Izložba "Alan Ford trči počasni krug" od 2. decembra u Muzeju Jugoslavije
16. nov 2020. @ 17:58  |  vesti

Izložba "Alan Ford trči počasni krug" od 2. decembra u Muzeju Jugoslavije

U Muzeju Jugoslavije će od 2. decembra biti otvorena gostujuća izložba „Alan Ford trči počasni krug”, koja je bila jedan od najposećenijih slovenačkih kulturnih događaja u 2019. godini.

Biće prikazane 152 originalne table iz ranog perioda (1969–1975), kada je na izradi stripa radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija. Pomenutom izložbom, kao i brojnim redovnim programima, Muzej Jugoslavije će u periodu od 28. novembra do 2. decembra obeležiti ovogodišnji Dan Muzeja, saopštili su organizatori.

Nastavak ++
Kultni strip "Grad greha" (Sin City) uskoro kao TV Serija
18. nov 2019. @ 11:05  |  vesti

Kultni strip "Grad greha" (Sin City) uskoro kao TV Serija

Producentsa kuća Legendary Television i Frenk Miler su postignut dogovor oko adaptiranja kultnog stripa “Grad Greha” u TV seriju. Štaviše, Robert Rodrigez je navodno takođe u pregovorima da se pridruži projektu i vrati u franšizu. Rodrigez i Miler su zajedno režirali filmove “Grad Greha” iz 2005. godine i “Grad Greha: Ubistva Vredna” iz 2014. godine.

Očekuje se da Miler i Rodrigez budu izvršni producenti, dok se još uvek ne zna hoće li se možda njih dvojica vratiti na rediteljske pozicije.

Nastavak ++
Međunarodna strip konferencija "Kragujevac, godine osme"
30. avg 2018. @ 10:12  |  vesti

Međunarodna strip konferencija "Kragujevac, godine osme"

Međunarodna strip konferencija "Kragujevac, godine osme" će se održati u terminu od petka 31. avgusta do nedelje 2. septembra u Kragujevcu u prostorijama Narodne biblioteke Vuk Karadžić (petak 17.00-20.00) i Doma omladine (subota 11.00-21.00 i nedelja 10.00-12.05) uz prisustvo velikog broja autora, izdavača i ljubitelja stripa.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije neformalnog naziva KragujevacComicCon je Italijanski institut za kulturu iz Beograda, uz sponzore kompanije Emisia, Spotter Sova i Smelo studio.

Nastavak ++
Povratak čuvene "Zlatne serije" u izdanju Veselog četvrtka
06. feb 2018. @ 14:25  |  vesti

Povratak čuvene "Zlatne serije" u izdanju Veselog četvrtka

Čuvena Zlatna serija uz koju je odrasla velika većina ljubitelja stripa vraća se na kioske u izdanju beogradske izdavačke kuće “Veseli četvrtak“.

Urednik “Veselog čevrtka“ Dušan Mladenović navodi za B92.net da će to biti “Zlatna serija za 21. vek“. U prvom broju, ovog četvrtka, naravno – Teks, kao odavanje počasti prvom broju stare Zlatne serije.


Nastavak ++
Decembar u znaku Dilana Doga
07. dec 2017. @ 10:00  |  vesti

Decembar u znaku Dilana Doga

2017. ćemo pamtiti po obeležavanju 30 godina od upoznavanja sa Dilanom Dogom u Srbiji, pa je red da je i završimo u istom maniru. Pred vama su 3 načina na koje ćemo odati počast slavnom istraživaču ovog decembra:

#1 Tematski broj revije "Kiša"

Iako je ovo izdanje ugledalo svetlost dana još prošlog meseca, "Kiša" je na prag naše redakcije pala početkom decembra.

Tematsko izdanje o Dilanu Dogu donosi tekstove, ilustracije i intervjue iz ugla brojnih autora mežu kojima su Andrija Mihajlović, Daško Roganović, Ilija Bakić, Zoran Žukanović, Ana-Marija Zaklan, Dejan Ognjanović, Drina Štajnberg i mnogi, mnogi drugi.

Reviju možete poručiti OVDE.

Nastavak ++
Ovo su pobednici konkursa beogradskog Salona
05. okt 2017. @ 10:37  |  vesti

Ovo su pobednici konkursa beogradskog Salona

U okviru nedavno održanog Međunarodnog salona stripa u Beogradu dodeljeno je više nagrada, a neki od pobednika učestvovali su na konkursu Salona.

Grand prix pripao je stripu "Kod urara" koji potpisuju hrvatski scenarista Darko Macan i crtač Fran Strukan.

Darko Macan (Zagreb, 1966) je u svojih gotovo trideset godina profesionalne karijere objavio ukupno šezdesetak naslova. Radio je za izdavače u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Nemačkoj, Danskoj, Sjedinjenim Državama i Francuskoj. Nagrađivan je za stripove, romane za decu i naučnofantastične priče.

Fran Strukan, nesuđeni grafičar, svoj ozbiljni stripovski put počinje na CRŠ-u 2008. godine gde dobija nagradu Mladi lav. Potom radi storibord za marketinške agencije, razne ilustracije te kratke stripove po vlasititom scenariju, do sada uglavnom neobjavljene. Bio je kolorista, jedne (za sada jedine) sveske samoizdatog američkog stripa Food for thought, kao i nekoliko naslovnica za američku Dynamite Ent. koje crta Goran Sudžuka. Po scenariju Krešimira Biuka crta strip Prava Misija objavljen u zagrebačkom fanzinu Endem, a koji tušira Sudžuka. Za britanski Futurequake je ilustrovao dva kratka stripa: Be careful what you wish for i Jungalow.Takođe je tuširao dve epizode Mistera Mačka Roberta Solanovića u albumu Postanak, po scenariju Darka Macana.Nastavak ++
27. sep 2017. @ 08:45  |  vesti

Sutra otvaranje Salona stripa u Beogradu

SKC Beograd, od 28. septembra do 1. oktobra 2017.

Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd (SKC) ima čast da vas pozove na otvaranje 15. po redu Međunarodnog salona stripa 28. septembra od 19 časova.

Redosled aktivnosti na otvranju i svečanoj ceremoniji festivala:

19:00 OTVARANJE IZLOŽBI SALONA U SVIM PROSTORIMA SKC-a

19:30 Velika Sala: PRATEĆI PROGRAM - OTVORENO KOSPLEJ TAKMIČENJE SALONA STRIPA 2017.

20:00 Velika Sala: PREDSTAVLJANJE GOSTIJU SALONA / DODELA NAGRADA I PRIZNANJA

Gosti salona ove godine su: Gian Alfonso Pacinotti – Gipi (Italija), Dejan Nenadov (Srbija/Holandija), Olivier Dobremel – Dobbs (Francuska), Nicolas Grivel (Francuska, gost Izdavačke Kuće Komiko, Novi Sad), Vjeran Juhas (Hrvatska), Vibor Juhas (Hrrvatska)

Specijalno priznanje salona za doprinos srpskom stripu ove godine pripada Marku Stojanoviću iz Leskovca. Za najboljeg izdavača inostranih izdanja proglašena je beogradska kuća Darkwood, dok će novosadski Komiko poneti nagradu za najboljeg izdavača domaćeg stripa u protekloj godini. Osim ovih, na Salonu će biti dodeljene nagrade u okviru zvaničnog konkursa.

Salon će biti otvoren do 1. oktobra.

Nastavak ++
Miletini recepti za srećan život u izdanju Komika
26. sep 2017. @ 10:49  |  vesti

Miletini recepti za srećan život u izdanju Komika

Novosadska izdavačka kuća Komiko ove nedelje, tik pred čuveni Salon stripa u Beogradu, objavljuje svoje prvo stripsko izdanje na engleskom jeziku.

U pitanju je kolekcija stripova pod zajedničkim imenom 111 Recipes for an Extremely Happy Life koje autor Mileta Poštić objavljuje još od 2012. godine. Originalni radovi u virtuelnoj formi mogu se naći na Fejsbuk stranici Mileta's 300 Recipes. Budući da je Poštić ove radove originalno objavljivao na engleskom jeziku, Komiko je odlučio da zadrži tu odluku, a kada i da li ćemo ovaj strip imati prilike da vidimo i na srpskom jeziku ostaje da se vidi.

Nastavak ++
Nick Cave: Biografija u formi stripa uskoro izlazi iz štampe
22. avg 2017. @ 11:16  |  vesti

Nick Cave: Biografija u formi stripa uskoro izlazi iz štampe

Nick Cave je odlučio da nam svoju stvaralačku magiju predstavi na još jedan zanimljiv način. Prošli put to je bilo u formi dokumentarnog mjuzikla 20.000 Days on Earth, a sada ćemo njegovu životnu priču moći da pročitamo u formi stripa.

Pod autorskom palicom Renharda Kleista, 7. septembra ove godine iz štampe izlazi grafički roman naslova Nick Cave: Mercy On Me. Ova knjiga broji 328 stranica i obuhvata razna poglavlja iz "Pećinkovog" života uključujući odrastanje u Australiji, period koji je proveo u bendu The Birthday Part i internacionalni uspeh koji je ostvario sa The Bad Seeds.

Zanimljivo je da je roman originalno napisan na nemačkom jeziku. Prevod na engleski se već može naći u pretprodaji na zvaničnom sajtu ovog muzičara.

Nastavak ++
Korto Malteze: Romantični gusar u prvom svetskom ratu
01. avg 2017. @ 19:56  |  vesti

Korto Malteze: Romantični gusar u prvom svetskom ratu

Prošlo je pola veka od kako je prvi put štampan strip “Balada o slanom moru” Huga Prata (1927-1995); pojavio se u crno-beloj verziji na stranicama prvog broja italijanskog strip magazina “Narednik Kirk”, nazvanog tako po popularnom Pratovom stripu koji je crtao tokom svog radnog boravka u Argentini.
Nastavak ++
12 3 4 5 6 ... 47 48  >>  >

Portreti i recenzije