Alan Mur pozvao sve vodeće svetske religije da smire strasti
24. jan 2015. @ 20:00  |  vesti

Alan Mur pozvao sve vodeće svetske religije da smire strasti

Čuveni britanski pisac i strip scenarista Alan Mur priključio se protestima povodom napada na redakciju satiričnog francuskog magazina Šarli Ebdo. On je poručio svim vodećim svetskim religijama da smire strasti i da se dovedu u red. On smatra da bi ’’trebalo nešto preduzeti povodom monoteističkih religija. Ne radi se tu o Islamu, Judaizmu ili Hrišćanstvu. Ukoliko posmatrate iz ugla u kojem postoji samo jedan pravi bog – i to vaš, logično je da jedino može doći do sukoba kada sretnete nekoga ko misli drugačije. Nije to ništa komplikovano, ne radi se o raketnoj nauci iako, kao što imamo prilike da vidimo u Avganistanu, ona lagano ulazi u religiju.’’


’’Ne kažem da bi ljudima trebalo uskratiti slobodu da sami odaberu svoju veroispovest, ali da li zaista moramo da živimo na osnovu sistema vrednosti koji potiče iz perioda oko četvrtog veka pre Nove ere? Po tome, ako se verovanje zasniva na Judaizmu, Hrišćanstvu ili Islamu, ne vidim razlog zašto se ne bi zasnivalo na Gospodaru prstenova’’, izjavio je Mur.

Alan Mur je poklonik religije zasnovane na magiji koju je sam razvio proučavajući svoje knjige. Ta religija je duhovita kao i sama Murova dela, a uključuje i lutku od čarape u obliku zmije po imenu Glikon.

Ovaj pisac je poručio svim vodećim religijskim starešinama da nipošto ne treba da tolerišu propovedi koje uključuju mržnju.

’’Većinu vernika čine umereni ljudi, ali sada je vreme da oni dođu u prvi plan. Problem je što radikalni vernici prave velike probleme i to u sopstvenom dvorištu. I zar ne bi mogle takve organizacije da se etiketiraju kao kriminalne od strane vlasti? Ukoliko sami ne rešite ove probleme, onda ćete večno živeti u strahu od ovakvih zločina protiv čovečnosti’’, izjavio je Mur.


Povezane teme: Alan Moore, Charlie Hebdo
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije