6. izdanje Stripolis festivala ovog vikenda u Zrenjaninu
15. sep 2015. @ 13:27  |  vesti

6. izdanje Stripolis festivala ovog vikenda u Zrenjaninu

Šesti Festival stripa – STRIPOLIS – biće održan u Zrenjaninu od 17. do 19. septembra 2015. godine. Svečano otvaranje Festivala zakazano je za četvrtak, 17. 9. u 19 časova u Holu Kulturnog centra Zrenjanina.

Na događaju možete očekivati promociju novog broja časopisa autorskog i internacionalnog stripa Stripolis, veliki broj izložbenih postavki, radionica i razgovara na temu stripa biće održano na više lokacija u gradu uz prisustvo velikog broja eminentnih strip autora.

Karakteristika ovogodišnjeg festivala stripa, jeste to što su gosti - gošće. Specifičnost ženske poetike u oblasti stripa, ilustracije i animacije svojim radovima predstaviće:

Marina Milanović - ilustrator i grafički dizajner – Novi Sad
Marica Kicušić – ilustrator, animator i grafičar - Vrnjačka Banja
Jelena Vasiljević – ilustrator i strip crtač – Titel
Emma Fick - illustrator – Cavington (USA)
Mina Cvetinović - autor vizuelnih efekata i animiranih filmova, docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu - Novi Sad

Gošće će tokom festival održati zanimljive radionice animacije i ilustracije, pa se pozivaju svi zainteresovani građani da učestvuju u njima.


O gošćama festivala:

Mina Cvetinović je docent je Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u oblasti animacije i vizuelnih efekata. Angažovana je za izradu vizuelnih efekata u filmu Emira Kusturice "Na mliječnom putu". Realizovala je radionicu animiranog filma "Izbanimaonica" 2014. godine u okviru koje je sa polaznicima napravila animirani film "Klackalica" koji je na festivalu "See a Paris" osvojio nagradu za najbolji animirani flim.

Marica Kicušić je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku primenjena grafika. Dobitnik nagrade za animaciju SAE Instituta Beograd zatim za animaciju „život u ramu“ na 8. festival Balkanima, grafiku (specijalna nagrada za exlibris na temu Pola veka Televizije Beograd), ilustraciju (nagrada LICE KNJIGE za najbolje ilustrovanu knjigu u 2012. godini, Zagreb, Education for All Global Monitoring Report art contest, Honorary mentions).

Jelena Vasiljević je diplomira 2014. godine uz godišnju nagradu departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline „Grafičke komunikacije“ za školsku 2013/14 godinu. Trenutno je na master programu departmana likovnih umetnosti u Novom Sadu.

Marina Milanović je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na osnovnim studijama 2012. godine, na odseku za Grafičke komunikacije, a na master studijama 2014. godine, u klasi Ivice Stevanovića, na predmetu Grafika knjige. Uglavnom koristi tradicionalne crtačke i slikarske tehnike. Radovi su joj publikovani u knjigama i časopisima. Dobitnik je Počasnenagrade na Međunarodnom bijenalu ilustracije Zlatno pero 2013. godine,za seriju ilustracija Priče o Crvenokosi.

Ema Fik je Amerikanka koja je odrastala je slušajući priče o precima koje je za vreme Drugog svetskog rata spasao Srbin Nikola Petrović. Kada je odrasla, rešila je da poseti Srbiju i, oduševljena specifičnostima života u našoj zemlji, napravila je duhoviti ilustrovani vodič i pronašla svoj budući poziv.

– Ilustracije su samo deo onoga što sam doživela u Srbiji. Srbi su veoma topao i otvoren narod! Ja jednostavno nemam reči kojima bih mogla na bolji način da vas opišem osim da ste predivni! Odista, divim se balkanskom umeću življenja. Uprkos teškoćama uspeli ste da sačuvate svo svoje blago na Zemlji, pa čak i da ga podelite s drugima – priča srdačna Ema dodajući da je pored istraživanja porodične istorije, u Srbiju stigla i kako bi kao stipendista Fulbrajtovog programa predavala engleski jezik. Njena knjiga "Snippets of Serbia" dozivela je neviđen uspeh.

Više informacija o festivalu pročitajte na Fejsbuk stranici događaja.

Kliknite na sliku kako biste pročitali program festivala:

Povezane teme: stripolis
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije