6 stripova koji nisu doživeli zasluženu filmsku adaptaciju
28. dec 2012. @ 11:25  |  portreti, recenzije, intervjui

6 stripova koji nisu doživeli zasluženu filmsku adaptaciju

Stripovi su postali idealan izvor materijala za pravljenje blokbaster filmova, tako da nas ni ne čudi relativno nagli zaokret Holivuda prema našem strip kutku koji je, u poslednjih par godina, zaista uzeo maha. Ali, kao što se to često dešava, neki zaista odlični stripovi nisu doživeli svoje adaptacije, budući da je, pre ili kasnije, došlo do zastoja u produkciji. S druge strane, neki od njih jesu adaptirani za veliko platno, ali ne na način koji bi zadovoljio odane fanove. Zato vam, ovaj put, predstavljamo šest otkazanih projekata koje nikada nećemo preboleti.1. Juctice League Georga Millera


2007. godine, Warner Bros. je počeo sa radom na realizaciji filmske adaptacije ovog stripa. Šta više, septembra iste godine, ovaj studio je najavio da će rediteljsku palicu držati proslavljeni režiser George Miller (Mad Max, Happy Feet), kao i to da je za film obezbeđen sasvim pristojan budžet. Glumac Armie Hammer trebao je da tumači ulogu Batmana, Megan Gale je trebala da bude Wonder Woman, reperu Commonu je bila posvećena uloga Green Lanterna, a Adam Brody je trebao da glumi junaka po imenu Flash. Ipak, projekat je sasvim iznenada otkazan zato što je, po osnivanju kuće DC Entertaintment, studio promenio stav o pravljenju filmova o superherojima.

2. Doctor Strange

Pre nego što je Guillermo del Toro postao onoliko popularan koliko je danas, radio je na svakojakim projektima, a jedan od njih, adaptacija stripa Doctor Strange, zvučao je doista interesantno. 2008. godine, kada je del Toro napokon počeo da radi na projektu, angažovao je čuvenog pisca Neila Gaimena za potrebe pisanja scenarija. Gaimen je tada bio poznat kao autor nekoliko vrlo cenjenih romana i grafičke novele Sandman, a par godina potom njegov scenario za film Coraline bio je nominovan za Oskara. I sama pomisao na to da će u bioskope doći fantastična priča iza koje stoje ova dva majstora obradovala je mnoge, ali film, ipak, nikada nije ugledao svetlost dana.


3. Wolverine Darrena Aronofskog

Prva ekranizacija stripa o jednom od najmoćnijih junaka iz X-Men ekipe doživela je pristojan uspeh, ali je, po originalnoj zamisli, ovo ostvarenje trebalo sasvim drugačije da izgleda. Naime filmsku adaptaciju mini serijala koji su stvorili Chris Claremont i Frank Miller, trebao je da režira Darren Aronofsky (Black Swan, Requiem for a Dream). Iako filmski opus ovog umetnika to ne potvrđuje, Aronofsky je poznat kao strastveni fan stripova i neko vreme su se svi slagali oko toga da bi bilo zaista interesantno videti njegovu viziju već poznate superherojske priče.


Ipak, Aronofsky je iz određenih razloga odustao od ovog projekta, a njegovo mesto je zauzeo režiser James Mangold. Izvorni materijal i glavni glumci su ostali isti, ali nedostatak Aronofskog opisaćemo, ipak, kao neopisivo veliku štetu.

4. Fantastic Four Chrisa Columbusa

Mnogo pre filma o Fantastičnoj četvorci iz 2005. godine, Chris Columbus (Harry Potter, Home Alone, The Goonies), popularan kao režiser koji je oživeo heroje naše mladosti, pa tako i junake nekih novih generacija, bio je angažovan na ovom projektu, a šuška se da je na istom radio čak nekoliko godina. Ipak, desio se Harry Potter i Columbus nije mogao da se posveti Četvorci onoliko koliko je hteo, te je za njih ostao vezan samo kao producent. Kraj priče svi znate - film Fantastic Four doživeo je fijasko, a priča o malom čarobnjaku osvojila je srca gledalaca (i čitalaca) širom sveta. Ipak, nas i dalje zanima kako bi film o četvoro superheroja prošao da je za kasting, scenario i režiju bio zadužen upravo Columbus.

5. Dazzler: The Movie

Verovali ili ne, ovaj projekat je započet 1980. godine, kada je produkcijska kuća Casablanca Records predložila Marvelu da zajedno rade na jednom sasvim jedinstvenom projektu. O čemu je reč? Pa, ideja je bila ta da ove dve kuće zajedno osmisle ženski lik koji bi u isto vreme debitovao na stripskoj i muzičkoj sceni. Marvel je odmah počeo da radi na novom serijalu o devojci koja zvučne vibracije može da konvertuje u energiju i svetlost. Serijal je, originalno, trebao da okupi veliki broj šarenolikih likova iz sveta muzike i šou biznisa. Tako su u svet stripa, bar na kratko, kročili Cher, Robin Williams i velika rok grupa KISS. Junakinja Dazzler živi i dalje na stranicama šarenih albuma, a uspela je čak i da se uvuče u X-Men redove. Ipak, ideja o filmu nikada nije do kraja realizovana.

6. Wonder Woman Jossa Whedona

Pre nego što je Whedon napravio jedan od najuspešnijih filmova za Marvel (govorimo, naravno, o ovogodišnjem hitu The Avengers), Warner Bros. je ovog reditelja angažovao na projektu zvanom Wonder Woman. Ovaj potez se nikome nije učinio čudnim, s obzirom da je Wonder Woman najpopularnija strip junakinja u Americi već dugi niz godina, a Whedon poznat kao kreator jednog od najuspešnijih ženskih televizijskih likova, Buffy, ubice vampira. Pored toga, Whedon je poznat i kao otvoreni feminista, čija dela neskriveno odišu tom ideologijom. I, šta je uopšte moglo da pođe po zlu, pitamo se mi? Očigledno, sve. Čelnicima studija Warner Bros. se, maltene, ništa što je Whedon uradio nije svidelo. Nisu im se svidele neke već snimljene scene, ni scenario, pa ni Whedonova ideja da Cobie Smulders (najpoznatija kao Robyn iz TV serije How I Met Your Mother) glumi glavnu ulogu. Pošto je Wonder Woman skinuta sa dnevnog reda, Whedon je izjavio da producenti nisu pokazali dovoljno entuzijazma za ovaj projekat, ali da bi se on njemu rado vratio ukoliko se stvari promene. Da li će do toga ikada doći, ostaje još uvek pitanje. Zanimljivo je da ni TV serija o ovoj junakinji, na kojoj je radila televizijska mreža NBC, takođe, nikada nije zaživela. Sve u svemu, stvarno nam nije jasno šta ljudi imaju protiv jadne Wonder Woman?!

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
mister jo (neregistrovan) @ 27. jan 2015. 15:42 #1
stripovi sa superherojima su malo prevazidjeni
0 0
(neregistrovan) @ 31. jul 2015. 14:19 #2
Pa I nisu ja ih volim mada o ukusima se ne raspravlja
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije