15 najboljih ženskih likova u stripu
03. apr 2013. @ 08:25  |  portreti, recenzije, intervjui

15 najboljih ženskih likova u stripu

... po našem potpuno subjektivnom izboru

Žene su u stripu uvek stajale na nekoj granici, niti u centru pažnje, niti potpuno odbačene. Ipak, koliko je ženskih likova iz stripa za koje svi znaju? Koliko njih važi za istinske heroine devete umetnosti? Realno, pitanje pozicije žena u stripu uvek je otvoreno za debatu. Ravnopravnost polova u mediju kakav je strip pokazala se kao dosta zeznuta stvar. Pitanje je - zašto je to tako? Moguće je da manjak ženskih strip umetnica predstavlja izvor problema, ali isto tako, možda je samo stvar u tome da muškarci imaju bolju prođu kod publike. A strip publiku, kako je već poznato, u velikoj meri čine muškarci. U osnovi, i sami čitaoci ove rubrike su se bukvalno zaprepastil kada su shvatili da "njihovu" sekciju koordiniše jedna devojka.

Iako smo pokušali da udovoljimo svima (bolje reći mnogima), konačan ishod liste u potpunosti je subjektivan. Mi zaista volimo te žene.

15. ELIZA

Ko je ona: „Devojka sa sendvičem“ iz kultnog stripa Black Hole. Jedan je od centralnih likova ovog kratkog serijala.

Gde se pojavljuje: Samo u stripu Black Hole. Nedavno smo ovaj naslov uvrstili na listu 20 grafičkih romana koje morate pročitati, a hrvatska izdavačka kuća Fibra ga je izdala 2009. godine.

Zašto je volimo: Zato što ju je stvarno jako lako voleti. Ona je zaista draga, a uz to i jedan od retkih optimističnih likova u stripu. Ono što nas zaista privlači kod nje je ta otvorenost, iskrenost, ali i nepokolebljiva ljubav prema umetnosti i svetu uopšte. Okolnosti u kojoj živi i fizička mutacija nisu uspeli da polome njen vedri duh, i ako postoji lik koji je zaista zaslužio srećan kraj, to je definitivno ona.


14. AGENT 355

Ko je ona: Ona je agent tajne državne organizacije čiji je zadatak da čuva poslednjeg živog muškarca na planeti Zemlji.

Gde se pojavljuje: U stripu Y: The Last Man (ove godine Fibra je objavila prve dve knjige ovog serijala, i to pod nazivom Y, posljednji muškarac na Zemlji).

Zašto je volimo: Budući da je ovo jedna post-apokaliptična priča u kojoj upoznajemo svet posle velike pošasti u kojoj su život izgubili (skoro) svi muškarci na Zemlji, može se reći da su preostale žene malo... pa, pošandrcale. Međutim, agentica 355 i dalje stoji s obe noge na zemlji i totalno je opasna. Njena posvećenost svom poslu, naročito Yoricku, poslednjem muškarcu za kojeg bi žrtvovala život je za svako poštovanje, a njih dvoje vremenom postaju prisni prijatelji. Opet, 355 nije lišena emocionalnosti i to je upravo razdvaja od sličnih likova koje pronalazimo u ovom, a i mnogim drugim stripovima.


13. FRAU TOTENKINDER

Ko je ona: Frau Totenkinder je zla starica (u prevodu sa nemačkog, Gospođa Decoubica) koja živi u Mračnoj Šumi

Gde se pojavljuje: U aktuelnom i vrlo popularnom serijalu Fables koji, nažalost, još nije našao put do našeg tržišta.

Zašto je volimo: Iako je prvo bila jedan od likova koji se samo povremeno pojavljuju u serijalu, Frau Totenkinder je vremenom zaslužila svoje mesto u glavnoj postavi. Scenaristi su se zaista potrudili oko ovog lika, te je tako postala jedan od jedinstvenih ženskih likova ikada osmišljenih u stripu. S obzirom na to da je ona majstor u veštičarenju, sebi je podarila mladost i lepotu, te je sada možemo videti u nešto privlačnijem izdanju. Ipak, nama se više sviđao njen originalni oblik, prvenstveno zbog toga što se stariji ženski likovi bukvalno zaobilaze u komercijalnom stripu, a omiljena nam je njena ilustracija na kojoj izgleda kao da je izašla iz čuvene slike American Gothic.12. ROGUE

Ko je ona: Jedan od najbitnijih likova u X-Men Univerzumu i zasigurno jedan od najbolje napisanih ženskih likova u serijalu. Mlađana Rouge pobegla je od kuće kada je saznala za svoje nimalo naivne nadnaravne sposobnosti i potom upala u loše društvo. Naime, za nju je počela da se stara Mistique, tako da je i Rogue bila negativac neko vreme, ali vremenom je prešla na stranu „dobra“ i postala heroj.

Gde se pojavljuje: Prvi put se pojavila u stripu Avengers Annual #10 iz 1981. godine. Od tada smo je viđali u skoro svim Marvelovim naslovima vezanim za X-Men ekipu, a u poslenje vreme je redovan lik u serijalu X-Men Legacy. Izdavačka kuća Čarobna knjiga je prošle godine počela da objavljuje serijal X-Men Essentals gde ćete sigurno moći da nađete i Rogue.

Zašto je volimo: Zato što je uvek bila prizemna i vickasta, pa čak i u najtežim momentima. Njoj je bilo baš teško da se izbori sa svojim moćima, naročito zato što zbog njih nikada nije mogla nikome da se približi. Kontrolisati takvu moć kakvu ona poseduje zaista nije lako (putem fizičkog kontakta sa drugom osobom ona može da apsorbuje sve njene sposobnosti, misli i sećanja), ali je vremenom, uz veliki trud, naučila kako se to radi. Ona je danas jedna od ženskih superherojskih ikona, a imala je tu sreću da je u filmskoj X-Men triologiji glumi simpatična Anna Paquin.


11. MIHO

Ko je ona: Smrtonosna mala Miho je nema Azijatkinja nepoznatog porekla koja živi starom delu Grada greha u kojem obično obitavaju dame noći. Privržena je svojim prijateljicama i stoga zajedno sa njima čuva Stari grad od kriminalaca i drugih opasnih likova. No, niko od njih ne bi ni pomislio da je Miho opasnija od svih.

Gde se pojavljuje: U četiri dela legendarnog serijala Sin City Franka Millera - A Dame to Kill For, The Babe Wore Red and Other Stories, The Big Fat Kill i Family Values.

Zašto je volimo: Zato što je neuništiva. Iako smo pazili da likovi sa ovog spiska budu ne samo dvodimenzionalne senke na panelima, Miho je jednostavno morala da se pojavi na njoj i pored toga što se u serijalu nismo upoznali sa različitim stranama njene ličnosti. Miho je tu da joj se divimo, ali i da je se plašimo. Manekenka Devon Aoki ju je tumačila u filmskoj adaptaciji stripa iz 2005. godine i jako nam je žao što se neće vratiti u nastavku.


10. GEA

Ko je ona: Gea je, hajmo reći, dobra veštica koja pripada redu Zaštitnika koji već milenijumima čuvaju našu dimenziju od propasti.

Gde se pojavljuje: U sopstvenom mini serijalu koji nosi njeno ime, a autor mu je odlični Luca Enoch. Darkwood ga je u potpunosti izdao kod nas.

Zašto je volimo: Zato što je drugačija od svih Bonellijevih likova (mogli bismo je porediti jedino sa moćnicom Lilith od istog autora, ali njih dve po karakteru ipak nisu slične), a biti mlada žena u tom svetu nije nimalo lak posao. Zapravo, zanimljivo nam je to što je Luca Enoch njenom liku očigledno prišao iz muškog ugla, a naglašena seksualizacija i predvidljive tinejdžerske fore su ujedno i najveća mana stripa. Gea nije prava slika mlade žene, već slika muške vizije mlade moderne ratnice. Ali, možda nam je baš zbog te nezgrapnosti Gea tako zanimljiv lik. Posebna prednost ovog serijala u odnosu na druge Bonellijeve stripove koji se mogu naći kod nas je to što se Gein lik vremenom razvija i što je priča došla do kraja, a uz to pretrpela i ogromnu promenu pred kraj serijala. Njena glavna protivnica Diva, inače monstrum iz ko zna koje dimenzije, takođe je vrlo jak ženski lik.


9. KNIVES CHAU

Ko je ona: Bivša i jako mlada devojka nehajnog šarlatana Scotta Pilgrima, koji se nije baš lepo poneo prema njoj. Vremenom, Knives je uspela da postane jedan od naših najdražih likova, iako verujemo da to nije bila originalna namera autora.

Gde se pojavljuje: U kultnom serijalu Scott Pilgrim Bryana Lee O`Malleya.

Zašto je volimo: Od kada joj je Scott slomio srce Knives je postala vrlo čudna i naprasita. Međutim, upravo način na koji su njene akcije prikazane u stripu doveo je do toga da nam ovaj devojčurak postane daleko draži od Scottove najveće ljubavi Ramone Flowers. Uz to, jedan od najslađih momenata u serijalu bio je onaj u kojem Knives nije uspela da sakrije smešak kada joj je sluđeni Scott, koji je tada imao neke probleme sa Ramonom, rekao da misli da ga nova devojka mrzi. Iako smo znali kako se priča završava, nastavili smo da navijamo za nju čak i u filmu Scott Pilgrim vs. The World.


8. ORACLE

Ko je ona: Prva Batgirl, pravog imena Barbara Gordon, inače ćerka komesara Gordona. Ime Oracle (Prorok) preuzela je pošto ju je Joker upucao u Mooreovoj viziji serijala (a verujemo da to nije jedino što joj je uradio). Ta nesreća ostavila je Barbaru u invalidskim kolicima.

Gde se pojavljuje: Čitaoci su je kao Batgirl upoznali davne 1967. godine. Kao što je spomenuto, sposobnost hoda je izgubila u stripu The Killing Joke (prošle godine ga je domaći izdavač Phoenix Press objavio pod nazivom Ubistveni vic), a kao Oracle trenutno igra u serijalu Birds of Prey, gde je predstavljena kao lider ženskog tima superheroja. Ona više ne učestvuje u borbama, ali je nezamenjiva zbog svoje izvanredne inteligencije i zbog toga što je vremenom postala vrsan haker.

Zašto je volimo: Invaliditet je motiv koji se u svetu stripa vrlo često zaobilazi i zbog toga je na američkom tržištu Oracle u ovom momentu sasvim jedinstven lik. Ali, na kraju krajeva, ona je užasno pametna i to je ono što najviše volimo kod nje.


7. JULIA

Ko je ona: Julia je još jedna Bonellijeva junakinja koju ćemo uvrstiti na ovu listu. Po zanimanju je profajler i specijalizovana je za serijske ubice.

Gde se pojavljuje: U poslednjih par godina se serijal koji opisuje njene slučajeve, a ujedno nosi i njeno ime, uvrstio na listu najprodavanijih serijala ove kuće u rodnoj Italiji. Kod nas ga izdaje Darkwood.

Zašto je volimo: Da se ne lažemo, Julia je jako lepa. Njen lik urađen je po uzoru na klasičnu lepoticu Audrey Hepburn. Julia je, takođe, izuzetno promoćurna, hrabra i uporna, te zato dobro radi svoj posao, ali ono što nas kod nje najviše privlači je njena emocionalnost i nesvakidašnja ženstvenost. Istovremeno biste želeli da je zaštitite, ali uz to znate da se na nju uvek možete osloniti.


6. HELGA

Ko je ona: Verna supruga odvažnog vikinškog ratnika Hogara Strašnog.

Gde se pojavljuje: Trenutno na trećoj stranici Politikinog Zabavnika. Jedan je od glavnih likova serijala kojeg je 1973. godine kreirao nenadmašni Dik Browne.

Zašto je volimo: Zato što uvek uspeva da izađe na kraj sa onom mrcinom Hogarom i zato što odlično kuva. Jedna je od retkih strip domaćica (i to nimalo očajnih), pa tako i jedina na ovoj listi. Posvećena je majka i supruga koja ne trpi gluposti (iako im je svakodnevno okružena) i uvek je spremna da odbrusi, onako smireno, ali drsko, kako samo ona može. Pored svega, Helga za mnoge od nas predstavlja prvu ženu u stripu koju smo ikada upoznali i stoga ćemo je uvek voleti.


5. ENID COLESLAW

Ko je ona: Ona je kraljica svih cinika. Socijalno neprilagođena mlada devojka koja se protiv svoje volje nalazi na prekretnici života.

Gde se pojavljuje: U kultnom grafičkom romanu Ghost world (novosadski Komiko ga je prošle godine objavio pod imenom Svet duhova). U filmskoj adaptaciji stripa glumi je odlična Thora Birch.

Zašto je volimo: Hmmm... pa, pitanje je da li iko zaista voli Enid. Činjenica je da se njenoj inteligenciji mnogi dive i u njenom liku prepoznaju svoju potencijalnu najbolju drugaricu, nekima predstavlja ikonu stila, nekima uzor, a u rečniku stranih pojmova njena slika sigurno stoji uz izraz teenage angst. Za razliku od pojedinih likova sa ove liste, mi ne bismo voleli da budemo Enid. Istinu govoreći, ona je gruba, nesimpatična, ne zna šta želi u životu, a uz sve to, motiv umiranja prijateljstva između Enid i njene najbolje drugarice u stripu je prikazan doista bolno. Ipak, neosporna je činjenica da od svih ženskih likova koje smo upoznali čitajući stripove, Enid u suštini najviše liči na nas.
4. KIM PINE

Ko je ona: Ako je Enid Coleslaw kraljica cinizma, onda je Kim Pine, recimo, princeza. U slobodno vreme bubnjarka benda Sex Bob-Omb.

Gde se pojavljuje: U serijalu o Scottu Pilgrimu, ali za razliku od pomenute Knives Chau, Kim nije romantično vezana za ovog srcelomca. Dobro, jeste bila ranije, ali to sad nije bitno.

Zašto je volimo: Osim što je izuzetno duhovita, Kim predstavlja glas razuma u svom raznovrsnom društvancetu. Mnoge ljubiteljke stripova volele bi da budu baš Kim Pine. Ona je drčna, iskrena, zabavna, jako je dobar prijatelj i simbol deadpan humora u stripu. No, nije nam promaklo da je Kim ipak malo nesigurna u sebe i voleli bismo da postoji način da joj poručimo da nema razloga da bude. Jako nam je žao što nije dobila više prostora u serijalu, pa tako i u filmskoj adaptaciji. Verujemo da bi strip posvećen njoj (a koji ne broji samo četiri strane) zadovoljio mnoge fanove.


3. WONDER WOMAN

Ko je ona: Simpatična Diana je jedna od najbitnijih i najmoćnijih superjunakinja ikada prikazanih u stripu. Oličenje ženske moći, ratnica Amazonka koja živi u današnjem svetu. Budući da je u DC Univerzum ušla davne 1941. godine, može se reći da je „danas“ za nju relativan pojam.

Gde se pojavljuje: Diana već 72 godine glumi Wonder Woman u istoimenom serijalu, a povremeno se pojavljuje i u drugim naslovima kuće DC Comics.

Zašto je volimo: Zato što je vodeća ženska figura u prvenstveno muškom svetu. Njen lik kreiran je za vreme Drugog svetskog rata u doba kada su muškarci odlazili da ratuju daleko od kuće, a žene ostajale da se staraju o porodici, brinuvši o svojim domovima i popunjavajući prazna radna mesta u fabrikama i kompanijama širom Amerike. U prvom stripu u kojem se pojavila Diana se borila protiv Sila osovine koje su učestvovale u ratu. Ona je tada postala simbol Amerike, simbol ženske snage i hrabrosti. Kada su se po završetku rata muškarci vratili svojim kućama, a žene u kuhinju, Wonder Woman izgubila je na svojoj autentičnosti. Ubrzo njen karakter nije više bio tako jak, muške superkolege su joj sve više priskakale u pomoć, a potom je došlo i do sve veće seksualizacije njenog lika. Ipak, i pored svih problema, ona je opstala na sceni. Danas Wonder Woman opet pleni svojom ljupkošću i junaštvom. Novi scenaristi vratili su joj ugled i više joj ne prilaze kao dvodimenzionalnom stereotipu superžene, već su joj podarili vanrednu snagu, osećajnost i mudrost. Wonder Woman je tako ponovo postala idol mnogih mladih žena i uspela da privuče neku sasvim novu publiku.


2. MICHONNE

Ko je ona: Jedan od najhrabijih i najsrčanijih (ženskih) likova koji su se pojavili u stripu.

Gde se pojavljuje: U serijalu The Walking Dead. Ovaj serijal, to jest, njegov prvi deo, izdao je Darkwood pod nazivom Okružen mrtvima.

Zašto je volimo: Može se reći da smo na ovo pitanje odgovorili predstavljajući je. U nekoj davnoj stvarnosti pre najezde zombija, Michonne je bila prosečna žena iz komšiluka. Onog momenta kada su njen brat i momak postali hodajući mrtvaci Michonne je uzela katanu u ruke i rešila da preživi po svaku cenu. I preživela je... mnogo toga. Retko koji lik je ikada na stranicama stripova prošao kroz tako mučne i brutalne scene, a još je manje onih čijim mukama smo prisustvovali na takav način. Recimo samo da ni crtač serijala Charlie Adlard nije bio siguran u to da li tako užasavajuće, pa i kontroverzne scene treba zaista da predstavi na papiru. Ali Michonne ne bi bila Michonne kakvu znamo i volimo, a zasigurno ne najbolji lik u serijalu, da se nije osvetila na još britalniji način. Michonne je borac u pravom smislu te reči. Poštena, mudra, hrabra i jaka. No, uprkos svemu, uprkos svim izazovima i tragedijama kroz koje je prošla, njen lik krasi ljudskost i iskrenost kakva se retko sreće. U televizijskoj adaptaciji stripa koju ponekad volimo, a ponekad mrzimo, Michonne tumači hipnotišuća Danai Gurira koja se pokazala kao stvorena za ovu ulogu.DEATH

Ko je ona: Smrt. Jedna od sedam Svevremenih koji su stariji od svega na ovom svetu, a možda i od samog univerzuma. Sićušna, bleda devojka vedrog pogleda na život.

Gde se pojavljuje: U genijalnom grafičkom romanu Sandman Neila Gaimena. Prošlog leta u San Dijegu, čuveni pisac je objavio da nove nastavke serijala možemo očekivati ove godine. Recimo da nas davno neka vest nije tako obradovala. Sandman je kod nas na kratko izlazio u okviru izdavačke kuće Beli Put, a verujemo da će Fibra u neko skorije vreme izbaciti svoja izdanja.

Zašto je volimo: U ovom slučaju nije toliko bitno zašto je mi volimo, već ono što je o Smrti rekao sam Gaiman: „Mislim da sam se zaljubio u nju, pomalo. Zar nije to glupo? Ali to je bio kao da je poznajem. Kao da je ona moja stara, draga prijateljica. Od onih osoba kojima možete sve da kažete, bez obzira koliko loše, i one će vas i dalje voleti, zato što vas znaju. Želeo sam da idem sa njom. Želeo sam da me primeti. A onda je ona prestala da hoda. Pod mesečevom svetlošću, zaustavila se. Pogledala u mene. Možda je pokušavala da mi kaže nešto. Verovatno nije znala da sam tu. Ali ja ću je uvek voleti. Celog života.“


UPDATE!

Ko radi, taj i greši... I eto tako, mi smo uspeli da zaboravimo jednu od najbitnijih, a za mnoge od naših čitalaca najvoljeniju damu iz sveta stripa. To što smo je zaboravili možda bi bilo donekle opravdano da osoba koja je napisala ovaj tekst nema u sopstvenom ormaru majicu sa upravo ovom slikom (?!). Eto, i takve stvari se dešavaju...

Modesty Blaise je čuvena strip junakinja koju je 1963. godine osmilsio Peter O'Donnell, a ujedno je i glavni lik krimi serijala koji po njoj nosi ime. Mnoge stvari je u životu naučila na teži način i izrasla u zavodljivu, sposobnu i mudru damu. Danas predstavlja idol mnogih, a nekima i jedinu istinsku feminističku heroinu u stripu.

Njenom liku je posvećeno par filmova, a neko vreme se pričalo čak i da Tarantino priprema film zasnovan na serijalu (u njegovom čuvenom ostvarenju Pulp Fiction, John Travolta prikazan je kako čita američko izdanje ovog stripa, i to u klozetu). Hrvatski Strip centar Tino s vremena na vreme i dalje izdaje naslove o Modesty, a brojne domaće strip revije objavljivale su ranije njene epizode.

Još jednom, hvala vam što ste nam ukazali na grešku i izvinite na propustu.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (5)
jirte (neregistrovan) @ 05. maj 2013. 04:59 #1
kurve bgt makni mi ih bgt jbt
0 0
(neregistrovan) @ 22. jul 2013. 09:22 #2
a maggie i hopey iz love&rockets?
??
0 0
(neregistrovan) @ 17. avg 2013. 09:40 #3
A šta je sa Cat Claw?
0 0
Medusa (neregistrovan) @ 11. nov 2013. 01:13 #4
A Tank Girl!?:)
0 0
Serpieri (neregistrovan) @ 12. nov 2015. 22:40 #5
Lazni moralisti izostavili Druunu! Fatalistički igrac sudbinom i igračka sudbine. Najbolja od najboljih !
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije