27. sep 2017. @ 08:45  |  vesti

Sutra otvaranje Salona stripa u Beogradu

SKC Beograd, od 28. septembra do 1. oktobra 2017.

Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd (SKC) ima čast da vas pozove na otvaranje 15. po redu Međunarodnog salona stripa 28. septembra od 19 časova.

Redosled aktivnosti na otvranju i svečanoj ceremoniji festivala:

19:00 OTVARANJE IZLOŽBI SALONA U SVIM PROSTORIMA SKC-a

19:30 Velika Sala: PRATEĆI PROGRAM - OTVORENO KOSPLEJ TAKMIČENJE SALONA STRIPA 2017.

20:00 Velika Sala: PREDSTAVLJANJE GOSTIJU SALONA / DODELA NAGRADA I PRIZNANJA

Gosti salona ove godine su: Gian Alfonso Pacinotti – Gipi (Italija), Dejan Nenadov (Srbija/Holandija), Olivier Dobremel – Dobbs (Francuska), Nicolas Grivel (Francuska, gost Izdavačke Kuće Komiko, Novi Sad), Vjeran Juhas (Hrvatska), Vibor Juhas (Hrrvatska)

Specijalno priznanje salona za doprinos srpskom stripu ove godine pripada Marku Stojanoviću iz Leskovca. Za najboljeg izdavača inostranih izdanja proglašena je beogradska kuća Darkwood, dok će novosadski Komiko poneti nagradu za najboljeg izdavača domaćeg stripa u protekloj godini. Osim ovih, na Salonu će biti dodeljene nagrade u okviru zvaničnog konkursa.

Salon će biti otvoren do 1. oktobra.

Nastavak ++
Strip kao duboka i višeznačna poezija
17. mar 2016. @ 12:18  |  portreti, recenzije, intervjui

Strip kao duboka i višeznačna poezija

Vanja Onirik Urukalo, Metanoja, Bratstvo duša, Zagreb, 2015

Strip-album Metanoja novosadskog autora Vanje Onirika Urukala na prvi pogled privlači pažnju odsustvom osnovnih informacija na koricama: nema naslova na prvoj, takozvanoj naslovnoj strani; nema impresuma sa osnovnim podacima o izdanju, autoru i izdavaču; čak ni stranice nisu numerisane – jedino što korice sadrže su autorovi crteži koji su izabrani iz samog albuma.

Nastavak ++
U petak promocija novog grafičkog romana kuće Komiko
02. feb 2016. @ 11:53  |  vesti

U petak promocija novog grafičkog romana kuće Komiko

Crna ovca, Kralja Aleksandra 10, Novi Sad, 5. februar 2016.; 20h

U petak 5. 2. u novosadskom klubu Crna ovca održaće se promocija novog naslova u našoj centralnoj ediciji "Prvi izbor", grafičkog romana "Arleri" savremenog klasika frankofone scene Edmona Bodoena.

O samom delu i umetnosti Edmona Bodoena govoriće Đorđe Milović, a knjiga će se prodavati po promotivnoj ceni.

- Kroz razgovor koji vode ostareli slikar i njegov model, umetnik se bavi promišljem svega što zna o ljubavi i, vrlo konkretno, odnosu koji muškarci i žene imaju u sferi ljubavnog doživljaja i telesne ljubavi.

Slikajući ovu priču (u kojoj se prepoznaju autobiografski elementi), Bodoen svoje spoznaje i osećanja evocira suptilno i poetično, uz dašak melanholije - navodi se u saopštenju.

Događaj možete pogledati i na njegovoj Fejsbuk stranici.

Nastavak ++
Ovog petka u Novom Sadu tražimo izgubljenog člana Bitlsa!
14. dec 2015. @ 18:21  |  vesti

Ovog petka u Novom Sadu tražimo izgubljenog člana Bitlsa!

18. decembar, Kosovska 21a, sa početkom od 19 časova

Nedavno otvorena novosadska galerija "G Spot" i kafe Graffiti ugostiće ovog petka dve promocije posvećene stripu.

Prva se odnosi na premijeru grafičkog romana "Baby's in Black" mladog nemačkog umetnika Arnea Belstorfa. Roman obrađuje "hamburške godine" tada još nepoznatog benda iz Liverpula i priču o Stjuartu Satklifu, izgubljenom "petom Bitlsu".

Ovaj rad jednog od najvažnijih predstavnika "novog nemačkog stripa" nastao je na osnovu njegovih razgovora sa čuvenom fotografkinjom Astrid Kirher, partnerkom Stjuarta Satklifa, koja je u velikoj meri zaslužna za vizuelni identitet grupe (što bi se reklo "od šiški do crnih rolki") koji je proizveo čuvenu Bitlmaniju.

Nastavak ++
Ilustracija i strip u četvrtak ulaze u Muzej Vojvodine!
07. okt 2015. @ 15:18  |  vesti

Ilustracija i strip u četvrtak ulaze u Muzej Vojvodine!

Četvrtak, 8. oktobar 2015.; Muzej Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

Muzej Vojvodine u Novom Sadu poziva vas na specijalnu izložbu pod sloganom "Uvedimo strip i ilustraciju u muzeje!".

Otvaranje izložbe je najavljeno za četvrtak, 8. oktobar i 19 sati.

Izložba je nastala kao rezultat rada i druženja petoro umetnika na ovogodišnjoj, 19. po redu, Likovnoj koloniji Muzeja Vojvodine, koja je po prvi put bila u znaku ilustracije i stripa. Održana je od 26. do 29. avgusta u Dvorcu u Kulpinu. Na njoj su učestvovali: Branko Đukić, Mileta Poštić, Ivica Stevanović, Marina Milanović i Jelena Vasiljević.

Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Dragana Garić.

Sponzor događaja je kompanija Eipix.

Katalog izložbe pogledajte ovde:

Nastavak ++
Niški festival stripa od 23. do 26. aprila
08. apr 2015. @ 10:00  |  vesti

Niški festival stripa od 23. do 26. aprila

Niško sajmište, 23. do 26. april

Drugi po redu Međunarodni Festival Stripa NiFest, počinje 23. aprila u Nišu i trajaće do 26. Aprila.

Organizator ovog festivala, udruženje ljubitelja stripa Branko Plavšić, obezbedilo je gostovanje nekih od najpopularnijih kako italijanskih strip autora: Alesandra Nespolina, Valtera Venturija, Marčela Manđatinia, tako i desetak najvećih imena domaćeg stripa, među kojima su: Lazo Sredanović, Darko Perović, Vladimir Krstić – Laci, Zdravko Zupan, Mikica Ivanović, Zoran Tucić, Zoran Stefanovič, Vlada Vesović, Siniša Radović, kao i Aleksandar Sotirovski iz makedoniije...

Četvorodnevno trajanje festivala biće obeleženo obiljem kvalitetnih programa, predavanja, tribina, izložbi, zatim sajmom stripa, strip prezentacijama, a za najmlađe je organizovana škola stripa.

U okviru pratećeg programa u klubu scena nastupiće neki od najpopularnijih niških rock bendova.

Za sve programe NiFesta ulaz je slobodan. Više informacija nađite na oficijelnom sajtu NiFest-a.

Nastavak ++
Strip izložba s Teslom u glavnoj ulozi ove subote u Beogradu
14. feb 2015. @ 10:03  |  vesti

Strip izložba s Teslom u glavnoj ulozi ove subote u Beogradu

Galerija Štab, Crnogorska 10, Savamala - Beograd; 14.02.2015. početak u 19h.

Ove subote u od 19 časova galeriji Štab u Beogradu očekuje nas multimedijalna izložba zanimljivog koncepta. Naziv joj je Nikola Tesla - Energy & Light i u njenom okviru videćete izložbu stripa s Teslom u glavnoj ulozi i ekskponata u vidu neonskih lampi. Osim toga, izložbu će pratiti live acid psychodelic performans benda Zontag.

Među pomenutim neonkama naći će se par koje je je Tesla lično dizajnirao, kao što je lampa u obliku ćirilićnog natpisa "ЗMAJ" posvećena pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Bend Zontag čine dva iskusna muzičara, a to su Peđa Wolff Vuković (Igra staklenih perli) koji svira na elektronskim perkusijama i Vladimir Nedeljković Nedelja koji svira synth giraru i peva.

Izložba je, u suštini, urađena po stripu Energy and Light (2008) koji je pratio istomeni CD s muzikom Zontaga. Od muzike se čuje samo glas gitara i elektromagnetni talasi iz kosmosa

Zanimljiva je činjenica da je ova izlozba je prosla kroz vise zemalja: Nemačku, Austriju, Majđarsku, BiH, Grčku, Makedoniju, a posetila je i više muzeja kao što su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Grada Novog Sada, te Muzej Zmaj Jovan Jovanovic.

Više o ovom događaju i autorima možete pročitati ovde.
Nastavak ++
 ComiX Connection - izložba alternativnog stripa u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
23. jan 2015. @ 12:55  |  vesti

ComiX Connection - izložba alternativnog stripa u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

23.01. - 15.02. 2015., MSUV, Novi Sad

U petak 23. januara 2015. sa početkom u 19h u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, otvara se ComiX Connection, izložba posvećena alternativnom stripu.

Srbija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Rumunija – 5 zemalja – 5 različitih istorijskih razvoja – 5 različitih kulturnih i umetničkih scena. Svim ovim zemljama je pak zajednički fenomen nezavisnog stripa, nazvan i no school ili not aligned Comic (nesvrstani strip), sasvim drugačiji od mejnstrim stripa, koji se u velikom stilu predstavlja na tržištu.

Različiti politički, društveni i kulturni uslovi u ovih pet zemalja direktno su uticali na različito razvijanje alternativne strip scene. Dok razvoj nezavisnog stripa u Mađarskoj tek predstoji, u Srbiji i Hrvatskoj je on sada u punom jeku. U Rumuniji je strip scena krajnje raznovrsna.

Nastavak ++
12. Međunarodni Salon stripa ovog vikenda u Beogradu
25. sep 2014. @ 14:31  |  vesti

12. Međunarodni Salon stripa ovog vikenda u Beogradu

Beogradski SKC, 25-28.09.2014.

Kao i svakog septembra, Studentski kulturni centar Beograda organizuje najveći strip događaj godine, a najnovije izdanje Salona održaće se od 25. do 28. septembra.

Priča o ovom događaju je dobro već poznata: Salon je koncepcijski zasnovan na: takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovog početka do danas; afirmaciji mladih; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.

Od programa ove godine izdvajamo gostovanje Manuela Fiora, jednog od najzanimljivijih evropskih autora mlađe generacije koje Salon organizuje uz novosadsku kuću Komiko.

Takođe, jedna od najvećih atrakcija ove godine je drugi po redu Cosplay sa temom likova iz sveta stripa i fantastike. Priznajemo da jedva čekamo da vidimo kakve će sve kostime predstaviti učesnici.

Nastavak ++
Danas se otvara prvi strip festival u Nišu - NiFest
23. apr 2014. @ 18:05  |  vesti

Danas se otvara prvi strip festival u Nišu - NiFest

Nifest - Međunarodni Festival Stripa Niš, 23-27. april 2014. Niško sajmište na Vizantijskom bulevaru

U sredu 23. aprila zvanično se otvara prvi festival stripa u Nišu - NIFEST. No, bez obzira što ovo rade prvi put, Nišlije (tačnije: striparnica "Južni Darkwood" i grafičko izdavačko društvo "Medivest") su publici pripremile bogat program sa vrlo zanimljivim gostima.

Pa tako, na prvoj liniji imamo Bonelijeve glavne igrače - čuvenog crtača Đovanija Fregierija i čoveka koji od prošle godine stoji na poziciji urednika serijala Dylan Dog, Roberta Rekjonija. Malo je reći da od ovog čoveka očekujemo mnogo jer se radi o jednom ambicioznom, intrigantnom i ludački zanimljivom scenaristi za kojeg se nadamo da će Dylana izvaditi iz kolotečine u koju je upao (a sudeći po epizodama koje smo imali da pročitamo, čini nam se da je ovaj pisac na dobrom putu to da ostvari).

Zatim, tu su i Đanfilipo Zangla, jedan od osnivača italijanskog fan kluba Dylana Doga, te makedonski autor Aleksandar Sotirovski, ali i neki domaći igrači - Darko Perović, Aleksa Gajić, Vladimira Krstić Laci, Mirko Čolak.

I okviru festivala održaće se različite izložbe, predavanja, tribine, ali i školske strip radionice.

Nastavak ++
Vučine  2: Vučine 2: Nasljednik
23. okt 2012.  |  stripovi

Vučine 2: Vučine 2: Nasljednik

2x2

Vučine 2
Datum izdavanja: 23. okt 2012.
56 str.

U pitanju je nastavak stripa hrvatske autorice Sonje Gašperov, koji je izašao prošlog aprila.
Nastavak ++
Ugovor s Bogom
15. feb 2010.  |  stripovi

Ugovor s Bogom

Samizdat B92

Datum izdavanja: 15. feb 2010.
200 str.

.
Nastavak ++
12 3 4 5 6 7  >>  >

Portreti i recenzije