Agencija Alfa i priča o Nathan-u Never-u
13. dec 2007. @ 17:41  |  portreti, recenzije, intervjui

Agencija Alfa i priča o Nathan-u Never-u

Libellus

Oni koji su čitali Nejtana Nevera znaju da je Agencija Alfa privatna institucija u kojoj radi Nejtan. Novi serijal iz Libellusa koji dodatno objašnjava svet u kome naš junak živi!!! Za one koji nisu dovoljno upućeni evo iscrpne priče o Nejtanu i Agenciji Alfa.

1991. godine na kioscima širom Italije pojavio se prvi broj Nathan Nevera. Bio je to prvi strip iz Bonellijeve radionice koji se bavio tematikom naučne fantastike, a na svu sreću, prvi rezultati bili su odlični tako da je ovaj lik na samom početku stekao široki krug čitalaca. Sam Sergio Bonelli godinama je bio zaljubljenik u naučnu fantastiku, pratio je romane, knjige i filmove te tematike, a posebno su ga oduševljavali filmovi kao što su Blade Runner, Terminator, Alien, stoga je u svojoj izdavačkoj kući želeo da uvrsti lik s takvom tematikom. Traženje pravog lika trajalo je dosta dugo, da bi krajem 80-ih konačno dobio na sto zanimljiv scenario sa razrađenom pričom i glavnim likovima. Tvorci Nathan Nevera su Michelle Medda, Antonio Serra i Giuseppe/Bepi/ Vigna poznatiji u strip krugovima kao "Banda sa Sardinije". ZaBonellijevu kuću oni nisi bili stranci, već su iz ranijeg perioda bilipoznati kao izvrsni scenaristi nekih od epizoda Dylan Doga , MartinMysterea i Nick Raidera. Za crtača naslovnica odabir je pao na izvrsnogClaudia Castellinija koji je svoj posao obavljao od prvog do 59-ogbroja, kasnije ga je zamjenio ništa lošiji Roberto De Angelis.

Nathan Never je bivši policajac sa potresnom prošlošću za koju suvezani bolni događaji. Njegovu ženu Lauru Lorring ubio je zločinac poimenu Ned Mace pred očima njihove ćerke Ann koju potom otima. Nathanuspjeva pronaći ćerku čiji um je vidno potresen te se ona zatvara uautizam. Nakon tog potresnog događaja Nathan napušta svoj posao policajca i postaje specijalni agent Alfe. Odabir novog poziva Nathan prihvata isključivo da bi mogao plaćati lečenje svoje ćerki Ann koja jepod stalnim kliničkim nadzorom u psihijatrijskoj klinici.


Nathan Never

Kakav je Nathan? On je junak u tradicionalnom smislu reči, odlikuje se svojom smirenošću, predan je svom poslu, pomalo je melanholičan i obično smrtno biće bez ikakvih nadprirodnih moći. Vrlo često u svojim pustolovinama izlazi kao gubitnik i neretko uspeva rešiti neke slučajeve isključivo uz pomoć svojih prijatelja. Jedna od zanimljivosti je svakako ta da je Nathan aktivni kolekcionar interesantnih predmeta iz 20. veka, u tu grupu spadaju knjige, stripovi i vinyl koji su u njegovom svetu prava retkost.

Svet Nathan Nevera je svet jedne daleke budućnosti koji se počeo iznova graditi 2024. godine nakon nuklearne katastrofe izazvane ljudskom glupošću nuklearnim experimentima u središtu zemlje, čime je došlo do bitne promene geografskog izgleda zemlje. Svet koji gledamo unjegovim pustolovinama je udaljen 150 godina od 2024. godine. Glavni grad u kojem živi je metropolis koji se jednostavno zove "The City". Nalazi se na istočnoj obali Amerike, izgrađen na nekoliko nivoa.Najniži nivo je napuštena tj. nenastanjen godinama i naziva se "Noman's land" i idealno je stecište najnižeg šljama kao što su kriminalci odbjegli pred zakonom i mutanti.

Mutanti su bića veštački stvorena da bi zamjenili ljude u najtežim poslovima, kada su "odslužili" svoje zamjenjeni su efikasnijim i profinjenijim robotima. Pokušavalo se istrijebiti ovu vrstu, ali nikadau potpunosti nije došlo do toga. Udaljeni iz društva, mutanti se pokušavaju okupiti i stvoriti svoje područje. To područje je lociranona ostrvu "Hell's island".

U 22. veku postoji mnogo različitih vrsta robota, od onih koji rade u fabrikama do "domaćih" koji se isključivo koriste za kućne poslove. Učitavoj toj paleti postoje roboti-konobari, roboti-kopači, roboti-istraživači... Najsofisticiraniji roboti su modeli C-0, praktično cybernetički izrađeni sa spoljne strane organskim materijalom. Oni se uglavnom koriste kao asistenti u programiranju drugih modela koji se šalju u svemir zbog daljih istraživanja.

U Nathanovom svijetu dosta toga je uništeno i izopačeno. Used promena geografskog oblika došlo je do promene reljefa, tako da postoje velika pustinjska prostranstva koja su prekrili staklenici i bitno promjenili lice zemlje. Ti staklenici su ogromne svemirske stanice u kojima se proizvodi hrana koja je potrebna. Proizvodnja hrane je jedanod najunosnijih poslova.

Jedan od glavnih načina zabave je i dalje sport, mnogi tradicionalnisportovi su se zadržali , ali jedan nama nepoznat je najpopularniji.Taj sport nosi naziv Fightball, on je kombinacija hokeja na ledu ikošarke. Radi se o krajnje gruboj igri koja zna mijenjati pravila nasamom terenu za vrijeme igre.


Agencija Alfa

Nathan je član privatne detektivske agencije Alfa i često učestvuje u akcijama zajedno sa kolegama iz agencije. Jedna od njih je i Rebecca "Legs" Weaver. Među njima nema nikakvog emocionalnog odnosa već je u pitanju čisto prijateljstvo. Glavne karakteristike ove heroine su oštar jezik, poznavanje borilačkih vještina i rukovanje popriličnim brojem oružja.  Spomenimo da je Legs dobila svoj serijal i da je vec objavljeno preko70 epizoda! May & April Frayn, sestre članice agencije ALFA kojesvojim atraktivnim izgledom mame uzdahe mnogih muškaraca budučnosti. Sigmund Baginov je kompjuterski stručnjak agencije Alfa niskog rasta i smiješnog izgleda, ali koji je svojim kompjuterskim znanjem nebrojeno puta pomogao u rešavanju velikih zagonetki. Najzanimljivija karakteristika Sigmunda je mucanje koje se javlja samo dok komunicira sa živim bićima, dok sa kompjuterima nema takvih problema.

Edward Reiser, osim što je Nathanov veliki prijatelj, je istovremeno i njegov šef. Osnivač je agencije Alfa i njen čelni čovek. Reiserov život i prošlost su protkani velom tajni što se iz epizode u epizodu pomalo otkrivaju. U jednom od prošlih događaja Reiser biva ubijen od grupe terorista, ali... Solomon Darver je novi čovjek na čelu agencijekoji zauzima svoje mjesto nakon Reiserove smrti. Pod sumnjivim dolaskomu agenciju nije uspeo dobiti naklonost večine agenata. Nathanove sumnje su duboke, i govorka se da je Darver zapravo prerušeni Reiser, no...Janine Spengler je glavni advokat agencije koja u samom početku gaji velike nade u ljubavnu vezu sa Nathanom, da bi ubrzo shvatila kako je on previše povučen u sebe, te sve ostaje samo na simpatijama. Po karakteru je Janine plaha, ali odlučna, a glavni posao joj je da upućuje sve agente Alfe na zadatke.

Medju neprijateljima sa kojima se Nathan susreo najopasniji je Aristotel Skotos, bogati poslovni čovek koji se skriva iz religiozne organizacije. Nathan se često susreće s njime i dobro su mu poznate prave namere koje su svode na preuzimanje potpune prevlasti nad planetom.

Tehnodroidi su posebna vrsta poluljudi-polumašina gdje je došlo do savršenog stapanja mesa i metala. Ova bića dolaze iz paralelnog svemirau daljoj budućnosti gde je Nathan Never vođa pobunjenika. Njegovo ratničko ime u toj budućnosti je Nemo, a zanimljivo je da je njegova ćerka Ann potpuno zdrava i sama vođa jednog odreda u borbi protivTehnodroida.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Mr.Milan (neregistrovan) @ 21. avg 2012. 16:43 #1
Mislim da je ovo odlican strip,iako ga ne citam.pozz
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije