Ananth Panagariya

Osnovni razlog zbog kojeg smo se odlučili da ovaj strip uvrstimo na našu listu jeste njegov odlični crtež. Neminovno je da Ota i Panagariya predstavljaju odličan tandem i da je njihov svet, ukoliko je verovati ovom stripu, zapravo svet magije, zabave i igara u kojem je sve moguće. A to je svakako mesto koje treba posetiti. Ovakav uspešan spoj fantastike i priča iz svakodnevnog života zaista zaslužuje pažnju svakog ljubitelja stripova.


Overcompensating

Autor: Jeffrey Rowland

„Overcompensating“ ne predstavlja strip dnevnik u klasičnom smislu, s obzirom da u njemu ništa nije potpuno realno. Istinu govoreći, neke stvari kojima se ovaj strip bavi poprilično su daleko od realnosti (osim ako Rowland zaista ne poseduje zombi mačku). Ipak, sve priče iz ovog stripa zasnovane su na pravim događajima iz autorovog života, a radnja njegovih priča zavisi najviše od toga koliko daleko Rowland može da ode u svojim maštovitim putovanjima.

Povezane teme: webcomics, internet strip
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije