Angulem: Obelisk za autora Asteriksa i Obeliksa
20. mar 2017. @ 11:11  |  vesti

Angulem: Obelisk za autora Asteriksa i Obeliksa

Ovog januara, za vreme čuvenog festivala stripa u Angulemu, postavljen je obelisk posvećen jednom od najpopularnijih evropskih strip autora.

René Goscinny (1926 - 1977) je bio čuveni francuski novinar, humorista i strip scenarista najpoznatiji po serijalima o Asteriksu, Iznogudu, Malom Nikolasu, a neko vreme pisao je i Taličnog Toma. Sve to bio je dovoljan razlog da Ministarstvo kulture u Francuskoj dozvoli da se njemu u čast u Angulemu podigne spomenik.

U pitanju je delo francuskog vajara Gasparda Lapeleriea koji ga je završio za svega dva meseca. Obelisk je težak 7 toma, sadrži 82 Goscinnyjeva citata i visok je preko 5 metara što ga čini najvišim spomenikom posvećenim stripu u Evropi.

Za ovaj poduhvat najznačajniji je Aymar du Chatenet, urednik izdavačke kuće IMAV, vrsni poznavalac Goscinnyjevog rada, ali i suprug njegove ćerke Anne.


Otvaranju obeliska prisustvovali su svi zainteresovani učesnici festivala, gradonačelnik Angulema, Anna Goscinny sa suprugom (na slici), pa tako i Asteriks i Obeliks glavom i bradom (takođe na slici).

Od ove godine, festival u Angulemu imaće i posebnu nagradu nazvanu po ovom autoru. Prva u nizu dodeljena je autoru Emmanuelu Guibertu.

Za kraj, pogledajte kako izgleda ovaj fantastičan spomenik u svoj veličini.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije